Revista Margot

Există scutecul ideal? Varianta lavabilă versus cea de unică folosință

Apariţia scutecului de unică folosinţă a reprezentat o adevărată revoluţie în domeniul îngrijirii copilului mic. Inventat în anii ‘50 de chimistul american Victor Mills, scutecul de unică folosinţă a câştigat rapid notorietate, datorită avantajului de a ţine umezeala departe de pielea delicată a nou-născutului. Totodată, mamele se puteau bucura de uşurinţa cu care îl schimbau pe copilaşul lor, scăpau de corvoada curăţării scutecelor clasice şi de temerea de a rămâne fără scutece curate pentru bebeluş.

În timp, s-a constat însă că scutecul de unică folosinţă avea dezavantajele lui, unele dintre acestea fiind legate chiar de sănătatea şi siguranţa copilului. S-a început a se vorbi tot mai mult despre materialele sintetice şi substanţele chimice nocive din compoziţia scutecelor de unică folosinţă, a căror utilizare constantă şi prelungită ar putea avea efecte adverse periculoase asupra celui mic.

Ca urmare, au reapărut în forţă scutecele lavabile în variantă modernă, mai practică, ce oferă avantajul unor materiale incomparabil mai sănătoase pentru bebeluş. Totuși și acestea au dezavantajele lor.

1. Scutecele de unică folosinţă

Avantaje

Dezavantaje

2. Scutecele lavabile

Avantaje

Dezavantaje

Există aşadar atuuri şi puncte slabe pentru ambele tipuri de scutece. Mai simplu înseamnă uneori mai puţin sigur şi mai puţin sănătos. Iar natural nu se traduce întotdeauna prin comod şi fără probleme. Rămâne la latitudinea părinţilor însă să aleagă cea mai potrivită variantă pentru ei şi, mai ales, pentru copilul lor.

 

Autor: Mihaela Crețu