Parenting

Mai facem un copil?

Mai facem un copil? - RevistaMargot.ro

Sunt foarte mulți părinți care, la un moment dat, se întreabă: Ar trebui să mai facem un copil? Cum îl vom crește? Cum va reacționa primul copil atunci când în familie va apărea un nou membru? Răspunsurile nu sunt deloc simple, și diferă de la caz la caz. De obicei, imediat după nașterea primului copil, mulți proaspeți părinți spun că nu-și mai doresc încă un copil. Însă, după o anumită perioadă de timp, părinții se răzgândesc și decid să facă și un al doilea, al treilea sau chiar al patrulea copil.

Încă un copil?

De cele mai multe ori, părinții care au deja un copil sunt nevoiți să facă față întrebărilor din partea celor din jur: Când urmează al doilea? Nu doriți să aveți pereche? Ba, mai mult, multe persoane sar și cu sfaturi: Ar fi prea mare diferența între copii, mai bine vă opriți aici! sau Trebuie să faceți rapid încă unul, va fi mai ușor să îi creșteți pe amândoi.

Psihologii sugerează părinților să nu țină cont de aceste presiuni și să ia o decizie în funcțiile de propriile preferințe. Ambii părinți ar trebui să înțeleagă că al doilea bebe ar trebui să vină exact când familia este pregătită. Nu atunci când sunt îndemnați de diferite persoane – mama, soacra ori vreo prietenă.

Indiferent de presiunile pe care le resimțiți din partea celor din jur, țineți cont de faptul că decizia de a avea încă un copil ar trebui luată în urma discuțiilor dintre tine și partenerul tău. Este o decizie care se ia exclusiv în cuplu, fără nicio altă influență din exterior. Analizați la rece tot ce implică apariția unui alt copil și hotărâți împreună dacă e cazul să mai faceți încă un copil ori când ar fi momentul potrivit pentru mărirea familiei. Nu trebuie să vă grăbiți în luarea acestei hotărări importante, iar atunci când luați această decizie, să fie din toată inima, fără remușcări!

Primul copil este pregătit să aibă un frățior sau o surioară?

Unii părinți decid să nu mai facă un alt copil, din considerente financiare ori din cauza unor unor „traume”, precum nopțile nedormite alături de primul copil, stresul, piedicile în carieră, etc. Alții, din contră, își doresc mai mulți copii, pentru că în acest fel se simt mai bogați și mai împliniți, casa va fi plină de voioșie și vor avea mai multă iubire de oferit.

Pe de altă parte, nu trebuie ignorată nici atitudinea copilului sau a celorlați copii în legătură cu apariția unui nou membru în famile. Vor accepta ei ușor un frățior sau o surioară? Se vor bucura sau, din contra, îl vor respinge pe bebeluș? Studiile demonstrează că cei mai mulți părinți nu îi implică pe copii în luarea acestei decizii, dar atunci când frații mai mari își manifestă dorința de a avea un frătior ori o surioară, această stare de fapt îi influențează pe părinți să mai facă un copil.

De asemenea, nu ignorați emoțiile și stările prin care trec frații mai mari.

Apariția unui bebeluș în familie nu este primită întotdeauna cu entuziasm de către ceilalți copii. De cele mai multe ori, apar sentimente de gelozie iar aceste stări trebuie gestionate corect de către părinți. Copiii mici, cu vârste până în trei ani, sunt aproape incapabili în a-şi exprima sentimentele, iar comportamentele lor pot regresa după naşterea unui frate mai mic.

Ce spun studiile: când e cel mai bun moment pentru a mai face un copil

Când facem un alt copil? Aceasta ar putea fi întrebarea cheie. Însă studiile psihologilor arată că cei mai mulți părinți decid să mai facă un copil, chiar dacă nu se simt foarte pregătiți pentru asta. O cercetare realizată de specialiștii de la University of California arată că al doilea copil ar trebui conceput la 24-35 de luni după primul. O altă analiză publicată de Journal of the American Medical Association concluzionează: conceperea unui copil la o diferenta mai mică de 18 luni sau mai mare de 5 ani mărește riscul de naștere prematură.

În cazul în care distanța dintre două sarcini este foarte mică, există riscul ca organismul mamei să nu aibă timp să se refacă.

Pe de altă parte, în cazul în care această distanță este mai mare, există riscul să apară probleme de infertilitate. Țineți cont că infertilitatea scade odată cu vârsta.

Potrivit statisticilor, în Romania, cele mai multe familii au doar un singur copil. La baza acestei decizii au stat, în principal, factorii economici, dar și politici – această situație se regăsește, de altfel, în toate statele foste comuniste.

 

Mai facem un copil? - RevistaMargot.ro

Image via Pixabay/Bess-Hamiti

 

Recomandări pentru mamele care vor să mai facă un copil

În cazul în care v-ați decis că este cazul pentru un nou membru al familiei, ar fi bine să țineți cont de anumite lucruri.

· Greutatea corporală este foarte importantă în cazul în care doriți să rămâneți, din nou, însărcinată.

Înainte de conceperea unui copil, ar trebui să vă reglați greutatea. Eventual, să scăpați de kilogramele în plus acumulate pe parcursul unei/unor sarcini anterioare.

De asemenea, țineți cont că ovulația poate fi influențată de numărul de kilograme, după cum susțin unii medici,

Foarte utile sunt și testele de ovulație, pe care le găsiți în farmacii.

· Renunțați la alcool și tutun.

Această măsură este foarte importantă pentru dezvoltarea și sănătatea viitorului copil.

În cazul în care partenerul dumneavoastră are aceste obiceiuri, sugerați-i și lui să renunțe la ele.

Atât alcoolul, cât și tutunul afectează cantitatea și calitatea spermei.

· Mergeți la medic, pentru un consult general.

Este ocazia perfectă pentru a vă testa imunitatea la anumite boli, precum varicela.

· Adoptați o dietă sănătoasă.

În perioada de preconceptie, trebuie să fiți foarte atente la ceea ce mâncați.

Alegeți alimente sănătoase și suplimentați dieta cu vitamine și acid folic.

Medicii recomandă suplimente prenatale care vor face ca sarcina să fie ușoară, fără probleme.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.