Revista Margot

Dr. Mihaela Dan: Cariile de biberon

Cariile de biberon apar la dinții de lapte după ce sugarul sau copilul mic a fost hrănit în mod constant, pe o perioadă îndelungată, cu alimente bogate în carbohidrați.

Zahărul, mierea, laptele sau sucurile naturale din legume și fructe conțin carbohidrați naturali.

Dacă bebele adoarme cu biberonul în gură, carbohidrații rămân în gura acestuia mai mult timp. Prin descompunerea carbohidraților se produc acizi care scot calciul din dinții bebeului, producându-se astfel caria.

Pentru că în timpul nopții fluxul de salivă este mai scăzut, dinții nu mai sunt „spălați” în mod natural.

Ar trebui să ne îngrijoreze caria de biberon?

Smalțul dintișorilor de lapte este mai subțire și mai slab mineralizat decât cel al adultului, din aceste motive el este mai sensibil la carie și aceasta avansează rapid.

Caria de biberon nu este numai inestetică, dar poate provoca durere, dificultăți de alimentare și abcese dentare care pot afecta dinții permanenți aflați în os și poate menține o inflamație constantă a gingiei, fiind o sursă importantă de bacterii și toxine.

Cum se poate preveni caria de biberon?

sursa foto: arhiva personala a medicului ortodont

Mihaela Dan este specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială. Are o experiență în domeniu de peste 10 ani.

A absolvit Facultatea de Stomatologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.

De-a lungul timpului, a participat la numeroase cursuri teoretice și practice de medicină dentară.