Revista Margot

Ghid pentru părinții ce au copii cu dizabilități de învățare

Educarea unui copil este o sarcină grea în sine, iar atunci când ai de-a face cu un copil cu deficiență de învățare, aceasta devine o adevărată provocare.

Din fericire însă, există o receptivitate tot mai mare a părinților față de mersul la specialiști, astfel că puteți afla din timp dacă puiul suferă de vreo deficiență de învățare.

Astăzi o să vorbim despre una dintre cele mai frecvent diagnosticate dizabilități, și anume ADHD, cunoscută și sub numele de deficit de atenție.

Chiar dacă auzul acestui diagnostic îi poate neliniști pe părinți, nu este un motiv de îngrijorare. Există specialiști care te pot ajuta, literatură de specialitate și o mulțime de resurse online.

În funcție de gradul acestui deficit, se poate alege o schemă de tratament medicamentoasă, o terapie comportamentală sau o combinație între cele două. Ca orice tratament, ambele variante au atât avantaje, cât și dezavantaje.

Este important de reținut că deși terapia comportamentală poate fi de ajutor, deoarece tratează cauza, nu doar efectele sindromului, trebuie să fim atenți să nu încercăm să „dresăm” copilul. Scopul terapiei este să-i acorde un ajutor în a duce o viață normală în pofida diagnosticului, nu să-l facă să se simtă conștient de sine sau complexat.

Pentru început, cei mai simpli pași pe care-i poate face orice părinte pentru a-l ajuta pe un astfel de copil: