Trecem pe lângă ei și, fără să vreau, ochii îmi fug pe mâinile lor. Se țin strâns, nu ca un act de conformism, ci chiar ca o formă de tandrețe. El o sprijină când ajung în dreptul scărilor, pentru că ei îi e greu să urce. O privește cu răbdare și drag. Nu se grăbește, ba chiar pare că și timpul a stat puțin să îi aștepte.
Privim cu toții, cu un pic de invidie, cuplurile de persoane înaintate în vârstă, care se țin de mână și încă se sorb din priviri, deși numără ani mulți împreună. O viață de om cu adevărat. Ne întrebăm care e secretul lor și cum au reușit să rămână un cuplu stabil. Ni se pare cu atât mai complicat cu cât într-o relație apar copiii. Atunci, totul pare să se clatine, ca un castel construit prea aproape de mal.
În realitate, secretul nu există
Nu s-a inventat nicio formulă magică care să țină cuplurile împreună. Totul e un exercițiu de răbdare și înțelegere, o succesiune de așa zise „compromisuri”, care nu se mai văd așa în momentul în care sunt asumate.
O echipă solidă nu e una care nu se ceartă, ci una care se ceartă înțelept
O regulă pe care am învățat-o pe pielea mea, în cei 16 ani de relație, 12 de căsnicie și aproape zece în formula „familiei cu un copil” este să înveți să te cerți pe rând.
Când unul e într-o pasă proastă, celălalt să fie optimist și echilibrat.
Când unul urlă și fierbe de furie, mai ales în relația cu copilul, celălalt să își păstreze calmul și să încerce să vadă lucrurile logic. Nu iese mereu, dar cu exercițiu se ajunge la o formulă acceptabilă.
Când apar copiii, esențial este să nu vă așteptați să rămâneți la fel
Cine crede asta e pierdut din start. Un copil este cel mai mare test de anduranță al unei relații.
Cu cât cuplul rezistă mai mult, cu atât copilul va plusa. Întâi la mamă, că ea e mai vulnerabilă și, prin ricoșeu, la tată.
Nopți nedormite, senzație de oboseală permanentă, sufocare în activități repetitive și monotone, lipsă de chef pentru sex.
Toate la un loc și fiecare câte puțin pot să zdruncine serios cuplul. Odată ce copiii cresc, apar divergențe pe tema educației primite, a alegerilor care trebuie făcute și a altor mii de motive, cu toate foarte importante, desigur.
Doar discuțiile vă pot salva și acel lăsat fiecare câte puțin de la el. Cu un exercițiu în prealabil, în care să îți definești ție foarte clar care sunt lucrurile la care nu vrei să renunți și ce poți accepta.
Cât încă râdeți împreună, aveți șanse mari de reușită
Dacă mai sunteți în stare să râdeți împreună și unul de altul, dar nu la modul jignitor, atunci clar sunteți un cuplu solid. Când nimic nu mai merge, încercați râsul, s-ar putea să fie un remediu.
Momentele și faptele mici sunt cele care fac diferența
O floare pe care el ți-o aduce fără vreo ocazie, un sms pe care tu i-l trimiți într-o zi aglomerată la birou, un masaj de relaxare pe care vi-l faceți reciproc, după ce adorm copiii, un film, o seară cu o cină ad-hoc pe covor și un pahar de vin.
Nu vă așteptați la gesturi grandioase, s-ar putea să nu mai existe resurse nici financiare, nici de energie pentru ele.
Păstrați magia prin gesturi mărunte, ele sudează mult un cuplu.
Dați-vă libertate în doi
Dacă el vrea să meargă la o petrecere și tu ai avea chef să lenevești la televizor, de ce ar trebui să stea și el în casă sau tu să mergi bosumflată la petrecere.
Nu v-ați născut legați unul de altul și momentele de libertate pe care vi le oferiți vor face revederea mai dorită și mai papitantă.
Dacă el merge în week-end cu băieții la fotbal și tu cu fetele la mall sau la film, nu înseamnă decât că seara o să vă întâlniți mai relaxați și mai zâmbitori.
Cred că cele mai importante lucru care fac un cuplu să reziste înainte și mai ales după apariția copiilor este lipsa așteptărilor și păstrarea respectului unul față de celălalt. Dacă există respect și acceptare, se găsesc soluții la aproape orice.
Pe Ioana Marinescu o știți de pe site-ul https://pisicapesarma.ro/.
Ioana este specialist în comunicare și relații publice.
După nașterea fiicei sale a ales, ca multe alte proaspete mame, să se reprofileze și urmându-și o altă pasiune devine designer florist la propriul atelier, Magia Florilor.
În urmă cu trei ani lansează blogul Pisica pe sârmă care devine un real succes, având 14.000 de fani pe pagina de Facebook.