Lăsați-vă copiii să se plictisească
-Maaaaaamiiiii, mă plictisesc!!!
De câte ori nu ați auzit fraza asta? Cum să le umplem timpul copiilor noștri în vacanța de vară, atât de lungă? Ar fi bine să facă și un sport, dar să exerseze și engleza. Poate niște ore de înot, o tabără de engleză și cursuri de pictură sunt răspunsul pentru o vacanță reușită.
Toate aceste intenții sunt bune și, mai ales, utile în a limita timpul pe care cei mici îl petrec în fața ecranelor. Însă o vacanță plină de activități, cursuri și tabere urbane nu este neapărat cel mai bun lucru pe care-l puteți face pentru copiii voștri. Sunt din ce în mai mulți psihologi care ne demonstrează că plictiseala la copii este benefică.
Iată câteva motive în favoarea plictiselii:
-
Plictiseala duce la creativitate
Vă mai aduceți aminte vacanțele de vară ale copilăriei noastre? Petreceam ore întregi afară sărind coarda sau jucând fotbal. Inventam povești, descopeream comori în spatele blocului sau ne jucam de-a meseriile. Nu aveam nevoie de jucării sau tablete, imaginația ne era cel mai de preț aliat. Ne plictiseam și noi, însă trebuia să fim creativi și să ne jucăm cu puținul pe care îl aveam la dispoziție. Si cât de vast și ofertant se dovedea a fi acel nimic.
Dr. Vanessa Lapointe spune: “Copii au au nevoie să de plictisească, pentru că astfel zgomotul din jur dispare și se pot auzi pe sine. În momentul în care suntem înconjurați de nimic, ceva în interiorul nostru prinde viață.”
-
Plictiseala înseamnă odihnă
De multe ori, copiii din ziua de azi, se plictisesc foarte repede și atunci o soluție foarte la îndemână sunt telefoanele sau tabletele. Sau un curs optional, în ideea de a-i umple copilului timpul cu ceva. Toate aceste activități obosesc, poate mai mult decât realizăm. Uneori mai sunt dublate și de teme și cei mici ajung repede la epuizare sau la fenomenul de burn-out. Dacă însă le-am permite să se și plictisească? Această plictiseală înseamnă și o modalitate prin care ne deconectăm de la rutina zilnică, iar deconectarea ne ajută să ne odihnim mai bine. Valabil și la copii și la adulți.
-
Îi pregătește pentru viață
Psihologul Lyn Fry zice: “Rolul părinților este de a-și ajuta copiii să se integreze în societate. Atunci când ești adult, îți alegi o ocupație sau îți umpli timpul liber cu activități care te fac fericit. Dacă timpul liber al copiilor este ocupat de către părinți, cei mici nu vor învăța să facă acest lucru singuri.”
-
Le crește inteligența emoțională
Plictiseala le dă răgazul de a înțelege cum și ce simt în astfel de momente. Învață să-și recunoască sentimentele, să le verbalizeze, să le tolereze și să le depășeașcă. Plictiseala le dă șansa de a face o pauză și de a se asculta pe ei înșiși. Obicei pe care, poate, nu ar fi rău să îl mențină și atunci când devin adulți.
Așadar, dragi părinți, lăsați-vă copiii să se plictisească. Au nevoie de asta. Și, de ce nu, permiteți-vă și voi, din când în când, un astfel de moment.