Revista Margot

Fertilizarea in vitro – etapele tratamentului şi rata de succes

Fertilizare in vitro - revistamargot.ro

Fertilizarea in Vitro (FIV) este o tehnică de reproducere asistată care presupune fertilizarea ovocitului (celula sexuală feminină produsă de ovar) şi formarea embrionului uman în laborator şi nu în organismul matern.

Această procedură a fost dezvoltată şi perfecţionată de-a lungul a aproape patru decenii, după prima fertilizare in vitro reuşită, în 1977, şi naşterea, în 1978, a primului copil conceput „în eprubetă”, Louise Joy Brown.

FIV este indicată în situaţia în care un cuplu nu poate concepe copii pe cale naturală, indiferent de tratamentele efectuate. Cele mai frecvente cauze pentru care se recurge la fertilizarea in vitro sunt: patologiile severe ale trompelor uterine (obturaţii, hidrosalpinx. malformaţii etc), infertilitatea masculină ce nu poate fi ameliorată prin tratament, endometrioza în stadii avansate, vârsta înaintată a femeii, infertilitatea inexplicabilă sau de origine necunoscută.

 

Etapele FIV

Fertilizarea in vitro este un tratament de ultimă generaţie foarte complex, care implică trecerea prin mai multe etape, cele mai dificile dintre acestea revenind partenerei cuplului infertil.

 

Tehnici speciale asociate FIV

 

Rata de succes a FIV

Transferul embrionilor nu garantează şi implantarea acestora, rata de succes fiind influenţată de foarte mulţi factori: vârsta femeii, calitatea embrionilor rezultaţi, numărul embrionilor transferaţi.

Dacă pentru un cuplu fertil, care încearcă în mod natural să obţină o sarcină, rata de succes este de 20% în fiecare lună şi de 90% în 6 luni, pentru un cuplu supus procedurii FIV, rata medie de succes este în medie de 35% după un ciclu şi de 60-70%, după două cicluri FIV. Dacă vârsta femeii este de 40 de ani, rata de succes poate să scadă sub 20 % per ciclu FIV, iar după 40 ani, chiar sub 10%. Riscul de avort spontan este, de asemenea, uşor crescut  (20%-25%) faţă de sarcinile naturale (15%-20%), chiar și riscul de sarcină ectopică (extrauterină) este mai mare, de respectiv 5 %. În ceea ce priveşte riscul de malformaţii la făt, acesta este similar sarcinilor spontane: 3-4 %. Ca şi în cazul sarcinilor naturale, probabilitatea existenţei unor malformaţii creşte sensibil după vârsta de 38 ani.

Aşadar, FIV nu poate garanta obţinerea unei sarcini şi nici naşterea unui copil sănătos. Există, de asemenea, posibilitatea nedorită ca partenera să nu răspundă deloc la tratamentul hormonal şi să nu poată fi obţinut nici măcar un ovocit pentru fertilizare. Chiar şi în cazul în care se reuşeşte formarea de embrioni, aceştia se pot opri din evoluţie în urma procesului natural de selecţie.

 

Sarcina obţinută prin FIV

Evoluţia sarcinii rezultate în urma FIV este similară celei naturale. Ca şi în cazul sarcinii spontane, există riscul de complicaţii, în special la gravidele cu vârsta peste 37 ani sau la cele cu sarcini multiple.

Statistic, sarcina multiplă se produce la 25-40% dintre cuplurile supuse FIV. O astfel de sarcină este asociată cu un risc crescut de avort, naştere prematură sau alte complicaţii materne şi fetale.

Fertilizarea in vitro este o procedură foarte costisitoare din punct de vedere fizic, psihic, dar şi financiar. Totuşi, nu este mai puţin adevărat că FIV, alături de alte tehnici de reproducere asistată, a ajutat milioane de cupluri din întreaga lume să aibă copii.

Deşi succesul acestui tratament depinde de foarte mulţi factori, din care influenţa hazardului nu lipseşte, informarea corectă, profesionalismul clinicii medicale alese şi dorinţa cuplului de a reuşi sunt elemente decisive.

 

 

Autor: Mihaela Creţu