Revista Margot

A doua săptămână acasă cu bebelușul

Bună ziua, mămici şi tătici! A doua săptămână cu bebeluşul aduce mai multă încredere, căci vă veţi descurca din ce în ce mai bine. În acest moment, micuţul nu are multă energie şi îşi petrece timpul mâncând şi dormind. Corpul său se adaptează schimbărilor bruşte din noul mediu, iar această acomodare nu este foarte uşoară.

La două săptămâni, micuţul resimte încă puternic lipsa protecţiei intrauterine din pântecul mamei. Adaptarea are loc treptat, iar singurul mod de a comunica cu cei din jurul său este plânsul. De aceea, părinţii trebuie să se asigure că nou-născutul se simte protejat, iubit şi în siguranţă.

Bebeluşului îi place să fie ţinut în braţe, mângâiat, sărutat şi plimbat prin casă. Veţi observa că va începe să vă recunoască vocea şi se va linişti atunci când îi vorbiţi sau când îl luaţi în braţe.

A doua săptămână cu micuţul acasă va fi cel mai probabil asemănătoare cu prima săptămână. Nou-născutul doarme în majoritatea timpului şi s-ar putea să începeţi să observaţi că, în pofida unor zgomote precum alarma telefonului sau lătratul câinelui, copilaşul nu se trezeşte. Vederea lui este încă neclară pentru că atunci când se naşte poate vedea doar la 8-15 centrimetri distanţă. Aşadar, fiţi cât mai aproape de copil ca să se poată obişnui mai repede cu prezenţa voastră.

Copilul petrece cea mai mare parte a timpului pe spate, de aceea, este important să îl puneţi să stea şi pe burtică deoarece îl va ajuta la întărirea spatelui şi gâtului. Potrivit unor studii, experţii au descoperit că bebeluşii care nu petrec timp cu faţa în jos au întârzieri în dezvoltarea abilităţii motorii.

Dacă copilului nu îi place să stea pe burtică, nu vă faceţi griji. Deseori, copiii devin agitaţi atunci când nu stau pe spate. Este o poziţie nouă, poate că nu este suficient de puternic să îşi ţină capul în sus şi s-ar putea să se simtă abandonat dacă nu poate vedea pe nimeni. Încercaţi aceste sfaturi pentru a face statul pe burtică mai plăcut:

  1. Staţi lângă el. Asiguraţi-vă că bebeluşul vă poate vedea, auzi şi simţi.
  2. Jucaţi-vă cu el.

Totuşi, copiii care refuză vehement noua poziţie nu trebuie forţaţi. Un bebeluş obligat să rămână în această poziţie va asocia statul pe burtică cu ceva negativ, astfel încât, pe termen lung, nu îi va fi bine. Cel mai bine este să încercaţi mai târziu, când bebeluşul va fi relaxat.

Nu reprezintă un motiv de îngrijorare dacă copilul continuă să piardă în greutate, acest lucru se va opri cel mai probabil în ziua 10-12, la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de viaţă. Pentru orice nelămurire sau îngrijorare, trebuie să consultaţi medicul. El vă va explica cel mai bine şi vă va oferi răspuns la fiecare întrebare pe care o aveţi. Regula generală spune că dacă copilul este atent, are o culoare normală a pielii şi are 6-8 scutece ude pe zi, atunci înseamnă că este sănătos şi se dezvoltă bine.

Odată ce începe să pună în greutate, vă puteţi aştepta să câştige în greutate aproximativ 25 de grame pe zi. Se recomandă ca bebeluşul să fie cântărit o dată pe lună în primele şase luni.

Veţi observa, cu siguranţă, că nou-născutul creşte repede. Veţi fi, poate, surprinşi să aflaţi că unghiile lui trebuie tăiate şi este bine să faceţi lucrul acesta atunci când doarme.

Alimentaţia

La două săptămâni, bebeluşii alăptaţi la sân mănâncă aproximativ la o oră şi jumătate-trei ore, pe când cei hrăniţi cu biberonul au nevoie de circa 60 ml de formulă de lapte o dată la două-patru ore. Atât în cazul somnului, cât şi în cel al alăptării, copilul nu are încă nu program fix. Se poate trezi oricând şi poate mânca la orice oră. Însă nu este indicat să îl hrăniţi în fiecare oră. Nu de fiecare dată când plânge înseamnă că îi este foame.

Nu ezitaţi să cereţi păreri, să vă documentaţi şi să vorbiţi cu medicul dacă aveţi nevoie de sfaturi.

Aţi ajuns la a doua săptămână şi constataţi că nu aţi ieşit din casă de când aţi ajuns de la spital? Nu uitaţi că nu sunteţi singure. Cu tot programul de alăptare, câteva momente de somn, când apucaţi, schimbatul scutecelor şi tot ce presupune îngrijirea unui nou-născut, ar putea părea că nu există nicio clipă pentru a ieşi afară din casă.

Totuşi, aerul curat vă va ajuta foarte mult, aşadar o scurtă plimbare este oricând bine-venită.

În noua calitate de proasptă mămică, este normal să deveniţi emotive. S-ar putea să vă fie dor de perioada în care eraţi însărcinate, iar multe mămici trec printr-o etapă numită „baby-blues” care reprezintă o formă uşoară de depresie care se manifestă prin stare de agitaţie, probleme de somn, iritabilitate şi lacrimi. Totuşi, această stare nu durează mult, iar după două-trei săptămâni veţi depăşi cu succes momentul. Venirea pe lume a unui copil aduce multe schimbări şi trebuie să vă acordaţi timp pentru a vă obişnui cu noul rol: cel de mamă”