Infecţia cu rotavirus – simptome și prevenție
Rotavirusul este un virus care provoacă gastroenterită.
Simptomele sale includ: diaree severă, vărsături, febră şi deshidratare.
Majoritatea copiilor pot fi infectaţi cu acest virus înainte să împlinească vârsta de cinci ani.
Infecţiile cu rotavirus sunt des întâlnite iarna şi primăvara. Odată ce copilul contactează virusul, durează două zile până ce se îmbolnăveşte. Vărsăturile şi diareea pot dura între trei şi opt zile.
Nu există niciun medicament care să trateze această infecţie. Pentru a preveni deshidratarea, îndemnaţi copilul să bea multe lichide. În unele cazuri, copiii trebuie să meargă la spital pentru a preveni deshidratarea.
Simptome
Infecţia cu rotavirus se întâlneşte cel mai des la sugari şi copiii mici. Cu toate acestea, copiii mai mari şi adulţii pot contacta, la rândul lor, virusul. Odată ce o persoană a fost expusă la rotavirus, durează aproximativ două zile pentru ca simptomele să apară.
Copiii care prezintă această afecţiune pot avea diaree severă apoasă, vărsături şi dureri abdominale. Vărsăturile şi diareea apoasă pot dura între trei şi opt zile.
Simptomele suplimentare includ pierderea poftei de mâncare şi deshidratarea (pierderea fluidelor corporale), ultima fiind foarte periculoasă pentru sugari.
Simptomele deshidratării includ:
– scăderea urinării;
– gură uscată şi gâtul uscat;
– senzaţie de ameţeală când micuţul se ridică în picioare.
De asemenea, un copil deshidratat poate să plângă cu puţine sau fără lacrimi, depinde de caz, şi poate avea stări de somnolenţă.
Adulţii care suferă de infecţia cu rotavirus tind să aibă simptome mai blânde.
Copiii, inclusiv cei vaccinaţi, se pot îmbolnăvi de această afecţiune de mai multe ori. Acest lucru se datorează faptului că vaccinarea nu oferă protecţie completă împotriva infecţiei. De obicei, simptomele cele mai puternice apar atunci când persoana contactează pentru prima dată virusul.
De reţinut că virusul se răspândeşte rapid în şcoli, grădiniţe şi creşe.
Posibile complicaţii:
– deshidratare severă;
– colaps;
– perturbări metabolice;
– colvulsii febrile;
– complicaţii extrem de grave, precum: insuficienţă cardiocirculatorie, renală etc.
În continuare, vom face o listă cu cele mai des întâlnite întrebări despre infecţia cu rotavirus:
1. Ce este infecţia cu rotavirus?
Rotavirusul reprezintă un virus extrem de contagios, care afectează aproape toţi copiii până în ziua a cincea. Este, adesea, însoţită de febră, vărsături şi diaree. Rotavirusul nu este singura cauză a diareei severe, dar este una dintre cele mai frecvente şi serioase.
În timp ce multe cazuri sunt uşoare, altele sunt severe, ducând la deshidratare. Deshitratarea poate fi o afecţiune medicală gravă.
Copiii pot contacta virusul îndeosebi în perioada noiembrie-mai a anului.
2. De ce deshidratarea poate fi gravă pentru copii?
Pierderea rapidă a fluidelor, însoţită de vărsături şi diaree, duc la deshidratare, în timpul căreia organismul nu are apă şi săruri (sau electroliţi).
Bebeluşii sub vârsta de un an, în special cei care suferă de febră, se deshidratează foarte uşor din cauza greutăţii corporale mai mici.
Uneori, pentru rehidratare este necesar ca cei mici să primească fluide pe cale intravenoasă în spital.
În cazurile cele mai severe de deshidratare, un copil poate dezvolta chiar convulsii sau poate suferi şocuri, care, uneori, îi pot pune viaţa în pericol.
3. Care sunt celelalte simptome ale rotavirusului?
Rotavirusul începe, deseori, cu o febră uşoară şi este urmat de vărsături şi de stomac deranjat, precum şi diaree apoasă de multe ori pe zi.
Oricine are în grijă un copil mic ar trebui să cunoască simptomele infecţiei cu rotavirus, inclusiv:
– diaree apoasă (adesea mirositoare, verde sau maro);
– vărsături frecvente;
– febră;
– durere abdominală.
Semne ale deshidratării:
– letargie (copilul va fi mai puţin receptiv la atingere sau cuvinte);
– urinare mai fecventă;
– fără lacrimi atunci când plânge;
– piele uscată şi rece;
– gură uscată sau lipicioasă;
– sete.
4. Ce trebuie să faceţi dacă credeţi că copilul dumneavoastră prezintă simptome ale infecţiei cu rotavirus?
Dacă credeţi că copilul dumneavoastră prezintă simptome de rotavirus, trebuie să contactaţi medicul imediat.
Această afecţiune poate fi foarte supărătoare atât pentru părinţi, cât şi pentru copii, iar recunoaşterea rapidă a simptomelor sale este foarte importantă.
Aşa cum am explicat deja, deshidratarea este una din cele mai grave complicaţii ale bolii, iar uneori copilul trebuie să primească fluide pe cale intravenoasă în spital.
De reţinut că trebuie să vorbiţi cu medicul pentru alegerea celui mai potrivit tratament pentru copilul dumneavoastră!
5. Cum se răspândeşte infecţia cu rotavirus?
Rotavirusul se poate răspândi atât înainte, cât şi după ce copiii prezintă semne de îmbolnăvire.
Copiii pot prinde o infecţie cu rotavirus dacă îşi pun degetele în gură după ce ating ceva care a fost contaminat de o persoană care suferă de această afecţiune.
De obicei, acest lucru se întâmplă atunci când copiii uită să îşi spele mâinile destul de des, mai ales înainte să mănânce sau după ce au mers la toaletă.
Persoanele care au grijă de copii pot, de asemenea, să răspândească virusul, mai ales dacă nu îşi spală mâinile după ce au schimbat scutece.
Rotavirusul este rezistent la cele mai multe produse de dezinfectare, inclusiv cele antibacteriene. Virusul poate supravieţui câteva ore pe mâinile omului şi timp de câteva zile pe suprafeţe dure şi uscate.
Ca rezultat, rotavirusul poate fi răspândit cu uşurinţă în familii, iar declanşarea bolii poate apărea în centrele de îngrijire a copiilor, în grupurile de joacă şi în spitale.
6. Cum puteţi proteja copilul?
Este dificil ca un copil să nu fie expus la rotavirus.
O mai bună igienă ajută foarte mult la reducerea apariţiei şi răspândirii infecţiei. Astfel, datorită faptului că virusul se răspândeşte foarte repede, chiar şi cele mai curate medii pot fi afectate.
De reţinut că copiii care au avut anterior rotavirus pot să contacteze din nou virusul, dar infecţiile repetate tind să fie mai puţin severe.
Fetiță infectată cu rotavirus, sursa foto: Onmeda.es