Jocuri pentru dezvoltarea celor cinci simțuri ale copilului
Fiecare copil este unic şi are propriul său ritm de dezvoltare. Mediul în care creşte contribuie la accelerarea sau încetinirea etapelor de dezvoltare.
Nimic nu e mai fascinant pe lume decât a-ţi privi copilul cum creşte şi se dezvoltă. Când urmărești creșterea şi dezvoltarea propriului tău copil, iubește-l şi bucură-te de el pentru ceea ce este el.
Cu ajutorul celor cinci simțuri: auz, văz, simţ tactil, miros sau gust, copilul descoperă culori, sunete, arome, senzații şi emoții. Astfel, el face cunoştinţă cu mediul înconjurător.
Iată cum folosindu-te de diverse jocuri şi jucării poți contribui în procesul de dezvoltare a simțurilor celui mic:
– Văzul copilului se dezvoltă continuu după naștere. Când este foarte mic, mai exact încă din primele luni de viață, fixează-i deasupra pătuţului un carusel cu diverse jucărioare de diverse culori şi forme, pe care el să le poată urmări. De asemenea, pe măsură ce creşte, prezintă-i imagini, denumindu-i şi explicându-i clar ceea ce ii arăți. Teatrul de păpuși cu umbre este un joc interesant care îl stimulează vizual şi prin intermediul căruia află cât mai multe despre mediul înconjurător. Improvizează o cortină şi folosește-te de câteva pluşuri pentru a organiza o mini scenetă de teatru chiar în camera copilului tău.
– Stimularea auzului se face la o vârstă fragedă cu ajutorul jucăriilor zornăitoare sau a celor care emit diverse sunete. Jocul cu instrumentele muzicale în miniatură este util în dezvoltarea auzului celui mic. Vorbește-i şi cântă-i copilului sau distrează-l cu jocuri prin care să emiți diverse sunete, pe care el să le poată recunoaște cu ușurință.
– Dezvoltarea simțului tactil sporește încrederea copilului şi îl face să devină cât mai autonom. Jucăriile cu mânere, jucăriile de dentiție, cele de pluş (oferite numai după erupția dentară) sau cele din texturi cât mai variate (din plastic, mai moi, mai tari etc) îl ajută pe copil să descopere şi să înțeleagă lucrurile din jur. Pune-i acestuia la dispoziție un coş cu materiale textile diferite pe care să le pipăie sau arată-i cum să le prindă cu cleștele de rufe pe o sfoară așezată la nivelul lui. De asemenea, pentru o bună dezvoltare a simțului tactil, încurajează-l să sorteze anumite obiecte după diverse criterii ( formă, grosime, culoare, textură).
– Fă-i cunoștință celui mic cu anumite arome (dulce, sărat, acru şi amar) pentru a-i stimula corect simțul gustativ. Prezintă-i atunci când îi dai să mănânce caracteristicile alimentelor (gust, culoare, textură).
– Îi poți stimula simțul olfactiv micuțului tău, dându-i sa miroasă o floare, un baton de vanilie, o frunză de mentă sau diverse legume şi fructe.
Orice copil are mare nevoie de stimulare şi încurajare încă din primele luni de viață. Așa că, implică-te activ pentru ca micuțul tău să-şi dezvolte simțurile într-un mod armonios.