Mamă, vreau să fiu ca … NESUPUSELE
Presiunea care pe care o resimt părinții în zilele noastre este cât se poate de reală. Accesul facil la informații de tot felul te pune în situația în care trebuie să știi și nu ai nicio scuză să nu știi.
Ești ghidul copilului tău prin viață, timpul trece repede și imediat treci de la pampers la primele cărți de povești, la nesfârșitele întreăbri de tipul „Dar de ce?” și trăiești cu puterea exemplului ca o sabie deasupra capului care stă să cadă mai mereu pentru că și tu esti om, poate ai obosit, poate ești iritat, poate ai avut o zi grea la serviciu, poate pur și simplu vrei timp pentru tine.
Te străduiești totuși să performezi impecabil în rolul de părinte, să fii atent la factorii de socializare, la introducerea unor noțiuni de etică în viața copilului chiar dacă este încă mic.
Desigur, sexul copilului contează în lumea în care trăiești, doar nu îl ții izolat. Lumea îi tot zice că e băiat, că nu i-ai pus cercei și o îmbraci cu albastru, acasă tu (mama) faci mai tot timpul mâncare că doar tu ești în CIC și trebuie să mâncați și când te apucă epuizarea te gândești dacă fiica ta o să învețe asta de la tine. Te consolezi cu gândul că îl vede mereu pe tata dând cu mătura și fâcând curat seara când se întoarce de la serviciu are totuși o șansă să nu reproducă în propria familie roluri de gen prea tradiționale.
Într-un moment de răgaz fugi la mall ca scăpată de la pușcărie și te proptești într-o librărie la raionul pentru copii și cauți, cauți, cauți.
Te enervezi! Mai cauți!
Parcă era ceva cu .. fete rebele. Trebuie să găsesc ceva. Dar româncele nu or fi fost deloc rebele? Vreau ceva cu românce rebele. Te încăpățânezi și tot cauți, cauți cauți.
Nu se poate totuși… Nu se poate! Ba se poate! Toate cărțile sunt atât de stereotipice. Mama în bucătărie, tată mare om de afaceri. Mama frumoasă, tatăl curajos și puternic. Prințese salvate de prinți. Bărbăți de stat, domnitori, scriitori.
Îți spui cât ești de curajoasă când faci mâncare și ce curaj ai avut când ai născut. Și tot mai cauți, dar greu să găsești informații despre femei care au făcut istorie, care să fie modele curaj, înțelepciune, tandrețe, grijă, forță pentru micuța ta de acasă. Îți dai seama cu multă frustrare că nici tu nu prea știi astfel de personaje, că nu ai învățat la șocală mare lucru despre femei, că ele parcă nu au scris istorie, că nici măcar nu poți să încropești tu o poveste și te lovește o tristețe adâncă.
Nu fi tristă! Îți șoptesc atunci cald alte femei care au simțit la fel ca tine, alte mame care au trebuit să caute eroine pentru copiii lor, băieți și fete deopotrivă, femei feministe care cred în solidaritate și în valoarea egală a contribuției la realizarea istoriei. Da! Există femei care cu asta se ocupă. Ele cred în valoarea egală a femeilor și bărbaților, cred că o ciorbă bună făcută de o mămică e la fel de importantă ca un contract serios semnat de un tătic, că și mămicile semenază contracte serioase și tăticii fac ciorbe delioase. Și mai cred că există atât de multe femei care ne pot fi modele încât ar fi mare păcat ca cei mici să nu le cunoască.
Așa s-a născut un proiect absolut remarcabil numit simplu: NESUPUSELE.
Victoria Pătrașcu, Adina Rosetti, Iulia Iordan, Laura Grunberg, Cristina Andone – sunt autoare de cărți pentru copii care alături de alte câteva ilustratoare, pe care le găsiți prezentate pe site-ul https://nesupusele.ro, au scris două volume de povești care au ca personaje principale femei românce ce merită cunoscute de fiecare dintre noi și care pot fi modele pentru copiii noștri, băieți și fete, dar mai ales pentru fete.
Proiectul vine în an centenar să umple puțin din golul de cunoaștere care există în lumile patriarhale cu privire la femeile care au scris și scriu istoria de zi de zi a acestei țări, cot la cot cu bărbații, fie că o fac ca mame sau femei de carieră, ca femei de serviciu sau cercetătoare, ca activiste sau cofetărese. Poveștile vor fi cât de curând disponibile în librării. Stați cu ochii pe ele, pe NESUPUSELE.