Primii 6 ani din viața unui copil marchează începutul celei mai frumoase și speciale perioade – copilăria.
E vorba de acea etapă feerică, plină de năzbâtii, iubire necondiționată și povești cu tâlc. O perioadă propice, când cel mic începe să descopere și să înțeleagă lumea înconjurătoare, dar și să-și formeze personalitatea.
Emoțiile, comportamentul, aptitudinile fizice și psihice, limbajul, toate acestea încep acum să se dezvolte și să se desăvârșească.
Jocul este modalitatea cea mai eficientă prin care copilul reușește să comunice, să învețe și să își însușească cunoștințele dobândite.
Principalii suspecți sunt nimeni alții decât părinții.
Detectivii sunt cei mici, care îi urmăresc îndeaproape pe suspecți și fără să le scape vreun indiciu. Deci, atenție la cum vorbim și la cum ne comportăm cu copilul! Totul se copiază și totul este trecut prin filtrul gândirii lui inocente.
Atașamentul și legătura puternică dintre copil și părinte se stabilesc în primele luni de viață. Până la vârsta de un an este perioada de acomodare.
Atât copilul cât și părintele se adaptează la schimbarea majoră care a intervenit după naștere.
Perioada de cunoaștere și încercare a limitelor durează de la un an până la trei ani.
Răbdarea este cuvântul cheie. Este perioada cea mai dificilă, când copilul cere atenție și vrea să se impună.
Când este sensibil emoțional și încearcă să-și găsească echilibrul.
Comunicarea reprezintă calea cea mai ușoară de a pune capăt războiului.
Ca părinte trebuie să îi înțelegi mai întâi nevoile și să acționezi în consecință. Răsfățul este cealaltă extremă care trebuie evitată. Cu dragoste, calm și îndrumări adecvate, veți reuși să treceți împreună peste acest hop.
Următoarea etapă este cea a conștientizării și dezvoltării personale. De la patru la șase ani, copilul începe să înțeleagă lumea înconjurătoare.
Este capabil deja să își exprime dorințele și este stăpân pe sine.
Relația părinte-copil este și mai strânsă. Creierul lui acumulează tot și stochează toate informațiile primite.
Cel mic este curios să afle cât mai multe lucruri. Învățați împreună!
Faceți activități interactive și educative, joculețe, activități gospodărești.
Experiențele trăite de copil și mediul în care se dezvoltă acesta își pun definitiv și irevocabil amprenta asupra educației și caracterului viitorului adult de mâine.
Educația pe care o primește acasă stă la baza succesului de mai târziu. Un copil binecrescut va deveni un adult responsabil și independent.