Parenting

Întrebări dificile puse de copii și răspunsurile părinților

Întrebări dificile puse de copii și răspunsurile părinților - revistamargot.ro

Creșterea unui copil este o provocare chiar și pentru părinții cu experiență. Pe lângă faptul că este un proces continuu de învățare pentru aceștia, este și o sursă inepuizabilă de întrebări „fără răspuns”.

Hai să faci cunoștință cu câteva dintre întrebările care îi fac pe cei mai mulți dintre părinți să se frământe.

Întrebări dificile puse de copii și răspunsurile părinților - revistamargot.ro

sursa foto: Pinterest

1. De unde vin copiii?

Mama tuturor întrebărilor, care face vocea chiar și a celui mai informat părinte să tremure un pic. Greșeala frecvent întâlnită este că părinții, în încercarea de a „aburi” copilul, apelează la explicații mult prea stufoase, menite parcă să-l facă pe cel mic să renunțe la a mai pune întrebări. Adaptează răspunsul la vârsta sa și spune-i că va afla tot mai multe despre asta pe măsură ce crește și corpul său trece prin anumite transformări. Lasă poveștile cu barza pentru… desenele animate. La un moment dat copilul tot va afla răspunsul și va fi mai dificil să-i răspunzi de ce nu ai fost sinceră de la bun început.

2. Pe cine iubești mai mult?

Copiii percep comportamente pe care poate nu le conștientizăm. Cum ar fi de exemplu că suntem mai drăgăstoși cu un alt copil. Sau pot fi geloși chiar pe tată. Arată-i că nu există motive de îngrijorare. Faptul că iubești un alt membru al familiei mult de tot, nu înseamnă că nu mai e loc de iubire și pentru el. Inima ta nu este un borcan în care intră maxim două persoane, iar dacă dorești o persoană nouă în ea, trebuie să dai pe cineva afară.

Întrebări dificile puse de copii și răspunsurile părinților - revistamargot.ro

sursa foto: Pinterest

3. De ce nu ne iubește tati?

Dacă ești o mamă singură, prin absența tatălui, copilul poate deduce că acesta a plecat pentru că nu vă mai iubește. Explică-i că de multe ori două persoane se pot iubi și cu toate astea nu cad de acord vizavi de multe lucruri. Iar despărțirea este o alegere mai bună decât să rămâi alături de o persoană cu care nu te poți înțelege.

4. De ce ești rea?

Poate are dreptate și ți-ai pierdut cumpătul sau poate e doar o replică pentru a te înmuia și a-i face pe plac. Indiferent de situație, înțelept este să te retragi. Ia o pauză și explică-i apoi calm că datoria ta de părinte este să iei cele mai bune decizii vizavi de copiii tăi, iar asta va însemna că uneori nu vei fi persoana lui preferată.

5. De ce X poate să facă aia?

Fie că e vorba de mâncat dulciuri, cățărat în copaci sau jucat pe calculator, copiii vor să se simtă incluși. A-i interzice ceva ce prietenii lui fac, pe motiv că „așa zic eu că e mai bine” va crea o prăpastie între voi. Roagă-l să-ți explice de ce își dorește un anumit lucru. Și spune-i că e nevoie de ceva mai mult decât un „toată lumea face asta”. Apoi propune-i să încercați împreună, și creați un compromis, stabilind cât de des sau de mult poate face un anume lucru.

6. Ce se întâmplă când mori?

Aici răspunsul depinde numai de credința ta și de cât de comod te simți vizavi de subiect. Chiar dacă alegi să foloseși metafore, asigură-te că sunt unele care să nu sperie copilul. Fă-l să înțeleagă că moartea este ceva natural și de care să nu ne fie teamă.

Întrebări dificile puse de copii și răspunsurile părinților - revistamargot.ro

sursa foto: Pinterest

7. De ce este cerul albastru?

Acum ți-ai dori să fi fost mai atent la orele de științele naturii, nu-i așa? Oricând te simți insuficient pregătit pentru o întrebare, spune-i că te mai gândești la explicație și vei reveni cu un răspuns. Indirect, îi dai o lecție importantă copilului: chiar dacă nu le știi pe toate, te poți informa și cât trăiești înveți.

Lista poate continua la infinit. Apropo, pe tine dacă te întreabă ce este infinitul, cum îi răspunzi? Scrie-ne!

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.