Introducerea în alimentația sugarului şi a altor alimente decât laptele se numește diversificare.
În trecut, diversificarea se făcea începând cu vârsta de un an. Doctorii au început însă a recomanda începerea acesteia din ce în ce mai devreme. În zilele noastre, se recomandă în mod curent începerea diversificării de la șase luni de viață.
Pentru a putea iniția procesul diversificării, sugarul va trebui să fie complet sănătos.
Este recomandată introducerea unui singur aliment nou în cantități mici, cantitatea urmând a crește de la o zi la alta, după patru zile ajungându-se la doza maximă, timp în care se va observa reacția copilului.
Bebelușul acceptă mai ușor noutatea în această perioadă, iar alimentele introduse vin în completarea dietei cu unele substanțe necesare, care se găsesc în cantități mici în lapte (de exemplu, fierul).
Diversificarea nu trebuie însă făcută prea devreme. În primele 6 luni bebelușul primește toate cele necesare din laptele matern sau din cel adaptat.
Atenție la lingurița care trebuie folosită în alimentația bebelușului! Lingurițele obișnuite sunt prea largi pentru gura copilului. Sunt indicate lingurițele mici, pentru cafea, care nu sunt foarte adânci. Există şi lingurițe speciale pentru sugari, care se pot cumpăra din farmacii şi sunt utile şi în perioada de erupție a dinților, în care copilul muşcă obiectul cu care este hrănit.
Alimentele solide se introduc in dieta sugarului înainte sau după lapte? Este indicat ca înaintea unei mese să se ofere câteva lingurițe din noul aliment, restul mesei completându-se cu lapte. După o lună, micuțul învață că și restul alimentelor vor ține de foame la fel de bine ca laptele şi se poate ajunge pe parcurs la înlocuirea a două-trei mese de alăptat pe zi, nerenunțându-se însă la laptele matern sau praf.
Ordinea exactă a introducerii alimentelor solide în alimentația copilului nu are mare importanţă.
Nu se recomandă amestecarea noului aliment cu apă sau suc pentru a fi băut apoi din biberon, diversificarea fiind făcută numai prin intermediul linguriței.
Introducerea fructelor – În primele 6-8 luni de viaţă, fructele se dau numai fierte, cu excepția bananelor care trebuie să fie foarte bine coapte. Fructele recomandate sunt merele, piersicile, caisele decojite, perele şi prunele. Copilul poate mânca fructe la oricare masă din timpul zilei, chiar şi de două ori pe zi. După 6 luni, i se pot da şi alte fructe, nepreparate, proaspete (de exemplu: mere rase, pere sau avocado).
Făinoasele sau cerealele– Trebuie introduse cu grijă, observând de la o zi la alta tolența copilului la gluten. De asemenea, trebuie ținut cont și de starea de nutriție a copilului, fiind indicat ca bebelușilor predispuși la îngrășare să li se ofere cât mai puține paste făinoase.
Legumele- unele mămici le adaugă de obicei în alimentația copilului după cereale şi fructe, sub formă de piure. De obicei, i se oferă celui mic, cartofi, morcovi, fasole verde, mazăre, dovlecei, sfeclă. Legumele precum conopida, varza, broccoli, țelina, ceapa sunt refuzate inițial de marea majoritate a copiilor, dar este indicat să nu se renunțe la administrarea lor treptată. Trebuie ținut însă cont și de personalitatea dietetică a fiecăruia.
Carnea– Nutriționiștii recomandă consumul de carne încă de la 6 luni (carne slabă de vită, pui, curcan). Carnea administrată sugarilor se toacă mărunt pentru a putea fi înghițită de sugarul care nu are dinți.
Ouăle– Este indicat ca oul să fie introdus în dieta bebelușului între 9 şi 12 luni, inițial doar gălbenușul. Numărul de ouă introduse în alimentația copiilor trebuie să fie limitat. La început este bine ca cel mic să consume o cantitate mică, ce va fi crescută treptat.
Peştele– În jurul vârstei de 10-12 luni se introduce carnea de peşte- slabă (cod, șalău, somon). Peştele poate fi fiert în apă.
Așadar, diversificarea alimentației bebelușului este o etapă care trebuie tratată cu mare atenție de fiecare mămică.