Revista Margot

A doua lună de sarcină

La finalul acestei luni embrionul va fi cât o zmeură, dar ai idee câtă hărnicie încape în aceste patru săptămâni?

 

Săptămâna 5

Embrionul se dezvoltă în continuare, crescând în jur de 1 mm pe zi. Are loc organogeneza, sau formarea organelor și morfogeneza, adică modelarea aspectului exterior.

Capul, puternic curbat în față, găzduiește „ochii”, iar mânuțele și piciorușele sunt niște mici prelungiri. Embrionul plutește într-un sac plin de lichid amniotic, iar cordonul ombilical, acum vizibil, îl leagă de placenta în plină formare.

La finalul acestei săptămâni embrionul măsoară în jur de 1 cm.

 

Săptămâna 6

Chiar dacă apar gonadele (glande mixte sexuale), încă nu poți afla sexul embrionului.

Creierul continuă să se dezvolte, având loc formarea celor două emisfere. Inima prezintă cele patru cavități. Încet-încet ia naștere aparatul digestiv odată cu dezvoltarea esofagului, pancreasului, ficatului și a intestinului. Se întrevăd viitoarele oase și începe să se constituie coloana vertebrală, precum și rețeaua de vase sanguine.

Embrionul măsoară în jur de 1,7 cm.

 

Săptămâna 7

Apar principalii nervi și se diferențiază părțile creierului. Se formează gura și degetele de la mâini și de la picioare. Frumoasa rețea de vase sanguine devine tot mai vizibilă, iar bronhiile se ramifică la rândul lor. Micuțul capătă primii mușchi deoarece scheletul lui este gata.

Acum, gonadele se transformă fie în ovare, fie în testicule. Rinichii își continuă formarea și se constituie măduva spinării.

Și când te gândești că toate astea încap în mai puțin de 3 cm!

 

Săptămâna 8

Se lucrează intens la definitivarea ochilor, pleoapelor și a urechilor. Tot la nivelul capului, apare limba, iar buzele sunt delimitate de gingii. Laringele este gata, iar stomacul începe să capete forma finală. Cartilajele sunt deja dezvoltate și vertebrele sunt primele care dau semne de osificare. Se conturează coatele și genunchii, iar inima și ficatul sunt bine dezvoltate.

În timpul în care citești că embrionul măsoară 3-4 cm și cântărește aproximativ 11 grame, multiplicarea celulelor este de ordinul milioanelor!

 

Noi senzații

 

Ce să ai în vedere

Nu transforma într-o obsesie grija față de luarea în greutate. În schimb, fii atentă să previi instalarea diabetului gestațional, care este periculos atât pentru tine, cât și pentru cel mic.

Ai nevoie de proteine, esențiale pentru formarea țesuturilor.

Nu elimina glucidele din dietă, ci ai grijă să le obții din consumul de fructe, legume și cereale integrale.

Pentru evitarea grețurilor, mănâncă porții mici și dese. Astfel, ajuți digestia și poți combate constipația.

 

Pot anunța că sunt însărcinată?

Răspunsul la această întrebare ține de pregătirea ta psihică. Indiferent că vrei să mai aștepți sau ești pregătită să dai vestea cea bună, este o decizie ce trebuie luată împreună cu partenerul.

 

 

 

Autor: Laura Leucă