Jocuri și activități de interior, pentru copii
Iarna nu este foarte departe și multe mămici se îngrozesc la ideea că cel mic va fi nevoit să petreacă multe ore în casă. Parcurile nu mai sunt atât de prietenoase când afară este frig, iar locurile de joacă din interior nu sunt, întotdeauna, cea mai bună soluție. Ce este de făcut? Nimic mai simplu! Ne jucăm cu cei mici în casă, mai ales că aceștia au nevoie de jocuri pentru a crește fericiți. În plus, joaca alături de copii este o modalitate foarte bună prin care părinții pot scăpa de stres. Sunt foarte multe jocuri care, cu siguranță, v-ar aduce multă bucurie în zilele întunecate și friguroase care vor veni.
Ca să vă bucurați din plin de câteva ore pe care le petreceți în casă alături de cel mic, trebuie să fiți odihniți, relaxați și să nu fiți presați de rezolvarea unor probleme urgente. Copilul simte nerăbdarea pe care o aveți și, mai mult ca sigur, nu vă puteți bucura pe deplin de momentele de joacă petrecute împreună. Dacă este posibil, încercați să vă jucați efectiv cu copilul și renunțați să îi dați acestuia telefonul mobil, tableta sau să deschideți televizorul. Găsiți mai jos câteva idei de petrecere a timpului liber, într-o zi călduroasă.
Jocuri pentru copilul cu vârsta de până într-un an
În primele luni de viață, bebelușul descoperă cu fascinație diferite moduri de a se juca. Părinții îi pot dezvolta prin joc inteligența sau creativitatea. O zi friguroasă ar putea fi ocazia perfectă pentru părinte pentru a-i prezenta, tot prin joc, lumea înconjurătoare.
Casa este locul perfect unde puteți să jucați avionul (vă învârtiți prin casă cu micuțul în brațe, imitând un avion). Un alt joc care îl bucură pe cel mic este căluțul (mergeți în patru labe, cu cel mic în spate, imitând un cal). Nu uitați de jucăriile speciale, cu sunete sau lumini, care îl fascinează întotdeauna pe cel mic.
Jocuri pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani
După primul an de viață, activitățile creative ale micuțului dumneavoastră se diversifică. Pe măsură ce crește, el devine tot mai conștient de persoanele și lucrurile din jurul lui, iar părinții ar trebui să petreacă, pe cât posibil, cât mai mult timp alături de cel mic. Câteva sugestii pentru a vă juca, în casă, cu cel mic:
- Desenați și colorați alături de copil. În cazul în care aveți un copil micuț, puteți să îl învățați să deseneze. Mai întâi, desenați linii în toate direcțiile, apoi linii oblice, în zig-zag,figuri geometrice, linii curbe, etc. Dacă micuțul dumneavoastră este ceva mai mare, puteți încerca să faceți împreună desene un pic mai complicate: un bebeluș, un pom, un om, o casă, etc. Explicați-i permanent copilului cum se face desenul, alegeți împreună culorile și implicați-l direct în luarea deciziilor.
- Jucati-va cu un balon și învățați împreună părțile corpului. Ridicați în aer un balon folosindu-vă de anumite părți ale corpului: capul, mâna, piciorul, nasul. Explicați-i micuțului ce înseamnă fiecare parte a corpului, cu siguranță el va fi foarte receptiv.
- Jucati-vă cu plastilină. Potrivit unui studiu efectuat pe copiii de trei ani care modelau plastilină, cei care o făceau sub îndrumarea unui adult aveau o gamă mai largă de subiecte și modele mai detaliate față de copii care modelau singuri.
- Jocul cu plușurile. Jucăriile din pluș sunt nelipsite din camera oricărui copil. Sunt versatile și cu ele puteți inventa foarte multe jocuri. Puteți dansa cu ele, le puteți spăla sau da să mănânce, le puteți îmbraca sau culca.
-
Faceți baloane de săpun. Baloanele de săpun sunt bucuria copiilor, dar și a părinților. În cazul în care ați încercat, fără succes, să combinați apă cu săpun pentru obține un preparat asemănător cu cel din comerț, puteți încerca următoarea rețetă: 50 ml. detergent lichide de vase, o linguriță de făină semințe de guar (pe care o puteți găsi la plafar), o jumătate de linguriță praf de copt, 150 ml apă.
Jocuri pentru copii cu vârste între 3 și 6 ani
La această vârstă, copilul este capabil să facă multe conexiuni și vă puteți face împreună activități mai complexe.
- Gătiți împreună. Pare mai degrabă un lucru de neimaginat pentru mămicile foarte ocupate, însă cel mic este fascinat de instrumentele de bucătărie. Încercați să îl țineți departe de cuțit sau de farfuriile ce se pot spage, însă îl puteți implica direct atunci când pregătiți o prăjitură, de exemplu. Copiii devin tot mai interesați să pregătească forme din aluat sau să „curețe” vasul în care ați preparat ciocolată.
- Jucați mima. Psihologii spun că acesta este unul dintre cele mai amuzante jocuri pentru copii. Scopul acestui joc este de a-i stimula imaginația celui mic. Jocul devine și mai interesant atunci când implicați mai multe persoane (mama, bona, bunica, tata, copiii, etc). Participanții trebuie să exprime un cuvânt, o idee, o acțiune mimând despre ce este vorba.
- Vânătoarea de comori. Este unul dintre jocurile care dezvoltă copilului inteligența și spiritul de observație. Aveți nevoie de monede, nasturi sau alte obiecte mici și identice, pe care trebuie să le ascundeți prin diferite colțuri ale casei. Copilul va trebui să le caute și să le găsească. Pentru a face acest joc și mai interesant, puteți fixa limită de timp.
- Telefonul fără fir. Este unul dintre cele mai amuzante jocuri pentru copii. Îi șoptiți repede, la ureche, un cuvânt, iar copilul ar trebui să-l ghicească. De multe ori, diferențele sunt foarte mari, iar acest lucru nu poate decât să vă amuze foarte tare.
- Jucați împreună piese de teatru. Puteți folosi păpuși în mâini sau să vă costumați în diverse personaje din povești. Ar fi amuzant să construiți chiar o scenă, dintr-un cearceaf pus pe o sfoară. Puteți extinde jocul, imaginându-va că sunteți la școală: copilul poate fi învățătorul, iar părintele și jucăriile din pluș, ori păpușile, să fie elevii.
Jocuri pentru copiii cu vârsta de peste 6 ani.
Școlarii și preșcolarii sunt interesați, în general, de jocurile tematice, care să le dezvolte imaginația.
- Puteți alegeri puzzle-uri, să efectuați experiențe descrise în cărți special dedicate acestora, în funcție de vârsta și de preferința copilului. Jucați diverse jocuri: „Roata Olarului”, „ Nu te supăra, frate!”, „Monopoly”, etc.
- Fazanul. Este unul dintre cele mai cunoscute jocuri și a îndemână, întrucât presupune doar comunicare.
Indiferent de vreme sau de vârsta copilului dumneavoastră, încercați permanent ca cel mic să rămână prioritatea dumneavoastră. Petreceți timp de calitate alături de el și bucurați-vă împreună de magia copilăriei!