Un mod distractiv și util de a-ți petrece timpul cu cel mic este alegând jocuri senzoriale. În felul acesta, el cunoaște lumea înconjurătoare într-un mod plăcut, iar creierul său se dezvoltă armonios.
Îți prezentăm câteva idei pentru dezvoltarea celor cinci simțuri.
Auzul
- Alege niște cutiuțe cu capac sau borcane mici pe care le vei umple cu diferite „ingrediente”: boabe de porumb, mărgele, nasturi, făină, monezi. Sarcina piticului este să recunoască cu ochii închiși ce se află în borcan atunci când te aude agitându-l.
- O variațiune a jocului de mai sus este să asculte cu ochii închiși o secvență de sunete compusă de tine, iar apoi să deschidă ochii și să încerce să o reproducă.
- Xilofon: ia mai multe pahare de același fel și umple-le cu apă la nivele diferite. Atinge paharele cu o lingură și ascultați sunetele produse. Dacă cel mic este suficient de mare, poate fi chiar el cel care lovește paharele, sub atenta ta supraveghere.
- Ghicește sunetul: alege o serie de sunete cu care vei jongla. Cel mic va fi legat la ochi și va trebui să ghicească dacă torni apă într-un pahar, deschizi un capac de la o sticlă, tragi un fermoar, zornăi niște chei, rupi hârtie, îmăturești hârtie sau închizi și deschizi o ușă. Este un joc foarte amuzant deoarece posibilitățile sunt foarte variate.
Pipăitul
- Cutiuțele descrise în primul exercițiu îți vor fi de folos și aici. Cel mic va trebui să fie legat la ochi și să bage mânuța în fiecare borcan/cutie. Are trei secunde la dispoziție să ghicească ce ingredient simte.
- Cu ochii închiși, copilul trebuie să încerce să descrie un obiect pe care il dai în mână. De preferat ar fi să îi oferi un obiect pe care nu îl cunoaște pentru a fi stimulat să-l pipăie cât mai mult. Roagă-l să ghicească materialul din care este făcut obiectul și la ce folosește.
- Un exercițiu amuzant este să-i tragi o pereche de șosete pe mâini, să-l rogi să închidă ochii și să-i dai diferite obiecte cunoscute. Lasă-i la dispoziție un minut (sau oricât consideri că ar constitui un stimulent pentru el) pentru a explora obiectul și a-și da seama despre ce este vorba.
Văzul
- Încercați un joc de memorie. Micuțul trebuie să se uite atent la o serie de cel puțin cinci obiecte pe care le pui pe masă și apoi să închidă ochii. În timpul acesta, tu vei amesteca obiectele, iar provocarea va fi pentru el să le rearanjeze așa cum le-a văzut inițial.
- „Vânați” cu privirea obiectele de o anumită culoare. Cine găsește mai multe câștigă.
- Iată un joc care-l va fascina multă vreme pe cel mic. Umple un pahar cu apă și fă rost de cerneală de două culori. Pune un strop dintr-o culoare și priviți împreună cum se dizolvă în apă. Încercați să asemănați „voalurile” de culoare cu diverse obiecte. Adăugați apoi o picătură de cerneală din cealaltă culoare și bucurați-vă de minunăția din fața voastră.
Gustul
- Cel mai simplu exercițiu este ghicirea unor ingrediente de bază cu ochii închiși. Cel mic va avea de recunoscut între sare, zahăr, scorțișoară, lămâie și cacao.
- Pentru nivelul următor, poți alege să-i „servești” un sos ale cărui ingrediente trebuie să le recunoască. Roagă-l să descrie cât mai detaliat toate aromele pe care le percepe sau să-l asemene cu gustul cel mai apropiat.
Mirosul
- Asemănător jocului de mai sus, tot cu ochii închiși, copilul are de ghicit niște ingrediente pe care le cunoaște. Poate fi vorba de condimente, plante aromatice sau chiar dulciurile lui preferate. Pentru fiecare ingredient recunoscut câștigă un punct.
Explorați, explorați și nu uitați să implicați toți membrii familiei pentru a o tranforma într-o competiție!