Revista Margot

Ghidul de supraviețuire al gravidelor, împotriva vergeturilor

Când este însărcinată, psihicul și fizicul viitoarei mămici se modifică permanent. Pe lângă toate grijle firești ale sarcinii, la majoritatea femeilor apare și teama că toate modificările corpului vor lăsa urme. Printre efectele negative ale sarcinii se numără kilogramele în plus (care nu pot fi date foarte ușor jos), dar și vergeturile. Vă prezentăm mai jos un ghid de supraviețuire împotriva atacului vergeturilor în timpul sarcinii, de care viitoarea mămică ar trebui să țină cont.

Ce sunt vergeturile și cum apar în timpul sarcinii

Multe femei se confruntă cu vergeturi în timpul sarcinii, statisticile spun că acestea afectează între 50-80 % dintre viitoarele mămici. Vergeturile apar pe fese, abdomen, coapse, șolduri sau picioare. Vergeturile se aseamănă unor cicatrici, „încrustări” în epidermă, din cauza unor presiuni exercitate asupra pielii. De cele mai multe ori, atunci când apar, vergeturile sunt mai închise decât culoarea pielii, ulterior se deschid la culoare și bat spre alb.

Din ce cauză apar vergeturile?

Cheia o reprezintă moștenirea genetică. Viitoarea mămică trebuie să adune informații despre experiența mamei ori a bunicii și atunci va ști, din timp, la ce trebuie să se aștepte.

Alte cauze care pot determina apariția vergeturilor ar putea fi lipsa mișcării, deshidratarea pielii, oscilațiile de greutate, schimbările hormonale din timpul sarcinii, alimentația nesănătoasă. Printre cauzele apariției vergeturilor se numără sarcina multiplă, un făt cu greutate mare ori o cantitate mare de lichid amniotic.

Potrivit medicului Frank Wang – dermatolog si profesor la University of Michigan Health System – vergeturile ar putea fi cauzate la nivel molecular. El susține că pe piață sunt foarte puține produse care previn sau repară vergeturile.„Femeile sunt afectate în primul rând emoțional, iar pe lângă acest disconfort, viitoarea mămică evită anumite activități pe care le făcea înainte” – a mai precizat profesorul Frank Wang.

Viitoarele mămici ar trebuie să fie conștiente că dispariția în totalitate a vergeturilor reprezintă doar o iluzie. Dacă ele au apărut deja, nu există nicio cremă minune care să le facă să dispară, tot ce se poate face este să se amelioreze aspectul vergeturilor, atât ca formă, cât și culoare.

Care sunt pașii pentru a preveni vergeturile

Hidratarea. Imediat ce a aflat că este însarcinată, viitoarea mămică trebuie să acorde o atenție deosebită pielii sale. Primul pas este aplicarea, dimineața și seara, a unor creme hidratante, prin masaj circular și foarte ușor. Pentru ca acestea să fie cât mai bine absorbite în piele, este indicat să faceți înainte un ușor gomaj.

Atenție! Este foarte important să folosiți produse naturale, fără parabeni. (De exemplu, puteți folosi pentru gomaj puțin zahar, griș ori mălai, în amestec cu un ulei sau cu gelul de duș).

Până în acest moment nu există niciun studiu care să dovedească într-un mod foarte clar că uleiurile ori cremele hidratante actionează direct împotriva vergeturilor, dar o piele hidratată corespunzător are mai puține șanse de a fi afectată de vergeturi. Puteți folosi o serie de uleiuri naturale – ulei de cocos, ulei de măsline, ori ulei de migdale dulci, folosite ca atare sau incluse în anumite creme pe care le găsiți în comerț. Sunt foarte bune și cremele bazate pe produse apicole, unt de shea ori alge marine. Se pot face, de asemenea, măști cu argilă, aplicată peste zonele afectate. (Se păstrează timp de 20 de minute, apoi se îndepărtează ușor cu apă călduță, masând cu blândețe). Încercați să înlăturați orice sursă de uscare a pielii, cum ar fi, de exemplu, baia sau dușurile fierbinți.

Un alt lucru de neglijat în timpul sarcinii este apa. Încercați să vă hidratați corespunzător, acest lucru va avea un efect benefic și asupra pielii. Medicii recomandă viitoarelor mămici să bea cel puțin 2 litri de apă pe zi.

Alimentația este foarte importantă în sarcină. Viitoarea mămică trebuie să fie conștientă că în această perioadă nu trebuie să mănânce mult, ci foarte sănătos. Trebuie să alegeți alimente bogate în vitamine și nutrienți. Fără a se înfometa, viitoarea mămică ar trebui să fie atentă la greutate, kilogramele acumulate în plus în timpul celor nouă luni nu pot fi topite așa de ușor. Încercați, dacă este posibil, să nu depășiți 10-15 kg peste greutatea normală.

Sportul este foarte important în timpul sarcinii. Apelați întotdeauna la un medic înainte de a face diverse exerciții fizice (multe dintre ele sunt recomandate pentru o naștere ușoară). Exercițiile fizice au un efect benefic asupra stării de spirit. Înotul, dansul, ori gimnastica induc o stare de bine înainte de naștere. În plus, și vergeturile pot fi combătute prin mișcare.

Gina Brooke, cea care se ocupă de imaginea Madonnei, a declarat că unul dintre ponturile folosite de ea împotriva vergeturilor au fost cremele cu acid hialuronic. „Am aplicat cu conștiinciozitate și nu mi-a rămas nicio vergetură după sarcină”, a declarat aceasta. Multe mămici au ținut cont de sugestia ei.

Cum tratăm vergeturile

Dacă în perioada sarcinii au apărut vergeturi, trebuie să acționați rapid pentru diminuarea acestora. Dupa nastere, puteți apela la un ajutor specializat, cum ar fi terapia cu laser. De asemenea, au efecte vizibile și injecțiile cu colagen ori diverse substanțe care ajută la regenerarea celulară.

O altă metodă mai blândă și mai puțin costisitoare este si tratamentul cu vitamina C, care poate fi aplicat acasă. Folosiți zahărul pe post de exfoliant al zonelor afectate de vergeturi. În timpul dușului, îndepărtați celulele moarte. Ștergeți zona cu prosopul apoi mărunțiți bine două tablete de vitamina C și amestecați-le cu loțiunea de corp. Aplicați acest amestec în zona afectată și masați ferm, până intră în piele.