Revista Margot

Igiena femeii însărcinate

sursa foto: Pregnant Chicken

În perioada de graviditate, organismul femeii este predispus la o serie de afecţiuni. Acestea prezintă riscuri pe de-o parte pentru buna evoluţie a sarcinii, şi, pe de alta, pentru sănătatea şi viaţa fătului. O parte pot fi însă prevenite prin acordarea unei atenţii deosebite igienei corporale, dar şi celei alimentare.

Igiena pielii

Pentru că transpiraţia este mai abundentă pe parcursul sarcinii, gravida va simţi nevoia să se spele mai des.

Păstrarea igienei se poate face în mod optim prin îmbăiere sau duş cu apă călduţă. Fără variaţii mari de temperatură de la rece la fierbinte. Deoarece există riscul declanşării contracţiilor uterine.

De altfel, începând din trimestrul al treilea ar trebui să se renunţe la băile în cadă.

Se recomandă ca săpunul folosit în mod obişnuit să fie înlocuit cu unul neiritant, pentru piele sensibilă.

În plus, se poate opta în favoarea unui produs destinat femeilor însărcinate. Care să nu conţină corticoizi, parabeni sau conservanţi şi testat în privinţa efectelor secundare asupra fătului.

Zona bazinului va fi supusă unor modificări majore în ultimele luni de sarcină. Gravidele care vor să prevină apariţia semnelor ireversibile precum vergeturile trebuie să hidrateze şi să protejeze corespunzător pielea de pe abdomen, fese sau coapse.

Igiena părului

În timpul sarcinii, părul poate suferi modificări în bine sau în rău.

Unele gravide constată că părul lor arată mai frumos, se îngraşă mai rar şi se îndeseşte.

Totuşi, când părul este mai lung, devine greu de îngrijit, în special spre finalul sarcinii.

De aceea, alegerea unei tunsori ceva mai scurte care să înlesnească igiena şi aranjarea părului este o opţiune de luat în calcul.

În ceea ce priveşte vopsirea părului la femeile însărcinate, părerile sunt destul de împărţite.

Studiile efectuate până în prezent nu au dovedit că vopseaua de păr ar fi embriotoxică. Este totuși indicat să se evite colorarea părului măcar în primul trimestru de sarcină, iar, ulterior, să se facă doar ocazional.

Totodată, se recomandă alegerea unei vopsele fără amoniac şi cu cât mai puţine substanţe chimice.

Igiena ano-genitală

Modificările hormonale şi mecanice din timpul gravidităţii cresc riscul de afecţiuni ale aparatului uro-genital.

Dintre acestea, cele mai frecvente sunt infecţiile urinare, vaginitele şi hemoroizii.

De aceea, este benefic să se respecte anumite reguli de igienă şi profilaxie.

Apa şi un agent de spălare blând, cu pH neutru, sunt suficiente.

Curăţarea exagerată, folosind săpunuri agresive afectează flora normală a mucoaselor din zonă, având un efect contrar celui dorit.

În sarcină, sunt interzise irigaţiile vaginale, tampoanele vaginale sau vulvare zilnice.

Deodorantele, spray-urile sau alte loţiuni parfumate pentru zona intimă sunt şi ele contraindicate, pentru că pot cauza iritaţii şi cresc riscul de afecţiuni genito-urinare.

După micţiune sau scaun ştergerea se face întotdeauna din faţă spre spate, iar toaleta locală, cu îndepartarea oricăror urme de umezeală, scade considerabil riscul de infecţii genito-urinare.

Şi tipul de lenjerie intimă purtat influenţează incidenţa afecţiunilor locale. Astfel, cea mai bună alegere o reprezintă lenjeria de bumbac, iar, la polul opus, se află cea din materiale sintetice şi tip tanga, care favorizează migrarea microbilor din zona anală spre uretră şi vagin.

Alte măsuri de prevenire a infecţiilor constau în: hidratarea optimă, evitarea amânării urinării şi micţiunea după contactul sexual.

În scopul prevenirii şi ameliorării hemoroizilor sunt indicate combaterea constipaţiei, băile de şezut şi unele topice locale permise în sarcină.

sursa foto: Gurgaon Gynecology Group

Igiena sexuală

Dacă gravida are o sarcină normală, viaţa sexuală nu este contraindicată în primele două trimestre.

Totuşi este de dorit să existe mai puţine contacte sexuale ca de obicei, iar acestea să aibă loc cu tot mai multe menajamente.

Cu toate că nu sunt interzise nici în trimestrul al treilea, raporturile sexuale din ultimele două luni de sarcină prezintă unele riscuri, putând favoriza naşterea înainte de termen.

Igiena sexuală în sarcină trebuie dusă oarecum la extrem, chiar dacă acest lucru poate atenua din pasiune.

Este considerat obligatoriu duşul ambilor parteneri înainte de actul sexual, iar la finalul acestuia este indicat ca gravida să urineze şi să-şi facă din nou toaleta organelor genitale.

Igiena şi îngrijirea sânilor

Sânii suferă modificări încă din primele săptămâni de graviditate, când devin extrem de dureroşi.

Treptat, durerea se diminuează, dar va persista un anumit grad de sensibilitate, accentuat ulterior pe fondul creşteriii sânilor şi, spre finalul sarcinii, instalării secreţiilor mamare.

Sutienele vor trebui adaptate permanent pentru ca sânii să fie bine susţinuţi, fără a fi însă presaţi sau forţaţi prin balene metalice sau un push-up prea ferm.

Se impune igiena zilnică a sânilor, cu apă călduţă şi săpun delicat. Când apar secreţiile mamare, sânii trebuie îngrjiţi suplimentar pentru a evita dezvoltarea de iritaţii. Este indicată totodată purtarea de dischete pentru sâni în scopul absorbirii scurgerilor accidentale.

Medicii recomandă şi pregătirea mameloanelor pentru alăptare, prin fricţionarea acestora cu un prosop mai aspru, pe care s-au pus eventual câteva picături de glicerină. În acest mod tegumentele devin mai rezistente, iar viitoarea mămică va avea mai puţine iritaţii de mamelon din cauza alăptării.

Igiena gurii

Întrucât femeile însărcinate sunt predispuse la gingivite, igiena cavităţii bucale este şi ea foarte importantă.

În afară de spălarea dinţilor de cel puţin două ori pe zi, dimineaţa şi seara, detartrajul şi periajul profesional periodic ajută foarte mult la prevenirea afecţiunilor gingivale.

Este preferabil ca eventualele afecţiuni dentare să fie tratate înainte de instalarea sarcinii. Totuşi, dacă apar probleme ale dinţilor în timpul perioadei de graviditate, acestea pot fi tratate începând din al doilea trimestru.

Vestimentaţia femeii însărcinate

Îmbrăcămintea gravidei va fi lejeră, comodă, dar şi adaptată vremii şi anotimpului.

Se vor evita hainele din materiale sintetice, dar şi cele care comprimă abdomenul sau sânii.

Încălţămintea trebuie să fie, de asemenea, confortabilă, de preferat cu toc jos sau cu talpă plată.

Epilarea

Femeile obişnuite să fie „la zi” cu epilarea ar putea avea nevoie să schimbe pe perioada sarcinii modul în care îşi îndepărtează părului nedorit de pe corp.

În primul rând, cele care folosesc ceara sau epilatorul electric vor constata în timp că tolerează din ce în ce mai puţin durerea resimţită la smulgerea firelor de păr.

Pe de altă parte, utilizatoarele cremelor depilatoare ar fi bine să renunţe temporar la aceste produse, ale căror efecte toxice asupra fătului nu se cunosc îndeajuns.

Folosirea lamei de ras este o soluţie mai sigură, deşi din punct de vedere estetic şi al duratei efectelor are o serie de minusuri.

În orice caz, mai ales epilarea inghinală prin metode dureroase este nerecomandată în ultimul trimestru de sarcină putând declanşa chiar travaliul prematur.

Igiena alimentară

Alături de igiena personală, o bună igienă alimentară, cu respectarea anumitor restricţii, ţine departe de femeia gravidă boli riscante în sarcină precum toxinfecţia alimentară. Salmonella, E. Coli, Campylobacter, Toxoplasma gondii sunt doar câţiva dintre microbii ce pot fi luaţi din alimente în condiţiile unei igiene precare şi preparării necorespunzătoare a cărnurilor sau a ouălor.

Ce reguli alimentare ar trebui respectate:

• Spălarea mâinilor întotdeauna înainte de masă;
• Spălarea mâinilor înainte de pregătirea oricăror preparate, cât şi după manevrarea cărnurilor crude de orice fel;
• Depozitarea alimentelor la temperaturi corespunzătoare şi în condiţii de maximă igienă. De exemplu, în frigider este indicată acoperirea preparatelor cu capac sau folie şi aşezarea alimentelor crude departe de cele preparate termic;
• Spălarea atentă a fructelor şi legumelor;
• Alegerea cu grijă a restaurantelor sau fast-food-urilor de unde se cumpără mâncăruri.

Totodată se vor evita:

• Produsele care conţin ouă crude cum ar fi maioneza, unele îngheţate sau mousse-uri etc.;
• Laptele nepasteurizat şi produsele din lapte nepasterizat;
• Produsele sau mâncărurile care au în compoziţie carne crudă sau puţin gătită;
• Peştele cu conţinut ridicat de mercur, în general cel oceanic şi din ape sărate: rechinul, peştele-sabie, macroul regal, dar şi macroul spaniol pescuit în Golful Mexic sau tonul. Peşti cu un nivel scăzut de mercur sunt somonul, crapul, sardinele, merluciul ori chefalul. Concentraţii mici de mercur se găsesc şi în scoici, homari sau creveţi;
• Conservele (din cauza riscului de botulism – infecţia cu Clostridium botulinum);
• Consumul exagerat de alimente care conţin vitamina A. De exemplu, ficatul conţine cantităţi mari de retinol, un tip de vitamina A care, acumulat în organism, poate deveni periculos pentru făt;
• Consumul excesiv de cafeină – există încă multe opinii diverse în privinţa cantităţii optime de cofeină în cazul gravidelor; o ceaşcă de cafea pe zi este considerată totuşi sigură;
• Consumul de alcool sau tutun – este pe deplin contraindicat.

sursa foto: Pinterest

Un alt fel de igienă – cea mentală

În ultima vreme, se acordă o importanţă crescută igienei mentale a gravidei, înţeleasă ca o protecţie împotriva tuturor sentimentelor nocive: gânduri şi emoţii negative, griji nefondate în ceea ce priveşte sarcina ori bebeluşul, diverse presiuni din partea familiei, un mediu familial nefavorabil etc.

Pe fondul transformărilor hormonale şi al stărilor de disconfort specifice sarcinii, gravida este oricum extrem de sensibilă.

Astfel de trăiri şi simţăminte trebuie cu orice preţ îndepărtate, deoarece riscă să o copleşească pe viitoarea mămică şi să îi pună sarcina în pericol. De aceea, susţinerea şi înţelegerea celor din jur sunt cruciale, iar, când acest lucru nu este suficient, se poate apela la un specialist pentru consiliere psihologică.

În concluzie, deoarece unele boli instalate în timpul sarcinii pot să determine inclusiv naşterea prematură sau afecţiuni grave ale fătului. nici o măsură de precauţie nu trebuie considerată exagerată. Mai ales ca majoritatea regulilor de igienă recomandate gravidelor nu necesită mari eforturi sau sacrificii, dar aduc în schimb beneficii majore – o sarcină lipsită de evenimente nedorite şi un bebeluş sănătos!

 

Oh baby, sursa foto: Pregnant Chicken