Este bine să îi oferim bebelușului suzetă?
Suzeta este un subiect controversat în ceea ce privește creșterea bebelușului.
„Suzi”, „Minciunica”, „Zuza” ori „Zuzi” este, de multe ori, soluția salvatoare pentru un bebeluș agitat.
Cât de bine și de sănătos este să îi oferim bebelușului o suzetă?
Cum reusim să îl dezobișnuim pe micuț să renunțe la suzetă?
Sunt multe mămici care au această dilemă și nu știu exact cum să reacționeze.
Specialiștii recomandă mamei să analizeze foarte bine care sunt avantajele și dezavantajele folosirii suzetei și să ia o decizie care se potrivește cel mai bine cu nevoile bebelușului.
Academia Americana de Pediatrie recomadă folosirea suzetei după ce bebelușul împlinește o lună de viață. Adică când acesta învață să sugă bine, iar lactația să fie instalată. În caz contrar, există riscul ca suzeta să afecteze alimentația la sân.
De obicei, bebelușul acceptă cu ușurință suzeta, probemele apar atunci când el crește și trebuie să renunțe la ea.
Recomandări privind folosirea suzetei
Se recomandă folosirea suzetei doar în primul an de viață al copilului.
Totuși, suzeta nu este obligatorie, deci puteți renunța să îi dați bebelușului o suzetă.
În general, copiii hrăniți la sân renunță mult mai ușor la suzetă. Pentru că sânul este o metodă mult mai bună și mai eficientă de liniștire.
În cazul în care ați decis să îi dați bebelușului suzeta, este indicat să cumpărați două sau trei similare.
Doar așa o veți putea înlocui rapid, în cazul în care se va pierde.
Suzeta trebuie schimbată la șase luni, recomadă pediatrii.
Totuși, este posibil ca acesta să se deterioreze mai devreme de acest termen, în special când bebelușului îi dau dinții.
O suzetă deteriorată este foarte periculoasă și tocmai de aceea ea trebuie rapid schimbată.
Cum curățăm corect suzeta
Întotdeauna, suzeta pe care i-o oferim bebelușului trebuie să fie foarte curată.
Înainte de a folosi prima oară, suzeta trebuie dezinfectată.
Puteți folosi un dezinfectant special sau puteți face un amestec cu apă și oțet, în părți egale.
Mențineți suzeta câteva minute în această soluție și apoi clătiți-o foarte bine cu apă.
Deseori, se pot întâmpla mici incidente, suzeta să fie scăpată pe jos și tocmai de aceea, aceasta trebuie curățată foarte bine înainte de a fi dată, din nou, bebelușului.
În comerț se găsesc șervețele speciale pentru suzete, impregnate cu lichid dezinfectant, nedăunător bebelușului.
Trebuie să aveți aceste șervețele la îndemână, mai ales când ieșiti cu cel mic din casă.
Avantajele folosirii suzetei
De multe ori, suzeta îl ajută pe bebeluș să se liniștească.
Colicile ori durerile de dinți îi fac pe bebeluși foarte agitași și mulți dintre ei găsesc în suzetă o metodă foarte bună de calmare.
Bebelușui are nevoia permanentă de supt, iar suzeta este o bună metodă de a-i satisface această nevoie.
Mulți bebeluși își doresc să sugă, deși sunt sătuli iar suzeta reușește să îi liniștească.
Medicii pediatri spun că este normal ca bebelușul să vrea să sugă, chiar dacă a fost hrănit suficient cu lapte din biberon ori la sân.
Suzeta reduce riscul sindromului de moarte subită a sugarului (SMSS). Studiile au demonstrat că micuții care sug din suzetă în somn ori înainte de culcare au un risc mult mai mic de apariție a acestui sindrom. SMSS este cel mai intâlnit la bebelușii cu vârste cuprinse între 2 și 4 luni, apoi riscul scade treptat până la vârsta de un an.
Suzeta nu provoacă o dependență atât de mare ca suptul degetului.
Atentie! Există riscul ca, atunci când vreți să îl deobișnuiți pe micuț de suzetă, acesta să o înlocuiască cu unul dintre degete, pe care îl are la dispoziție permanent.
Dezavantajele folosirii suzetei
Suzeta crează dependență și tocmai de aceea, mulți părinți nu vor să apeleze la ea, de teamă că cel mic nu va renunța prea ușor să nu o mai folosească.
Numeroase studii arată că folosirea suzetei mărește riscul de infecții ale urechii bebelușului. Cei mai predispuși acestei afecțiuni sunt bebelușii cu vârste mai mici de șase luni.
Studiile arată că există o legătură între folosirea suzetei și creșterea incorectă a dințișorilor. O dantură strâmbă ar afecta, mai târziu, vorbirea.
Prelungirea folosirii suzetei poate determina carii dentare. Același efect se obține și în cazul în care copilul folosește o suzetă de mărime nepotrivită și neadecvată vârstei lui.
Suzeta afectează somnul micuțului. În cazul în care bebelușul este obișnuit să doarmă cu suzeta, este posibil ca în timpul nopții să se trezească și să plângă de fiecare dată când o pierde sau o scapă din guriță.
Atunci când este folosită în exces în timpul zilei, îl împiedică pe bebeluș să își dezvolte capacitatea de descărcare constructivă a emoților și de autoliniștire.
Cum dezobișnuim copilul de suzetă. Câteva metode utile pentru părinți
Ca orice lucru care creează dependență, renunțarea la suzetă nu este tocmai ușoară.
De cele mai multe ori, această etapă este foarte dificilă atât pentru părinți, cât si pentru copii.
În cazul unui bebeluș de până într-un an, puteți să renunțați să îi mai oferiți suzeta.
Evident, cel mic va fi mult mai agitat, dar puteți să îl calmați petrecând mai mult timp împreună, jucându-va și distragându-i atenția prin alte lucuri care să îl facă să uite de suzetă.
Dacă bebelușul are vârsta de peste un an, atunci trebuie să îi explicații exact care este situația, așa încât renunțarea la suzetă să fie mai ușoară. Multi copii sunt traumatizați atunci când renunță la suzetă și tocmai de aceea, părinții ar trebui să fie alături de ei și să îi facă această depărțire mult mai ușpr de suportat.
Încercați să înlocuiți suzeta cu altceva. de exemplu, în cazul în care copilul este mai mare și folosește suzeta înainte de culcare pentru a adormi, puteți să introduceți un ritual mult mai plăcut pentru amândoi: citirea unei povești. În acest fel, îi veți dezvolta capacitatea de cunoaștere și curiozitatea și îi veți lărgi orizonturile.
Totuși, există și copii încăpățânați, cu o personalitate puternică, la care nicio metodă nu funcționează.
În acest caz, trebuie să îl lasați singur să renunțe la suzetă. Puteți să îl ajutați să ia mai repede această decizie (povestindu-i cât de bine este atunci când nu ai suzetă) dar fără să îi impuneți nimic. Momentul cel mai important este atunci când el renunță singur la suzetă.
Indiferent de metoda pe care o folosiți pentru a renunța șa suzetă, trebuie să fiți consecventă. Așadar, suzeta poate fi un prieten foarte bun, dar și un dușman în funcție de temperamentul și vârsta copilului.