Mulți bebeluși se confruntă, încă din primele luni ale vieții, cu intoleranța la lactoză. Ce înseamnă mai exact acest lucru? Organismul bebelușului nu poate descompune lactoza – o formă de zahăr ce se găsește în laptele matern, în laptele praf și în produse lactate. Practic, intestinele micuțe ale bebelușului produc o enzimă care se numește lactază – aceasta ajută la descompunerea lactozei in glucoză și galactoză pentru a putea fi ușor absorbită de către organism. În unele cazuri, cei mici nu produc o cantitate suficentă din această enzimă și astfel, corpul lor nu poate descompune lactoza. Aceasta ajunge în intestinul bebelușului în formă nedigerată și este „consumată” de anumite bacterii, iar acest lucru duce la apariția unor simptome supărătoare pentru bebeluș.
Cum se manifestă intoleranța la lactoză și cum se poate depista?
Efectele intoleranței la lactoză se resimt la un interval de 30 minute – 2 ore de la hrănirea bebelușului. Medicii atrag atenția că de multe ori, părinții confundă intoleranța la lactoză cu alergia la lapte – sunt două afecțiuni digestive diferite, dar au simptome similare și tocmai de aceea, este necesară prezentarea la un pediatru atunci când bebelușul are probleme. Care sunt principalele semne:
– erupții cutanate și răceli frecvente
Cu cât copilul consumă mai multă lactoză, cu atât va manifesta mai multe simptome. Aceste manifestări pot să apară și mai târziu în timpul copilăriei și pot deveni mai evidente la vârsta adultă.
În principal, sunt două metode prin care poate determina intoleranța la lactoză:
- Testul cu hidrogen, prin care se determină cantitatea de hidrogen din respirația sugarului. Bebelușul cu intoleranță la lactoză va avea un nivel mai ridicat, din cauza procesului de fermentație din intestine
- Dieta prin eliminare, care înseamnă, de fapt, eliminarea mâncărurilor care conțin lactoză. În acest fel, se observă dacă simptomele sunt mai rare sau dispar. Dacă acestea reapar în momentul în care alimentele sunt reintroduse în alimentația celui mic, atunci este clar că intoleranța a fost cauzată de aceste produse.Cum se tratează intoleranța la lactozăPrimul lucru pe care ar trebui să îl facă mămica unui bebeluș cu intoleranța la lactoză este să nu intre în panică. Atunci când apar simptomele, mama trebuie să îl liniștească și să îl relaxeze pe micuț. Trebuie, de asemenea, să apeleze la ajutorul unui medic pediatru sau nutriționist. Dacă alăptați, încercați să nu renunțati. Valorile nutriționale ale laptelui matern sunt necesare pentru creșterea și dezvoltarea bebelușului. Problema nu este lactoza din laptele mamei, ci faptul că sugarul primește mai mult lapte decât poate să digere, iar acest lucru determină un dezechilibru.Ca tratament, puteți alterna laptele matern cu laptele praf, fără lactoză. În cazul în care simptomele intoleranței la lactoză sunt agresive, puteți lua în calcul renunțarea la alăptat. Pentru intoleranța secundară, puteți încerca pastile speciale ce conțin lactază. Totuși, sunt destule controverse privind eficacitatea acestui tratament.
Specialiștii au încercat să determine cauzele intoleranței la lactoză, însă concluziile diferitelor analize și studii nu sunt concludente. Genetica joacă un rol important. O cercetare recentă arată că 90% dintre americanii asiatici și 75% dintre adulții afro-americani, americanii hispanici, evrei și nativii americani au intoleranță la lactoză. Aproape 15% dintre persoanele născute în nordul Europei prezintă simptome ale intoleranței la lactoză.
Alimentația copilului cu intoleranță la lactoză
Din păcate, intoleranța la lactoză nu poate fi prevenită. În cazul în care aveți un copil care suferă de intoleranță la lactoză, trebuie să urmăriți cu atenție produsele alimentare pe care i le oferiți micuțului. Trebuie să citiți cu atenție etichetele produselor pe care le cumpărați. Multe dintre ele conțin produse din lapte: cerealele, pâinea, supele instant, etc. Potrivit legislației recente, produsele care conțin ingrediente din lapte trebuie menționate pe etichetă. Unii bebeluși sunt foarte sensibili la cele mai mici cantități de lactoză.
Dacă eliminați produsele lactate din alimentația copilului cu intoleranță la lactoză, trebuie să îi oferiți alte surse de calciu, care să contribuie la dezvoltatrea sistemului osos și a danturii. Astfel, produsele lactate trebuie înlocuite cu legume cu frunze verzi, care contin calciu: spanac, fasole verde, salata, etc. Nutriționiștii americani avertizează că legumele verzi își păstrează nutrienții dacă sunt călite și nu fierte sau prăjite în totalitate.
Alte alimente recomandate: laptele de soia, hrișca, alunele, migdalele, brânză tofu. Totodată, alți nutrineți care nu ar trebui să lipsească din alimentația copilului cu intoleranță la lactoză sunt produse care conțin fosfor, dar vitaminele A și D. De altfel, în magazinele naturiste găsiți o serie de produse fără lactoză.