Întârzii la job, dar copilul trebuie pregătit pentru școală?
Întârzii la job, dar copilul trebuie pregătit pentru școală?
Diminețile trebuie să fie simple și frumoase, pentru un început bun de zi! Când ai unul sau poate mai mulți copii, cel mai probabil, diminețile sunt aglomerate și gălăgioase. Totuși, fiecare mămică trebuie să se înarmeze cu răbdare, să fie foarte bine organizată și să le stabilească celor mici o rutină, astfel încât nimeni să nu întârzie la serviciu, școală sau grădiniță.
Diminețile nu sunt niciodată suficient de lungi sau de productive, însă mămicile devin parcă adevărate eroine când trebuie să îi trezească pe cei mici și să îi pregătească pentru începutul de zi. Cu siguranță nu veți da greș dacă urmăriți câțiva pași simpli.
De cele mai multe, haosul care apare dimineața este determinat de faptul că cei mici nu știu ce să facă. Tocmai de aceea, copiilor trebuie să li se explice clar ce au de făcut și în ce ordine, pentru a fi gata la timp. Le puteți explica, încă de seara, care sunt activitățile pe care trebuie să le facă dimineața – se trezesc, se duc la baie, se spală, mănâncă, se îmbracă pentru scoală, își verifică ghiozdanul, se încalță, ies pe ușă, etc.
Iată ce ar trebui să faceți ca să nu întârziați:
1. Simplificați trezirea de dimineață
Încercați să îi culcați pe cei mici la aceeași oră, pentru ca trezitul de dimineață să se facă mai ușor. Evitați să îi trimiteți la culcare la ore târzii, acest lucru le va afecta dezvoltarea și va face ca trezirea de dimineață să fie grea. Pediatrii sugerează că orele 20.30-21.00 sunt ideale pentru ca cei mici să meargă la somn.
Toți copiii trebuie să doarmă suficient pentru a fi odihniți, somnul este foarte necesar în creșterea lor. Cercetătorii revistei de specialitate Pediatrics au ajuns la concluzia că fiecare oră pe care copiii o dorm în plus este asociată cu creșterea masei musculare și o acumulare de zaharuri mai scăzute în sânge.
Trezitul copiilor trebuie făcut cu blândețe. Întotdeauna, ei vor fi mai cooperanți dacă își încep ziua cu un moment de tandrețe. În cazul în care nu vă încadrați în timp, încercați să îi treziți pe copii mai devreme cu 10 sau 15 minute. Copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani trebuie să doarmă între 9 și 12 ore pe noapte – recomandă Asociația Americană de Pediatrie. Lipsa somnului este asociată cu depresie, hipertensiune arterială și obezitate.
Respectați rutina de dimineață
Trezitul de dimineață, făcutul patului, mersul la baie, spălatul pe dinți, micul dejun sau îmbrăcatul pentru grădiniță ori școală trebuie să devină o rutină pentru copii. Multe mămici încearcă mici trucuri pentru ca aceste obiceiuri să fie respectate și duse până la capăt de către copii.
Se poate folosi muzica pentru ca cei mici să se poată pregăti pentru școală, acesta este un mod foarte plăcut pentru toată lumea de a începe ziua. Puteți face chiar o listă cu melodiile preferate ale copiilor, întotdeauna muzica va aduce un plus de energie și un sentiment plăcut la început de zi.
Pentru eficientizare trebuie să estimați aproximativ cât timp le ia micuților să realizeze toate aceste lucruri. În plus, orice mămică ar trebui să ia în calcul și anumite situații neprevăzute – situații când cei mici vor mânca mai încet ori își vor păta hainele cu mâncare.
Învățați copii să se descurce: să se spele, să mânănce și să se îmbrace singuri
Sunt foarte mulți părinți care fac greșeala să îi îmbrace pe copii, deși aceștia sunt capabili să se îmbrace singuri. De teama de a nu întârzia, mămica îl îmbracă pe cel mic repede și problema este rezolvată. Specialiștii recomandă părinților să le explice micuților că nu va fi tratat ca un bebeluș și este timpul să se îmbrace singur.
Chiar dacă la început, acest proces va fi unul anevoios, în timp copilul va căpăta deprinderi și se va descurca din ce în ce mai bine. Încercați să le cumpărați copiilor haine care se îmbracă ușor, care au nasturi mari ori elastic în talie și încurajați-i pe cei mici să se îmbrace singuri.
În acest fel, mămica va câștiga mai mult timp, pe care îl poate folosi pentru ea sau pentru rezolvarea altor lucruri pe care le mai are de făcut (de exemplu, pregătirea pachețelului pentru școală). De asemenea, copiii ar trebui să fie lăudați de fiecare dată când fac un lucru așa cum trebuie, este o formă foarte bună de a-l motiva și de a-i spori încrederea în ei.
Pregătiți din timpul serii hainele, încălțămintea și ghiozdanul copilului
Una dintre cauzele care provoacă haos dimineața este dezorganizarea. Tocmai de aceea, mama trebuie să pregătească încă din timpul serii hainele micuțului. Încălțămintea trebuie să fie curată. De asemenea, copilul trebuie să fie implicat în aceste activități, de exemplu în pregătirea ghiozdanului pentru a doua zi.
Pentru a fi sigură că nu întârzie la serviciu, mămica trebuie să se gândească, tot seara, la îmbrăcămintea pe care ea o va purta a doua zi. Puteți crea o rutină a lucrurilor pe care merită să le faceți seara, înainte de culcare.
Păstrați lucrurile în ordine și la locul lor
Întotdeauna, lucrurile pe care le folosiți trebuie așezate în ordine și la „locul lor”. Doar în acest fel le puteți găsi cu ușurință de fiecare dată când aveți nevoie de ele. De exemplu, o umbrelă căutată dimineața poate însemna minute bune de întârziere.
Un copil ordonat va ști întotdeauna unde găsește lucrurile de care are nevoie dimineața. Ghiozdanul se păstrează într-un loc special, la fel și mănușile ori căciula.
Fiți un model pentru copii!
Întotdeauna, copii imită adulții. Un părinte organizat, calm și echilibrat va avea copii la fel. Tocmai de aceea, rutina de dimineață trebuie respectată, astfel încât nimeni să nu întârzie: cei mici trebuie să ajungă în timp util la grădiniță ori la școală, iar părinții la serviciu.
Vor exista dimineți în care nu realizați tot ce v-ați propus să faceți. Nu trebuie să vă descurajați sau să dați vina exclusiv pe copiii. Cei mici trebuie în permanență încurajați, iar atunci când greșesc să le explicați clar care sunt consecințele. Aveți nevoie de răbdare, tact și mai ales perseverență. Lucrurile nu se învață peste noapte.