Revista Margot

Înscrierea la grădiniţă în anul şcolar 2018-2019

Pe 21 mai a.c. a început procedura de înscriere la grădiniţă a copiilor nou-veniţi în anul şcolar 2018-2019. De menţionat că pe 19 mai s-a încheiat reînscrierea în învăţământul preşcolar a copiilor care frecventează deja grădiniţa și urmează să o frecventeze și în anul școlar viitor.

Calendarul înscrierilor copiilor nou-veniţi

Conform procedurii stabilite de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), există trei etape de înscriere:

▪ ETAPA I DE ÎNSCRIERE – 21.05.2018-15.06.2018 în care se desfăşoară colectarea şi procesarea cererilor de înscriere.

▪ ETAPA II DE ÎNSCRIERE – 25.06.2018 – 27.07.2018 în care copiii respinşi sau cei care nu au participat la prima etapă pot fi înscrişi pe locurile rămase libere.

▪ ETAPA DE AJUSTĂRI – 30.07.2018 – 31.08.2018 în care copiii respinşi în etapa II pot fi înscrişi pe locurile rămase libere.

Fiecare grădiniţă este obligată să afişeze atât la sediul său, cât şi pe site-ul instituţiei următoarele informaţii:

-capacitatea instituției (număr de copii pentru care a fost proiectată);

-numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2018-2019 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare);

-orarul reînscrierilor/înscrierilor, stabilit de conducerea unităţii de învăţământ;

-perioadele programate pentru reînscrierea/înscrierea preșcolarilor

-criteriile generale şi criteriile specifice pentru înscrierea copiilor;

-numărul de copii reînscrişi/înscrişi zilnic (în perioada stabilită) din totalul disponibil.

-Informații privind statutul grădiniței, respectiv: autorizată să funcționeze provizoriu sau acreditată ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar).

Cum procedăm efectiv ca să înscriem copilul la grădiniţă

ETAPA I DE ÎNSCRIERE

Până la data de 08.06.2018, părinţii copiilor vor înregistra solicitarea de înscriere a copilului în unităţile de învăţământ cu nivel preşcolar care au locuri disponibile pentru anul şcolar 2018 – 2019.

Solicitarea de înscriere trebuie însoţită de documente justificative privind criteriile generale şi criteriile de departajare specifice elaborate de către unităţile de învăţământ preşcolar sau cu grupe de preşcolari în vederea înscrierii copiilor în învăţământul preşcolar.

Documente necesare înscrierii

Părintele/tutorele legal depune la unitatea de învăţământ aleasă următoarele acte:

– Cerere de înscriere generată de SIIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România). Aceasta poate fi găsită la adresa http://ismb.edu.ro/ sau la sediul grădiniţei.

– În cerere părintele trebuie să completeze maxim trei opţiuni pentru unităţi de învăţământ în care există locuri disponibile. Obligatoriu va fi completată cel puţin o opţiune. Cererea se depune la grădiniţa care reprezintă opţiunea 1.

– Adeverinţe de salariați ale părinților/ale unui părinte (pentru grădiniţele cu program prelungit şi săptămânal)

– Copie după certificatul de naştere al copilului

– Copie după C.I. părinte/tutore/reprezentant legal

– Hotărâri judecătorești (dacă este cazul)

– Fişa medicală, completată potrivit reglementărilor în vigoare

– Documentele care dovedesc îndeplinirea criteriilor de departajare generale sau specifice ale celor trei unităţi de învăţământ pentru care au optat.

Înscrierea în grădiniţele de stat se face fără preceperea unei taxe de reînscriere/înscriere.

Listele grădinițelor care funcționează legal sunt disponibile fie la Cartografia școlară (https://www.siiir.edu.ro/carto//), fie pe site-urile inspectoratelor școlare județene / al Municipiului București (care răspund de rețeaua școlară de la nivelul județului / Municipiului București).

Click pe numărul 2 pentru continuarea articolului

Ce urmează:

-Cererea va fi introdusă în aplicaţia informatică SIIIR. După validarea datelor înregistrate, se va tipări o cerere-tip electronică. Părintele copilului verifică corectitudinea datelor înregistrate şi semnează pentru validare.

După închiderea perioadei de colectare a cererilor de înscriere, toate unităţile de învăţământ cu grupe de preşcolari vor analiza dosarele/cererile depuse astfel:

▪ Faza I – 11 iunie – 12 iunie ora 14.00 – vor fi evaluate cererile care au opţiunea 1.

▪ Faza II – 13 iunie – 14 iunie ora 14.00 – vor fi evaluate cererile care au opţiunea 2.

▪ Faza III – 15 iunie ora 14 .00 – vor fi evaluate cererile care au opţiunea 3.
În data de 18 iunie 2018, ora 15.00, unităţile de învăţământ vor afişa listele finale ale copiilor înscrişi/admişi în grădiniţă, pentru anul şcolar 2018 – 2019, după prima etapă.

Cum se face departajarea

Ocuparea locurilor disponibile se realizează în ordine descrescătoare a grupelor de vârstă, respectiv grupa mare (copii de 5 ani), grupa mijlocie (copii de 4 ani) şi grupa mică (copii de 3 ani). În baza H.G. nr. 1252/2012 şi în limita locurilor disponibile, pot fi înscrişi în grupa mică şi copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 3 ani.

În situaţia în care într-o unitate de învăţământ preşcolar numărul cererilor de înscriere a copiilor este mai mare decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale şi criterii de departajare specifice.

Criterii generale

-Existenţa unui document care dovedeşte că un copil este orfan de ambii părinţi (situaţia copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situaţiei copilului orfan de ambii părinţi);

-Existenţa unui document care dovedeşte că micuţul este orfan de un singur părinte;

-Existenţa unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învăţământ respectivă;

-Existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului.

Se repartizează la început copiii care întrunesc trei criterii generale, apoi cei care întrunesc două criterii şi, în final, cei care îndeplinesc un singur criteriu general.

Criteriile specifice

Criteriile specifice sunt aplicate după epuizarea departajării pe baza criteriilor generale menţionate anterior. Acestea sunt elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar sau cu grupe de preşcolari și sunt aprobate de Consiliul de administraţie al acesteia.

Criteriile specifice nu pot fi discriminatorii şi nu pot include liste de preînscrieri.

ETAPA II DE ÎNSCRIERE

Copiii respinşi în prima etapă sau cei care nu au participat la această primă selecţie vor putea fi înscrişi pe locurile rămase libere. Doar unităţile de învăţământ care mai au locuri disponibile după ETAPA I pot primi cereri tip de înscriere pentru Etapa II.

Colectarea cererilor de înscriere are loc în perioada 25.06.2018 – 20.07.2018.

Părinţii copilului trebuie să depună o nouă cerere – tip de înscriere la unitatea de învăţământ cu nivel preşcolar aflată pe prima poziţie din cele trei opţiuni exprimate, pentru ETAPA II, în ordinea descrescătoare a preferinţelor.

Documente necesare înscrierii sunt cele prezentate pentru ETAPA I.

Inspectoratul Școlar al Municipiului București confirmă finalizarea colectării cererilor, aferente etapei a II a de înscriere, până cel târziu la 20 iulie ora 12.00.

Procesarea cererilor de înscriere are loc în perioada 23.07.2018 – 27.07.2018.

▪ Faza I – 25 iulie ora 14.00 – vor fi evaluate cererile care au opţiunea 1.

▪ Faza II – 26 iulie ora 14.00 – vor fi evaluate cererile care au opţiunea 2.

▪ Faza III – 27 iulie ora 14.00 – vor fi evaluate cererile care au opţiunea 3.

Copiii respinși în Faza III a acestei a doua etape se vor putea înscrie pe locurile rămase libere pentru ETAPA DE AJUSTĂRI. În data de 27 iulie 2018, ora 15.00, unităţile de învăţământ vor afişa listele finale ale copiilor înscrişi/admişi în grădiniţă, pentru anul şcolar 2018 – 2019, după ETAPA II.

Unităţile de învăţământ care nu mai au locuri disponibile după ETAPA II nu pot primi cereri tip de înscriere pentru ETAPA DE AJUSTĂRI.

ETAPA DE AJUSTĂRI

Se desfăşoară în intervalul 30.07.2018 – 31.08.2018 şi presupune introducerea cererilor de înscriere primite şi admiterea lor pe locurile rămase libere.

Validitatea cererilor introduse în etapa de ajustări trebuie verificată până la data de 31.08.2018, ora 14:00.

Când alegeţi grădiniţa potrivită pentru copilul dvs. nu uitaţi să aveţi în vedere criterii precum apropierea de domiciliu, programul de funcţionare, facilităţile şi programele educaţionale oferite, costurile asociate etc.

Faceţi eventual câte o vizită la mai multe grădiniţe şi puneţi în balanţă toate avantajele şi dezavantajele acestora.

Succes !