Revista Margot

Materialele recomandate pentru îmbrăcămintea bebelușilor

Toate hăinuţele de nou-născut sunt adorabile şi, la prima vedere, nu par să aibă vreun cusur.
Totuşi, dacă eşti un părinte experimentat sau măcar informat, poti să îţi dai seama că nu întotdeauna îmbrăcămintea frumoasă creată pentru cei mici este şi sănătoasă.

Bebeluşii au o piele extrem de delicată şi sensibilă, astfel încât există permanent riscul de a dezvolta iritaţii şi alergii. Din această cauză, cel puţin în privinţa hăinuţelor care vin în contact direct cu pielea nou-născutului, este nevoie de o atenţie sporită din toate punctele de vedere, începând de la curăţare până la materialele alese.

Cele mai potrivite materiale sunt, evident, acelea confecţionate din fibre naturale, moi şi care lasă pielea să respire. La polul opus se află îmbrăcămintea din fibre sintetice precum poliesterul, poliamida sau acrilul.

Bumbacul

Îmbrăcămintea din bumbac reprezintă de departe una dintre cele mai bune alegeri în cazul copiilor. Acest material natural are o textură moale, nu irită pielea fină a bebeluşului şi îi permite acesteia să respire în voie. În plus, oferă lejeritate, confort, fiind totodată şi destul de rezistent. Se recomandă bumbacul în special când vine vorba de body-uri, bluziţe, pantalonaşi, costumaşe, căciuliţe, şosete şi orice alt tip de piesă vestimentară pusă direct pe piele. În ultimii ani, la confecţionarea vestimentaţiei pentru nou-născuţi este utilizat tot mai frecvent bumbacul organic sau bio, cultivat şi prelucrat folosind metode şi substanţe cu impact scăzut asupra mediului înconjurător. În afara avantajului că a fost tratat cu mai puţine chimicale, acest tip de bumbac are un grad înalt de calitate ca urmare a faptului că este supus anumitor proceduri și standarde speciale. Ca puncte slabe ale îmbrăcămintei din bumbac ar fi faptul că poate întra la apă şi, în timp, se deformează, deci trebuie luate în calcul aceste lucruri la alegerea măsurii potrivite. De obicei, majoritatea hainelor din bumbac se spală la maşină, la temperaturi înalte dar, pentru siguranţă, este bine totuşi să se verifice indicaţiile specificate de producător pe eticheta fiecărui produs.

Bambusul

Un material intrat relativ recent în industria de textile, bambusul a fost promovat iniţial de casele de modă renumite la nivel internaţional. Graţie calităţilor sale deosebite – unele superioare bumbacului – a fost preluat rapid şi de producătorii de haine pentru bebeluşi şi copii. Materialele fabricate din bambus au o textură moale, fină şi foarte confortabilă, fiind ideale şi pentru cea mai sensibilă piele. Mai prezintă avantajul unei capacităţi crescute de absorție a apei comparativ cu bumbacul (bambusul absoarbe cu 60% mai multă umiditate),ceea face ca hainele să rămână mereu uscate şi proaspete. Îmbrăcămintea din bambus protejează pielea de razele ultraviolete, are proprietăţi antibacteriene, iar aminoacizii conţinuţi de bambus sunt benefici pentru echilibrul energetic al pielii.

Şi la capitolul aspect depăşeşte bumbacul datorită luciului său natural, cât şi a faptului că nu se şifonează aproape deloc. Iar lista punctelor forte ale acestui material ar putea continua.

Pe piaţă există o gamă foarte variată de produse vestimentare din bambus precum şosete, costumaşe, colanţi, pantalonaşi, bluziţe, bodyuri şi multe altele. În ceea ce priveşte dezavantajele, trebuie menţionat preţul cam prohibitiv (este un material mai scump decât bumbacul) şi, în unele cazuri, folosirea unor tehnologii care presupun utilizarea de substanţe chimice nocive.

Altă opţiune sănătoasă este inul, o ţesătură naturală cu vechime de această dată. Toată lumea ştie că inul este nemaipomenit vara, pentru că lasă pielea să respire şi absoarbe bine umiditatea. Nu se deformează ca bumbacul şi este cu circa 30% mai puternic. De asemenea, pentru că inul are proprietăți antibacteriene, nu este un mediu favorabil dezvoltării ciupercilor sau bacteriilor. Totuşi, nu este la fel de confortabil precum bumbacul şi unele ţesături de in sunt chiar rigide. Din această cauză nu este indicat pentru hăinuţele de corp, dar se pretează, de exemplu, la pantalonaşii lejeri pentru exterior, la veste, sacouri,şepci sau pălărioare.

Printre dezavantajele sale se mai numără uşurinţa cu care se şifonează şi faptul că se pătează rapid. Deci necesită o atenţie specială.

Lâna merinos

Este un alt material relativ nou care, datorită tehnologiilor inovative de prelucrare, nu prezintă dezavantajele lânii clasice, precum asprimea şi greutatea. Se poate folosi singură sau în combinaţii cu alte materiale ca mătasea sau bumbacul. Din lână merinos se pot confecţiona atât haine subţiri şi fine (body-uri, bluze,colanţi, şosete etc), cât şi haine mai groase şi foarte călduroase (pulovere,cardiganuri, căciuli, cagule,eşarfe, overall-uri etc).

Cele subţiri pot fi purtate inclusiv ca strat de bază, deoarece merinosul este superfin şi are o textură moale. În plus, fibrele merinos deţin proprietăţi antibacteriene și anti-miros şi sunt foarte respirabile. Din aceste considerente, este un material potrivit şi pentru cea mai sensibilă piele. Un alt atu care recomandă lâna merinos pentru copii se referă la capacitatea acesteia de a se adapta dificultăţilor de reglare a temperaturii corporale specifice celor mici. Structura fibrei face ca excesul de căldură să fie eliberat la nevoie pentru a evita supra-încălzirea. Pe de altă parte, chiar şi atunci când temperaturile sunt scăzute, copilul se poate bucura de suficientă căldură, graţie capacităților superioare de izolare ale materialului. Pentru că firul de lână merinos prezintă o elasticitate naturală, hainele își mențin forma în timp şi răspund cu succes nevoii de mişcare a copilului. Acest material nu reţine umezeala şi se usucă repede, un aspect de mare utilitate pentru părinţi. Singura grijă ar fi legată de modul de curăţare. Deşi se spală la mașină, se recomandă o temperatură de maximum 30 de grade şi folosirea unui detergent mai puţin agresiv.

Fleece-ul natural

Fleece-ul obişnuit sau polarul este un material sintetic foarte des întâlnit la îmbrăcămintea destinată sezonului rece sau sporturilor outdoor. Şi pentru bebeluşi există jachete, pantaloni,hanorace etc. din fleece, pentru că este un material moale, uşor şi respirabil. Pentru părinţii care vor ca micuţul lor să beneficieze de avantajele polarului, dar să poarte totuşi hăinuţe din fibre naturale, există alternativa fleece-ului natural sau a woolfleece-ului, un material având la origine tot lâna merinos, ţesută special pentru a avea consistenţa unui polar. Ca şi fleece-ul sintetic, este călduros, foarte pufos şi extrem de moale. Are aceeaşi problemă a protecţiei scăzute faţă de vânt. Se foloseşte ca strat exterior sau intermediar, iar, în caz de umezeală ridicată, sub o protecţie impermeabilă sau sub îmbrăcăminte adecvată ploii.

Mătasea

Când auzim expresia „fin ca mătasea” ştim că este vorba de ceva deosebit. Şi ce poate fi mai fin pentru pielea unui bebeluş decât îmbrăcămintea din mătase?

Este un material indicat pentru cei cu pielea sensibilă şi predispusă la alergii, dar în acelaşi timp şi foarte comod. Poate absorbi până la 30% din umezeală şi dispune de o bună capacitate de termoreglare. Aceasta înseamnă că vara îi permite pielii sa respire, în timp ce iarna menţine căldura aproape de corp. Astfel, pentru bebeluşi şi copii mici au fost create piese vestimentare ca body-uri, maieuri, bluziţe, rochiţe, colanţi şi multe altele.

Cu toate că vorbim de un material foarte delicat, mătasea este destul de rezistentă la murdărie sau uzură. Este totuşi important ca îmbrăcămintea din mătase să fie tratată cu atenţie la spălare. Poate fi curăţată şi la maşina de spălat, însă nu la mai mult de 30 de grade şi evitând numărul mare de rotaţii, centrifugarea şi folosirea înălbitorului. Ca şi în cazul lânii, este recomandat un detergent delicat.

Indiferent de materialul ales, hăinuţele celor mici trebuie să respecte anumite criterii de calitate, astfel încât să nu le pună acestora în pericol sănătatea. Informarea vizavi de provenienţa îmbrăcămintei, citirea etichetelor şi examinarea atentă a fiecărei piese vestimentare la achiziţionare sunt câteva măsuri simple care pot ajuta la alegerea celor mai bune hăinuţe pentru bebeluşul dvs.

Spor la cumpărături!