Suntem înconjurate de ea, dar uneori ne purtăm ca și cum nu ar conta. Totuși, pentru un viitor sănătos al celui mic, este esențial să-l educi să protejeze natura.
Așa cum de mic începi să pui bazele disciplinei prin care piciul își face ordine în cameră, poți foarte ușor replica această preocupare și pentru un cadru mult mai larg, și anume natura.
Cum îl faci pe cel mic să îndrăgească mediul și să-i poarte de grijă?
Foarte simplu, iată câteva sugestii:
- Dragostea pentru natură se cultivă de la o vârstă foarte fragedă prin plimbări, observarea păsărilor, a insectelor și plantelor. Copilul află astfel de diversitatea planetei, relațiile dintre elementele naturii și învață să se simtă parte a unui sistem.
- Învață-l să ducă gunoiul la coș, să nu-l arunce pe jos oriunde. Astfel, nu va fi doar un cetățean model, ci și un mic ecologist. Arată-i imagini cu ravagiile pe care le fac deșeurile de plastic în oceane, astfel ca de fiecare dată când va avea o sticlă de plastic de aruncat, nu doar să se îndrepte spre coș, ci să se simtă dator să le spună și altor copii să facă același lucru.
- Explică-i cum se produce hârtia și de ce este important să o folosim chibzuit. Dacă deja a prins drag de copaci, care ne dau umbră și le oferă adăpost păsărilor și multor animale, sigur va ține cont să îi salveze de la tăiere.
- Plantați împreună flori sau copaci. Este o activitate ce-l responsabilizează pe cel mic și furnizează o lecție pe termen lung. Va putea observa în timp cum crește planta, cum să aibă grijă de ea și cum este influențată de mulți factori din mediul în care se află. Explică-i că asemeni unui copac, și el crește influențat de mediul în care se află.
- Povestește-i despre animalele pe cale de dispariție. Deși nu este un subiect ce ne face cinste nouă, adulților, cel mic va fi sensibilizat și va învăța că bunăstarea prietenilor lui pufoși depinde și de el.
- Dacă doriți și aveți condițiile necesare, puteți adopta un animăluț de companie. Îi arătați astfel că e important nu doar să învățăm despre problemele lumii, ci să și acționăm pentru a încerca să aducem alinare acolo unde avem posibilitatea.
- Arată-i că există campanii de protejare a unor specii de animale în pericol și întreabă-l dacă nu vrea să vă implicați și voi prin donații sau diverse activități.
- Colectați selectat deșeurile și explică-i pentru ce este util acest lucru. Te asigur că dacă o transformați într-un concurs, cel mic nu doar că nu o va vedea ca pe o corvoadă, dar s-ar putea chiar să se dovedească mai ecologist decât tine!
- Confecționați împreună jucării din plastic, cârpe și orice alt material ce poate fi reciclat. Bonus: stimulezi creativitatea și îndemânarea celui mic!
- Alege să cumperi obiecte din materiale reciclate și explică-i de ce uneori este mai sănătos și pentru voi și pentru mediu să alegeți legumele care poate nu sunt cel mai arătoase, dar sunt cele pentru a căror creștere nu s-au poluat apa și pământul cu îngrășăminte chimice și pesticide. Lecția bonus: să punem accent pe conținut, nu pe formă și aspect, care pot fi înșelătoare!
- Învață-l să stingă lumina când iese dintr-o încăpere în care nu se va mai întoarce și să economisească apa. Nu este nevoie să curgă apă cât timp el se spală pe dințișori și nici cât săpunește vasele. Explică-i că nu toți copiii lumii au acces la apă curată și potabilă.
- Dacă nu aveți o grădină, poți totuși încropi o jardinieră în balcon sau în bucătărie. Creșteți împreună verdețuri sau legume nepretențioase. Lecția ce derivă de aici este că orice pune în mediu, se întoarce la el. Așadar, bine să dea și binele i se va întoarce.
- Dacă aveți o grădină, puteți pune bazele unui coș cu resturi alimentare pe care să le transformați în compost. Astfel, copilul vede concret principiul de bază al naturii, acela că nimic nu se pierde, totul se transformă. Și cu puțină grijă, se poate transforma în ceva util. Copilul va avea astfel ocazia să vadă că până și din ceva considerat inutil sau nociv, se poate obține ceva benefic pentru cât mai multe părți.
- Ultima și cea mai importantă lecție ar fi aceea că tot ce învață trebuie pus în aplicare, altfel sunt informații goale. Iar puterea propriului exemplu poate întări sau nărui orice îi spui.