Sănătate

Îngrijirea copilului, înainte și după vaccinare

Îngrijirea copilului, înainte și după vaccinare - RevistaMargot.ro

Ce face părintele în timpul vaccinării

Pentru injectarea vaccinului, se recomandă, de obicei, ca părintele să ţină în braţe copilul şi să îşi pună braţele în jurul acestuia, ca într-o îmbrăţişare. Astfel este prevenită mişcarea mâinilor sau picioarelor celui mic, fără a da senzaţia de supunere cu forţa. Poziţia îl ajută pe copil să se simtă mai confortabil şi mai puţin speriat. Uneori, medicul preferă să imobilizeze el însuşi mâna sau piciorul în care injectează vaccinul.

Indiferent de poziţia indicată de cadrele medicale, este de evitat ca părinţii să accentueze teama copilului prin comportamentul lor. Adesea, mamele foarte îngrijorate pot transmite neliniştea lor celor mici. Acest lucru este confimat inclusiv de studii.

„Dintre toate variabilele examinate, am constatat că atât atitudinea părinților de nou-născuţi, cât şi cea a părinţilor de copii de vârstă preşcolară anticipează cel mai fidel stresul copiilor faţă de injecţii, dincolo de orice alte variabile”, arată Rebecca Pillai Riddell, profesor la York University, în urma unei cercetări efectuate în rândul a peste 200 de copii şi părinţi.

Ce simte copilul în timpul vaccinării

Cel mai adesea, copiii plâng la vaccin, dar se liniştesc ulterior fără probleme. Este vorba în primul rând de teamă şi mai puţin de durerea provocată de înţepătură.

Totuşi orice injecţie produce un anumit grad de durere sau de disconfort. În cazuri speciale, când copilul suportă cu dificultate durerea resimţită la intrarea acului de seringă şi la injectarea serului, se poate interveni prin aplicarea de plasturi sau cremă cu lidocaină. De obicei, acest tratament cu efect analgezic trebuie utilizat cu circa 60 de minute înainte de vaccinare.

Ca şi la alte produse farmaceutice, şi în acest caz există anumite restricţii şi precauţii. Întrebaţi deci înainte medicul dacă puteţi apela la unul dintre aceste produse pentru micşorarea disconfortului copilului în timpul vaccinării.

Ce este permis sau interzis post-vaccinare

După administrarea vaccinului, copilul îşi poate urma programul obişnuit. Îi este aşadar permis să iasă la plimbare sau la joacă. Totodată are voie să fie îmbăiat în ziua vaccinului, ca în oricare altă zi.

Dacă micuţul nu dezvoltă reacţii adverse, nu trebuie luată vreo măsură anume. De exemplu, cu unele excepţii, nu se administrează antitermice preventiv, adică înainte de posibila apariţie a febrei post-vaccinale.

Recomandarea de a-i da copilului preventiv medicaţie contra febrei este des întâlnită în ţări în care schema prevede administrarea mai multor vaccinuri în aceeaşi zi. Mai ales dacă aceste vaccinuri produc frecvent febră după administrare.

Reacţii adverse posibile

În ceea ce priveşte reacţiile adverse, acestea nu apar la toţi copiii şi nici nu se manifestă cu aceeaşi intensitate.

Printre cele mai frecvente efecte nedorite se numără:

-Înroşire, umflare sau durere uşoară la locul injectării. De obicei, disconfortul local dispare de la sine. Compresele cu apă rece pot ameliora acest simptom;

-Febră – cel mai adesea uşoară, de circa 38 grade C, sau ma rar, de până la 40 grade C. În caz de febră, se procedează potrivit indicaţiilor medicului, astfel încât episodul febril să fie bine controlat;

-Stare de agitaţie sau plâns persistent;

-Inapetenţă;

-Somnolenţă.

Reacţiile adverse severe apar foarte rar şi se produc în scurt timp de la administrarea vaccinului, când, de regulă, copilul se află încă în unitatea medicală.

Orice reacţie îngrijorătoare apărută în următoarele ore, zile sau săptămâni trebuie adusă urgent la cunoştinţa medicului.

Este foarte important ca, pentru combaterea unor efecte adverse, să fie urmate doar indicaţiile unor persoane cu pregătire medicală. De exemplu, pentru tratarea umflăturii de la locul injecţiei:

-Nu se pun comprese cu legume sau fructe
-Nu se pun comprese cu spirt sau diverse crème
-Nu se masează zona unde a fost injectat vaccinul.

În general, primele vaccinuri ale copilului sunt cele mai stresante. Odată ce părinţii învaţă cum să gestioneze momentul imunizării copilului, lucrurile intră pe un făgaş normal.

Şi plânsul copilului şi reacţiile post-vacccinare sunt trecătoare. În schimb, beneficiile vaccinării sunt de durată şi fără egal: protecţia copilului faţă de maladii extrem de periculoase.

1 2
Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.