Mituri și adevăruri despre sâni, cu dr. Cristian Florin Nicolae
Dacă anterior am discutat cu medicul Cristian Florin Nicolae, specializat pe radiologie și imagistică medicală, despre cancerul de sân, de data aceasta vom aborda mituri și realități legate de sănătatea pieptului femeilor.
Sutien cu sârmă sau plastic – sursa unor probleme de sănătate?
Medicul Cristian Florin Nicolae recomandă femeilor cărora agrează purtarea unui sutien să scoată sârmele sau plasticul din acesta și să poarte sutienul doar în anumite situații, atunci când acestea au nevoie să aibă o postură elegantă.
Femeilor li se recomandă însă purtarea bustierelor de bumbac, care lasă sânul să respire.
„La nivelul sânului există 4-5 canale principale. Sânul se curăță, fără ca acest lucru să fie evident. Lichidul pierdut de o femeie prin sân ar trebui să tragă un semnal de alarmă atunci când este de culoare verde, culoarea roșu semnalând cancerul. Dacă este transparent alb, lăptos ar trebui să semnaleze endocrinologul, pentru orice eventualitate” – dr. Cristian Florin Nicolae
Implanturile mamare cresc incindeța cancerului de sân?
„Implanturile mamare nu afectează cu nimic sânul. Acesta este pus între mușchii pectorali, nici nu se atinge glanda mamară, nici măcar în timpul operației. La ora actuală există implanturi care în momentul în care se sparg (ceea ce se întâmplă extrem de rar) se solidifică singure. Dar nu produc cancer, în cel mai rău caz, apare o reacție de respingere a implantului, dar pe femeie în sine nu o afectează. Există situația în care doamnele își aleg o măsură cu mult peste volumul sânului inițial, pielea se întinde mai mult, cu atât țesutul glandular se aplatizează, iar diagnosticarea unui eventual caz de cancer este mult mai dificlă din punct de vedere imagistic. De aceea se recomandă un control înainte operației de mărire a sânului, pentru o mai bună imagine asupra sânului. Este recomandat ca după operația de mărire a sânilor, pacienta să efectueze o dată pe an un control” – dr. Cristian Florin Nicolae.
Există riscuri ale expunerii sânilor la soare?
„Soarele este foarte dăunător pentru piele și alunițe. În cazul în care există noduli aș recomanda folosirea unor sutiene cu burete, ca protecție împotriva soarelui, sau un prosop, și să nu se expună la soare între orele 09:00-15:00. Soarele produce cancer, nu expunerea sânilor la soare” – dr. Cristian Florin Nicolae.