Ghidul părintelui pentru o petrecere în pijamale
Fie că o organizezi sau copilul tău este invitat la una, o petrecere în pijamale este un eveniment pe care copiii și-l doresc și de care multor părinți le este puțin teamă. Dar, pentru o petrecere reușită, amintiri frumoase și părinți liniștiți, există o serie de pași.
1. Gata?
Dacă copilul tău este cel care își invită prietenii, asigură-te că este pregătit. Asta înseamnă că se gândește deja la copiii pe care dorește să-i invite la această activitate. Ideal ar fi să vină sugestia din partea lui. Și să discute cu tine înainte de a vorbi cu ceilalți copii. În general, vârsta de la care copiii încep să-și dorească astfel de reuniuni este 6-7 ani. Dacă el este cel invitat, nu te speria că va fi departe de casă. Asigură-l că dacă se simte nelalocul lui la petrecere, te poți duce oricând să-l iei.
2. Unde?
În funcție de numărul de invitați, gândiți-vă unde îi veți găzdui. În sufragerie, în camera copilului sau în grădină? Pentru a evita certurile iminente legate de cine unde doarme, cel mai fericit aranjament pentru somn este acela în cerc, pe jos, în saci de dormit. Locul unde își vor petrece majoritatea timpului depinde foarte mult și de activități. Așa că, dacă știi dinainte ce veți face, vei ști și ce încăperi să pregătești.
3. Când?
Stabilește de la bun început la ce oră vor sosi invitații și la ce oră se termină petrecerea. Dacă e primul eveniment de acest gen, iar copiii sunt mici, poate nici nu este nevoie să rămână peste noapte. Poți organiza o petrecere între 6 și 9 seara, să spunem, în care copiii se vor distra în pijamale. În funcție de cum merge această experiență, poți hotărî cu copilul tău dacă sunteți pregătiți să găzduiți un eveniment peste noapte data viitoare.
4. Ce?
Poate organizare nu e primul cuvânt la care te gândești când vine vorba de distracție. Dar a stabili clar dinainte activitățile celor mici îți oferă liniște și sentimentul că totul este sub control. Nu te păcăli totuși! Pregătește-te și pentru lucruri neașteptate. Dureri de burtică neprevăzute din cauza emoțiilor, refuzul de a se culca sau dorința bruscă de a pleca acasă.
Idei de activități? Sesiune de pictat, jocuri cu lego, cuburi, un film de animație la alegere, să-și pregătească senvișuri împreună sau să orneze brioșe. Dacă vrei să le rămână și o amintire, poți lua tricouri pe care le vor picta și cu care pot dormi. Pentru copiii mai activi, o sesiune de karaoke sau de dansat după mișcări descoperite pe Youtube sunt o idee bună pentru a-i face somnoroși mai repede.
5. Invitații
Cel mai important element este invitația. Pe cei mici îi va face să se simtă importanți, iar pe adulți îi pune la curent cu absolut tot. Unde, între ce ore se va desfășura petrecerea, ce vor face cei mici, ce vor avea la dispoziție și ce trebuie să aducă cu ei. Invitația se trimite cam cu 2 săptămâni înaintea evenimentului pentru ca toată lumea să aibă timp să se pregătească și să nu existe discuții că se suprapune cu alte aranjamente.
6. Mâncare
Gustările ușoare sunt cheia succesului. În primul rând pentru că eviți murdăria și în al doilea rând pentru că oricum nu le va fi gândul prea mult la mâncare. Nu le da dulciuri cu o oră înainte de culcare pentru a evita colicile și agitația. Dar păstrează meniul relaxat, e o petrecere! Întreabă părinții dacă are cineva vreo alergie și pregătește-te corespunzător.
7. Siguranță
Fă schimb de numere de telefoane cu părinții copiilor. Preferabil să îi și cunoști pe ei și pe copii înainte de a lansa invitația. Nu este momentul potrivit pentru a introduce copii noi în grupul de prieteni. Cere informațiile cheie vizavi de obiceiurile copiilor legate de somn și mâncare. Asigură părinții că pot veni oricând să își ia copiii dacă micuții semnalează că ceva nu le place sau pur și simplu le este greu să fie departe de casă peste noapte. Întreabă dacă vreunul din părinți este dispus să stea cu tine peste noapte pentru a avea totul sub control.
Stabilește o frază codată cu cel mic prin care să te anunțe că este nevoie să intervii. Astfel, vei ajuta la difuzia momentelor tensionate fără ca nimeni să se simtă „pârât”.
8. Detalii
Evenimentul organizat de tine sau cel la care este invitat copilul tău este numai pentru copii de același sex? Poate nu ți se pare important, dar este un detaliu față de care părinții se poziționează diferit.
Dacă micuțul tău e invitat la o petrecere cu ale cărei detalii nu ești complet de acord, explică-i de ce nu îl lași să meargă. Asigură-l că nu este o interdicție valabilă pe viață. Și dacă simți că e mai sigur așa, propune-i să găzduiți voi o petrecere în pijamale.
Relaxează-te! Și reține că scopul petrecerii este adâncirea relațiilor dintre copii, nicidecum distrugerea casei, cum îți închipui în cele mai negre scenarii.