Revista Margot

Ghid de cumpărături înainte de venirea bebeluşului

Pe măsură ce sarcina avansează, viitorii părinţi se gândesc tot mai mult la pregătirile ce se impun pentru micuțul care va intra în curând în viaţa lor. Amenajarea camerei bebeluşului, achiziţia trusoului său şi a altor accesorii indispensabile îngrijirii unui nou-născut reprezintă un prilej de mare bucurie, dar pot fi şi o reală provocare.

Iniţial, mami şi tati s-ar putea simţi oarecum derutaţi, neştiind cu ce să înceapă sau ce este cu adevărat necesar. De aceea, schiţarea din timp a unei liste de cumpărături ajută foarte mult şi îi fereşte pe părinţi de achiziţii care se vor dovedi ulterior inutile.

Pentru întocmirea listei este bine să se apeleze la informaţii din surse cât mai de încredere – medicul de familie, medici pediatri, cărţi sau reviste de specialitate, site-uri medicale etc. Şi sugestiile prietenilor apropiaţi care au trecut deja prin această experienţă pot fi de folos la alcătuirea listei.

Să vedem concret ce tipuri de cumpărături ar trebui să se afle pe o astfel de listă:

1.Pentru îmbrăcămintea bebeluşului

Încă din primele ore de viaţă, nou-născutul va avea nevoie de hăinuţe şi scutece. O mică parte dintre acestea trebuie puse în aşa-numita „geantă pentru maternitate”.

Pentru început pot fi achiziţionate:

-Minimum 7-10 body-uri cu mânecă scurtă sau lungă, în funcţie de anotimpul în care se naşte copilul. Dacă este vară, bebe va purta frecvent doar această piesă vestimentară atât în interior, cât şi în exterior.
-5-7 pantalonaşi de interior şi alţi 3-4 pentru exterior, adecvaţi sezonului.
-1-2 jachete cu nasturi sau capse.
-2-3 costumaşe sau salopete groase de exterior, pentru bebeluşii născuţi în anotimpurile reci.
-5-7 perechi de şosete.
-2-3 căciuliţe pentru interior şi 1-2 pentru exterior, în sezonul rece.
-3-5 scutece de circa 90×90 cm, din bumbac, pentru diverse întrebuinţări (opţional).
-1-2 saci de dormit pentru bebeluşi (opţional).

2.Pentru camera lui bebe

Fie că va beneficia de camera lui, fie că i se va aloca un spaţiu din camera părinţilor, bebeluşul trebuie să aibă:

Pătuţ – preferabil cu diferite trepte de înălţime a somierei, care să permită reglarea pe măsură ce copilul creşte. Ar fi ideal ca pătuţul să poată fi ataşat la patul părinţilor pentru a permite co-sleeping-ul, măcar în primele luni de viaţă ale micuţului.
Saltea – cea mai potrivită variantă are la interior componente naturale, de consistenţă crescută (de exemplu, cocos sau hrişcă) şi la exterior, materiale naturale (bumbac) şi uşor de igienizat.
-Protecţie de saltea (opţional).
-Cel puţin două rânduri de lenjerie din bumbac – cearşaf pentru pat şi cearşaf pentru pilotă ori păturică (pernele se recomandă abia după vârsta de un an).
-Două păturici mai groase sau mai subţiri, după caz.
-Un dulăpior sau o comodă pentru hăinuţele celui mic.
-Masă pentru schimbatul scutecelor sau înfăşare (este opţională, dar scuteşte mămica de durerile de spate inerente statului în poziţie aplecată sau în alte posturi incomode).

În camera unde stă sugarul se mai pot amplasa opţional:

-Interfon sau videofon.
-Un monitor de respiraţie.
-Un dispozitiv audio care să redea, în surdină, muzică, sunete din natură sau diverse tipuri de zgomot alb.
-Lampă cu lumină de veghe.

3.Pentru hrănirea bebeluşului

În cazul în care, din diverse motive, bebeluşul va fi hrănit artificial (acest lucru ar putea fi aflat numai după naştere), sunt necesare:
– 5-10 biberoane – numărul optim al acestora depinde şi de felul în care se organizează fiecare mamă în parte. Ca idee, dacă bebe mănâncă din trei în trei ore, de la 8 seara la 8 dimineaţa, mămica trebuie să aibă pregătite – curate şi sterilizate – 5 biberoane. Întrucât îi va fi greu să ajungă la bucătărie în timpul nopţii pentru a curăţa şi steriliza biberoanele sugarului, este bine să aibă la dispoziţie cât mai multe recipiente de acest fel.
-Lapte praf – o formulă recomandată de neonatolog, cel mai probabil va fi aflată tot după naştere.
-Sterilizator de biberoane, dacă nu se doreşte fierberea în mod clasic, pe aragaz.
-Perie de curăţat biberoane – ideală pentru a ajunge la impurităţile depuse pe pereţii şi fundul biberoanelor.
-Recipient pentru păstrarea laptelui praf (opţional) și recipient pentru dozarea laptelui praf (tot opțional)

Dacă bebe este alăptat integral, la acest capitol cumpărăturile vor fi puţine : Unul-două biberoane (pentru situaţii precum: mama doreşte să stocheze lapte de sân, copilul nu poate primi sân sau are nevoie de ceai etc), un mic sterilizator de biberoane şi o perie de curăţare a biberoanelor sunt suficiente. Pentru stocarea laptelui matern există şi varianta pungilor presterilizate de unică folosinţă.

4.Pentru îngrijirea nou-născutului

-Pamperşi – în primele săptămâni, vor fi necesare circa 7-8 bucăţi pentru fiecare zi.
-Unul-două pachete de şerveţele umede pentru bebeluşi.
-O cremă contra iritaţilor de scutec.
-Scutece de unică folosinţă, cu dimensiune de 60×60 cm, pe care bebe va fi aşezat pentru schimbarea chiloţeilor şi toaleta zonei ano-genitale).
-Comprese sterile.
-Ser fiziologic.
-Alcool de 70 grade pentru bontul ombilical.
-Pompiţă pentru aspirarea secreţiilor nazale (aspiratorul nazal, cunoscut şi ca batista bebeluşului, mult mai eficient decât pompiţa, va putea fi folosit abia după vârsta de 3-4 luni).
-Forfecuţă sau unghieră pentru nou-născuţi.
-Termometru pentru temperatura corporală.
Opţional
-Umidificator pentru cameră.
-Detergent pentru spălarea hăinuţelor.

Pentru îmbăiere vor mai fi necesare:

-Cădiţă (cu sau fără reductor)
-Burete sau mănuşă de baie
-2 prosoape mari şi 2-3 mici
-Şampon/ gel pentru spălarea părului şi corpului.

Opţional

-Un hidratant pentru pielea nou-născutului
-Termometru pentru apă.

5.Pentru plimbări şi transport

Achiziţiile de acest fel trebuie făcute după o analiză foarte amănunţită a ofertei de pe piaţă, deoarece este vorba în primul rând de siguranţa bebeluşului. Pe de altă parte, unele dintre aceste produse – precum căruciorul – implică o investiţie relativ mare, ceea ce face ca schimbarea lor, în cazul unei alegeri greşite, să fie destul de costisitoare.
Landoul
Deşi unii părinţi nu-l consideră necesar, landoul este foarte util pentru a transporta nou-născutul până când acesta stă singur în şezut. În afara faptului că este foarte practic, îi oferă celui mic un confort deosebit, astfel încât bebe poate dormi în el la fel de bine ca în pătuţul lui.
Scoica
Este preferată de unii părinţi în locul landoului, însă aceasta este mai degrabă potrivită după vârsta de 4 luni, când bebe îşi susţine capul şi tinde să se ridice în funduleţ. Denumită şi „scaunul auto de grupa 0”, se poate folosi până spre vârsta de 1 an.
Căruciorul
Este indispensabil oricărui bebeluş şi poate fi folosit din primele zile de viaţă ale copilului (anumite modele) până în jurul vârstei de trei ani. La alegere trebuie ţinut cont de aspecte precum: gradul de reglare a spătarului, stabilitate, posibilitate de pliere, modul de fixare a centurilor de siguranţă (sunt ideale cele în 5 puncte), posibilitatea de blocare a roţilor, confortul oferit de mâner, spaţiul coşului de cumpărături etc.


Scaunul auto
Achiziţionarea sa nu este un must-have la naştere, având în vedere că va fi utilizat abia peste luni bune. Însă, în cazul în care viitorii părinţi vor să îl cumpere din timp, vor trebui să se hotărască ce caracteristici va avea acesta: tip de poziţionare spre sensul de mers (cu spatele sau cu faţa), tip de fixare al scaunului (clasică sau Isofix), număr de puncte de prindere a centurilor de siguranţă, grupă de vârstă (pentru o singură grupă de vârstă sau pentru mai multe, prin montarea de reductoare şi înălţătoare) etc.

6.Pentru mami (şi tati)

Dacă urmează să hrănească natural bebeluşul, mamei îi vor fi de folos:
-2-3 sutiene de alăptare.
-2-3 cămăşi de noapte sau bluze pentru alăptare.
-Tampoane pentru sân împotriva scurgerilor de lapte involuntare.
-Cremă de îngrijire a sânilor şi a mameloanelor.

Opţional

-Pernă de alăptat.
-Pompă pentru sân.
-Scaun de alăptare – cu spătar înalt şi sprijin pentru picioare.

De asemenea, întrucât bebeluşul va fi luat adesea în patul părinţilor lui, este indicat ca salteaua acestuia să fie acoperită cu o protecţie specială. Şi pentru canapeaua din camera de zi este recomandată o husă impermeabilă.

Cam aceasta ar fi în mare lista de cumpărături, cu variaţii mai mult sau mai puţin semnificative. În principiu, ideală este alegerea unor obiecte cât mai calitative, de provenienţă cunoscută, pentru a nu expune bebeluşul unor posibile riscuri. Volumul de cumpărături nu trebuie să fie mare, în special la anumite categorii de produse (de exemplu, la îmbrăcăminte) deoarece bebeluşul creşte repede şi nevoile lui se modifică într-un ritm alert.

Pornind la drum informaţi şi cu lista pregătită, mami şi tati vor face cu siguranţă alegeri bune. Spor la cumpărături!