Măsuri de igienă în cazul alimentației cu biberonul
Aproximativ 70 la sută dintre bebelușii cu vârste de până la șase luni sunt hrăniți cu lapte praf. Biberonul este foarte important, iar alegerea lui nu este una tocmai ușoară. Fiecare mămică ajunge să se întrebe la un moment dat: oare acesta este cel mai bun biberon pentru copilul meu? Medicii spun că cel mai bun biberon este cel pe care îl preferă bebelușul. Atât biberoanele, cât și tetinele trebuie să fie foarte bine curățate și sterilizate, așa că mămicile trebuie să fie foarte atente la respectarea strictă a regulilor de igienă.
Biberoanele pot fi din sticlă sau din plastic. Sunt unii bebeluși care preferă biberoanele din plastic, însă biberoanele din sticlă sunt mult mai rezistente. În ultimii ani, biberoanele din plastic nu mai conțin anumite substanțe chimice, cum ar fi bisfenol A (BPA). Aceasta este o substanță cancerigenă, care era folosită la biberoane, dar și în compoziția veselei de plastic a bebelușului, precum și în unele jucării sau conserve pentru cei mici.
Biberonul se curăță cu apă și apoi se sterilizează
Biberoanele, tetinele, farfuriuțele, cănuțele sunt numai câteva dintre ustensilele cu care micuțul intră în contact direct și care îi pot provoca rău dacă nu sunt curățate, întreținute și igienizate corespunzător. Una dintre primele reguli de care trebuie să tineți seama este să spălați bine biberoanele și tetinele după fiecare folosire și abia după aceea le puneți la sterilizat. Curățarea lor se face cu un burețel moale (pentru a nu le zgâria sau deteriora) și cu apă călduță. Nu se recomadă spălarea acestora în mașina de spălat vase.
Exista mai multe metode de sterilizare a biberoanelor și tetinelor, însă nu toate sunt la fel de eficiente. Pentru sterilizarea biberonului, se folosește un aparat special – sterilizatorul. Într-un timp relativ scurt, acesta sterilizează prin fierbere biberoanele sau tetinele. Dar sunt și alte instrumente de hrănire a celui mic care nu pot fi sterilizate prin fierbere și atunci se poate folosi sterilizarea chimică. O bună metodă pentru sterilizarea biberonului este fierberea în apă timp de cel puțin zece minute.
Capacitatea și dimensiunile sterilizatorului pentru biberoane diferă de la un model la altul, iar pe piață există numeroase modele. Atunci când alegeți un sterilizator, țineți cont de faptul ca acesta trebuie să vă ajute, să vă degreveze și să vă ușureze munca.
Atunci când decideți să cumpărați un sterilizator, trebuie să alegeți aparate de calitate, sigure pentru sănătatea bebelușului, cu funcții de siguranță cum ar fi oprirea automată după terminarea ciclului de sterilizare.
Sterilizatorul pentru cuptorul cu microunde
Siguranța și sănătatea bebelușului sunt foarte importante și, tocmai de aceea, fiecare mămică trebuie să se asigure că dispune de toate echipamentele, accesoriile și dispozitivele necesare. În magazine, se găsesc mai multe tipuri de sterilizatoare. Există sterilizatoare care se folosesc pentru cuptorul pentru microunde. Biberoanele spălate se introduc în recipient, apoi se adaugă o cană cu apă, se închide ermetic și se lasă în cuptorul cu microunde timp de mai multe minute (între 5-8 minute, în funcție de instrucțiunile de utilizare a sterilizatorului). Biberoanele și tetinele pot fi folosite imediat după răcire.
Avantajul major al acestui tip de sterilizator este acela că nu rămâne niciun miros sau gust după efectuarea sterilizării. Biberoanele rămân sterile între 3 și 24 de ore, în funcție de tipul de sterilizator. Totuși, sunt unele mămici care sunt reticente la folosirea cuptorului cu microunde, și atunci aleg o altă variantă de sterilizare a biberoanelor.
Sterilizatorul cu abur
Foarte multe mămici optează pentru sterilizatorul cu abur. Acesta are două recipiente: unul mai mare, în care se pun biberoanele și tetinele și o altă zonă destinată unei anumite cantități de apă. Acest tip de sterilizator este foarte des întâlnit în maternități, este rapid și eficient, iar sterilizarea recipientelor durează între 8 și 12 minute.
Atenție! Țineți cont că biberoanele și tetinele trebuie puse cu gura în jos, pentru o mai bună sterilizare. De asemenea, capacul sterilizatorului trebuie scos cu grijă, pentru că există riscul de opărire cu aburii care vor ieși din acesta în momentul deschiderii ușii. În cazul în care folosiți acest tip de sterilizator, trebuie să verificați mai des tetinele și biberoanele, pentru că acestea se uzează mai repede.
Sterilizarea la rece
În anumite situații speciale, cum ar fi deplasările scurte, biberoanele și celelalte instrumente pentru hrănirea bebelușului se pot steriliza la rece. În acest caz se folosește apă rece și o substanță specială care se dizolvă în apă. Această soluție trebuie schimbată la 24 de ore, se prepară conform prospectului și distruge microbii și bacteriile într-un mod sigur și eficient. Biberoanele și tetinele se mențin în soluție între 30 și 60 de minute, apoi fiecare dintre ele trebuie foarte bine clătite cu apă plată sau cu apă de la robinet fiartă și răcită.
O atenție deosebită trebuie acordată modului de preparare a soluției dezinfectante: concentrația acesteia poate afecta procesul sterilizării. Avantajul acestui tip de sterilizare este faptul că produsele se deteriorează mai greu.
Medicii recomandă folosirea biberoanelor care sunt cele mai sigure, pentru a nu avea surprize neplăcute în procesul de sterilizare.
Lucruri mai putin știute despre sterilizare
Biberoanele trebuie păstrate în sterilizator, cu capacul pus pentru a preveni contactul acestora cu germenii. Acestea se scot din sterilizator atunci când a sosit ora mesei. Totodată, trebuie să vă asigurați că biberoanele și tetinele sterilizate nu au fost expuse prea mult timp, deoarece acestea nu mai sunt sterile.
Înainte de a umbla la sterilizator, trebuie să vă spălați foarte bine pe mâini. Înainte de a pregăti laptele, trebuie dezinfectată și suprafața de lucru, astfel încât să vă asigurați că sănătatea micuțului este scutită de orice pericol. Dacă bebelușul dumneavoastră folosește biberonul, atunci trebuie să îl sterilizați până când micuțul împlinește vârsta de un an de zile.
Trebuie să ținem cont că, în cazul biberoanelor din plastic, căldura și uzura contribuie la eliminarea unei cantități mai mari de BPA din plastic. De asemenea, biberoanele uzate sau deteriorate trebuie aruncate.
Perioada minimă de sterilizare a biberoanelor de aproximativ un an de zile de la nașterea celui mic. În primul an de viață, sistemul imunitar al bebelușului nu este încă format, iar micuțul este foarte expus în fața microbilor. Dacă biberoanele nu sunt foarte bine sterilizate, virușii, bacteriile și microbii îl pot îmbolnăvi pe cel mic. Copilul poate dezvolta orice tip de boală: pete albe în guriță, vomă, diaree sau chiar ceva mai grav.
Cel mic este pregătit să renunțe la biberon atunci când se uită în altă parte când este hrănit sau când ține biberonul în gură fără să sugă. Treptat, biberonul se poate înlocui cu o cană. Copilul trebuie învățat să bea din cană cât mai curând posibul după apariția primilor dințișori. Mult succes!