Copilul

Exerciții de concentrare pentru copii

Un pas foarte important în dezvoltarea armonioasă a copilului este exersarea atenției.

Unul dintre criteriile pe baza căruia sunt notați copiii la naștere este receptivitatea la stimuli externi, adică atenția involuntară.

Cum facem însă pentru a stimula atenția voluntară și a transforma jocul liber într-un procedeu ghidat? Iată câteva sugestii de exerciții sau practici, utile în dezvoltarea atenției copiilor:

  • Indiferent de jocul sau activitatea aleasă, este foarte important să nu uităm de regula pauzelor scurte și dese. Copiii obosesc foarte repede, iar asta duce la irascibilitate și nerăbdare, deci copilul va deveni necooperant.
  • Copiii sunt fascinați de stimulii vizuali așa că un exercițiu de sporire a atenției care le va face plăcere este descrierea unei imagini colorate. Îi poți cere să îți arate diverse elemente în imagine sau chiar să descrie cu glas tare cât mai detaliat. Este un bun exercițiu și pentru dezvoltarea limbajului. Dacă piciul este prea mic sau pare că îl solicită prea mult exercițiul, aveți răbdare sau întrebați-l dacă puteți juca altceva sau alege o imagine mai simplă. Nu râdeți de greșelile sale sau de ezitări.
  • Poți alege un text sau o scurtă povestioară pe care să i-o citești, iar el să bată din palme de fiecare dată când aude un nume de culoare, de plantă sau animal, etc.
  • Aranjează creioane de culori diferite pe masă. Amestecă-le, apoi roagă-l pe cel mic să le rearanjeze în poziția inițială.
  • Clasați împreună obiecte de aceeași culoare.
  • Dacă sunteți în mașină, puteți transforma următorul exercițiu într-un joc distractiv și o ocazie de a consolida legătura dintre voi. Spune-i copilului să bată din palme de fiecare dată când vede un porumbel, o mașină gri sau orice altceva vă trece prin minte.
  • O variațiune a exercițiului propus mai sus este să căutați cu privirea obiecte care încep cu o anumită literă. Primul care vede un astfel de obiect strigă „bingo” și menționează numele obiectului.
  • Cere-i piciului să deseneze orice își dorește. Apoi încearcă să refaci desenul lui, cu mici diferențe și roagă-l să îți arate ce detalii ți-au scăpat.
  • Propune-i să compuneți muzică împreună. Poți bate din palme un anume ritm, iar el trebuie să-l repete după tine. Vă puteți folosi de orice obiecte scot sunete ce-i fac plăcere. În felul acesta puteți chiar descoperi dacă piciul are ureche muzicală.
  • Alege o melodie care vezi că îi stârnește interesul. Nimic nu este mai bun pentru activarea atenției decât un cântecel care îl va face pe micuț să ciulească urechile și să învețe linia melodică sau versurile pe de rost. Asta îl ajută și în identificarea ritmurilor și în antrenarea memoriei.
  • Tot pentru partea vizuală, alege fișe cu ilustrații ale unor categorii de obiecte și câte un intrus strecurat printre ele.
  • Faceți un concurs de coregrafie. Asemeni jocului cu ritmurile muzicale, acest joc poate fi adaptat în funcție de vârsta celui mic. Alege mișcări ușoare, dar în secvențe de cel puțin câte trei și repetați-le. Dacă vezi că se descurcă, poți crește nivelul de dificultate, cu grija totuși de a nu compune ceva atât de dificil încât cel mic să se simtă copleșit sau frustrat. Faceți cu rândul. Stimulezi astfel și creativitatea celui mic și îi arăți că are autonomie în a face alegeri, iar asta îl va transforma într-un copil încrezător în forțele proprii.
  • Jocul de domino este foarte util pentru deprinderea asocierilor.
  • Cere-i să deseneze o spirală pornind din interior cu o culoare. Apoi, cu o altă culoare, pune-l să dubleze prima spirală. Etapa următoare poate fi procedeul invers și anume, să deseneze o spirală dinspre exterior spre interior. Ca mai înainte, provocarea va fi să o dubleze în același sens cu o altă culoare.
  • Orice joc de construcție, precum cuburile sau piesele lego, îi stimulează nu doar imaginația, cât și atenția și răbdarea. În plus, trebuie să coreleze imaginea din mintea lui a obiectului pe care dorește să-l construiască cu ceea ce va ieși efectiv din mâinile sale. Nu-l întrerupe și nu-l forța să termine un joc. Dacă nu îi face plăcere, a doua oară nu va mai încerca.
  • Încearcă un joc cu diverse sunete. Poți alege trei sunete diferite. Fiecare sunet corespunde unei acțiuni. De exemplu, când aude trompeta, cel mic trebuie să sară. Când aude pianul, trebuie să ridice mâinile și când aude toba, să bată din palme. Începe într-un ritm mai lent și pe măsură ce se acomodează, poți alterna sunetele tot mai repede. Va fi cu atât mai amuzant dacă faceți cu rândul, iar dacă piticul se amuză, sigur va vrea să mai repetați această activitate.

 

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.