Mihaela Dan este specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială. Are o experiență în domeniu de peste 10 ani.
A absolvit Facultatea de Stomatologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București. De-a lungul timpului, a participat la numeroase cursuri teoretice și practice de medicină dentară.
Specialistul a acceptat să ofere cititorilor Revistei Margot o serie de informații privind modul corect prin care părinții se pot îngriji de sănătatea dinților copiilor.
Hideți să vedem care sunt cele mai comune erori pe care părinții le fac și care afectează sănătatea dentiției celor mici:
1. Problema gustărilor dintre mese
După fiecare masă copilul trebuie să-și creeze obiceiul de a se spăla pe dințișori.
Indiferent că este vorba de o mică gustare sau de una dintre mesele principale ale zilei, cel mic trebuie să-și creeze reflexul de a-și efectua câte un periaj al dinților pentru a evita producerea cariilor din cauza resturilor de alimente ce pot rămâne între dinți.
2. Ignorarea cariilor dinților de lapte
Există răspândita convingere că tratarea cariilor dinților de lapte este inutilă.
Acest lucru este greșit pentru că măcinarea dinților se poate extinde și la dinții permanenți ai celui mic.
Cariile pot provoca mai departe alte probleme precum dureri ale dinților sau abcese care afectează inevitabil sănătatea piticului.
3. Evitarea suplimentării periajului din partea părintelui
Până la 7-8 ani, când cel mic a învățat să se spele corect pe dinți și și-a dezvoltat capacitatea necesară pentru întreprinderea acestei acțiuni, părinții trebuie să efectueze un periaj suplimentar al dinților copilului, chiar și după ce acesta și-a periat inițial singur dinții.
4. Controlul stomatologic târziu
Începând cu vârsta de un an, fiecare copil trebuie să calce pragul cabinetului stomatologic la fiecare 6-12 luni.
Din cauza lipsei acestui exercițiu, cei mici nu se acomodează cu atmosfera dintr-un cabinet stomatologic, crescând de asemenea riscul ca problemele dentare ale copilului să fie descoperite cu întârziere.
5. Consumul băuturilor carbogazoase
Băuturile carbogazoase, așa zise răcoritoare, conțin zaharuri și acizi ce afectează smalțul dinților.
Smalțul dinților celor mici este subțire și slab mineralizat. Apariția cariilor va fi deci inevitabilă dacă continuă să consume băuturi acidulate.
6. Necorectarea obiceiurilor dăunătoare
O multitudine de obiceiuri ale copiilor pot afecta modul în care cresc dinții acestora.
Suptul degetului sau al suzetei după vârsta de 3 ani vor produce modificări asupra dinților și oaselor din zona maxilarului.
Trebuie să fim de asemenea atenți la vorbitul cu limba între dinți sau respirarea pe gură.
Dacă nu corectăm aceste obiceiuri, mai târziu cel mic va fi obligat să poarte un aparat dentar pentru a corecta afecțiunile dezvoltate din cauza unor obiceiuri ce puteau fi corectate când era mai mic.