Cea de-a treia ediție Cantus Mundi București Fest – cel mai mare eveniment național de educație și integrare socială prin muzică – s-a desfășurat între 11 și 14 iulie în parcul Regele Mihai I (Herăstrău) din București, cu un record de aproape 43.000 de participanți la cele câteva zeci de activități și concerte programate.
Festivalul a transmis un mesaj puternic – muzica este un factor esențial în educația copiilor, ne schimbă, dar ne și unește, indiferent de condiție socială, etnie, capacități fizice sau psihice.
„Am vrea să ajungem la toți copiii României prin acest program. A face muzică împreună, jocul cu sunete și aparițiile pe scenă în capitala României a unor copii care provin din realități geografice și economice complet diverse, înseamnă o șansă extraordinară pentru ei și pentru public.
Cantus Mundi București Fest demonstrează că lucrurile bune există și că ele se pot realiza atâta timp cât avem entuziasm și dedicație” – a declarat Ion Marin, Directorul de Onoare al Corului Madrigal și fondatorul Programului Național Cantus Mundi.
„Ediția de anul acesta este de departe cea mai fructuoasă și importantă a Cantus Mundi București Fest.
Cu peste 27 de obiective muzicale și educative, 11 scene de diverse dimensiuni și peste 40.000 de persoane participante avem confirmarea că bucureștenii încep să înțeleagă cât de importantă este pentru copiii lor educația muzicală.
1.400 de copii și tineri au cântat pe scenă alături de idolii lor, au câștigat astfel încredere și speranță, iar semnalele pe care le primim ca răspuns de la artiști, autorități sau public ne confirmă câtă nevoie este un proiect de tipul Programului Cantus Mundi București” – a declarat Emil Pantelimon, Managerul Corului Național de Cameră ,,Madrigal – Marin Constantin”.
Cantus Mundi București Fest 2019 a adus pe scenă artiști renumiți, care au cântat alături de corurile de copii din Programul Național Cantus Mundi: Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Andra, Smiley, Irina Rimes, The Motans și Zoli Toth.
Scena mică Folk and Jazz Forest a găzduit recitalurile a peste 15 coruri de copii sosite din toată țara, precum și pe cele ale artiștilor Sorin Zlat Quintet, Gașcă Chitară Grozăvești, Nadia Trohin, Mircea Tiberian Group, Alexandra Ușurelu, Jazzy Jo, Emeric Imre, Irina Sârbu și Ducu Bertzi. Concertele Folk and Jazz Forest au fost prezentate de Nino Tiron.
„Susțin toate proiectele educative, toate proiectele care îi învață pe copii lucruri legate de artă și, mai ales, cum să se exprime liber și să se simtă liberi prin muzică” – a declarat Smiley, după concertul care a adus la festival peste 10.000 de persoane în public.
Cantus Mundi București Fest a însemnat totodată patru zile de educație, distracție și activități pentru întreaga familie. În fiecare zi, cei mici s-au bucurat de ateliere creative, călătorii muzicale, dans sau karaoke la Follow me zone, Water fight, Dj Zone sau History street.
Cel mai mic muzeu din România, Piscina cu bile, Street Music, Fabrica de instrumente muzicale, Simphonia Mundi, Grădina cu Jocuri, Face painting – au fost doar câteva dintre surprizele rezervate vizitatorilor de echipa creativă a Cantus Mundi.
„Cunosc Programul Cantus Mundi și știu ce disciplină și cât suflet pun oamenii acolo. Eu, dacă aș avea un copil, mi-aș dori foarte mult să fie într-un mediu cum e Cantus Mundi – un mediu creativ, în care copiii nu sunt doar colegi de cor, ci și prieteni, cresc împreună” – ne-a declarat Irina Rimes, în a treia seară a festivalului.
Evenimentul a fost organizat de echipele Programului Naţional Cantus Mundi, Cantus Mundi București și Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, cu sprijinul Primăriei Bucureşti, prin PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive.
Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor român Ion Marin și derulat în colaborare cu membrii Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.
După 8 ani de activitate, Programul Național Cantus Mundi a adunat sub umbrela sa peste 45.000 de copii, alături de dirijorii lor.
Toți participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.