Diana Știrbu – Dezvăluirile unei mame în formă
– Revista Margot: Cu ce probleme se confruntă mai des femeile după sarcină?
– Diana Știrbu: Foarte multe femei însărcinate se înscriu la programul Fit Mom Postnatal, lansat după ce am născut și am reluat antrenamentele, iar cea mai mare problemă a acestora este că nu au timp.
Majoritatea mamelor revin la antrenamente după ce se întorc la serviciu.
Eu le-am pus la dispoziție în studio un loc de alăptare, locul acela este safe. Victor merge acolo în fiecare zi, chiar poți veni cu bebelușul la antrenamentele mele, însă nu foarte multe mame sunt obișnuite cu acest lucru și durează până să îmvețe să se organizeze.
Dacă nu faci asta de la bun început cu copilul nu cred că ai șanse mai târziu. Mă gândesc că dacă aș fi început să merg la evenimente cu Victor mai târziu decât am făcut-o, nu s-ar fi adaptat atât de ușor, el a fost învățat să mă însoțească cu mine peste tot încă de la două luni. Este destul de important cum îți obișnuiești bebelușul.
Din păcate, cunosc existența stărilor care copleșesc mamele după naștere. Ele nu se simt bine în pielea lor, nu se simt confortabil cu noua poziție, apare și depresia post-natală. Sportul chiar te ajută să depășești mai ușor aceste stări și să te simți mai bine, îți dă speranțe că lucrurile vor fi din ce în ce mai bine. Uneori procesul este anevoios, și este greu cu un bebeluș. A fi mamă este cea mai grea meserie din lume pentru că este un job full-time. Nu îi poți spune bebelușului că ai nevoie de 30 de minute pentru tine.
Și mie îmi este câteodată greu, deși am o energie extrem de pozitivă și cu toate acestea am momente când numai pot. Dacă am în acel moment posibilitatea să petrec 2 ore singură, îmi revin și o pot lua din nou de la capăt, dar sunt stări pe care nu le poți monitoriza, de aceea înțeleg mai bine ca oricine mamele.
Revista Margot: Vin mămici să-ți mulțumească după o anumită perioadă?
Diana Știrbu: Da, îmi trimit poze cu bebelușii. După ce nași te trezești cu bebelușul acasă și ai impresia că niciodată nu vei face față la tot ceea ce te așteaptă.
Primești o listă de la spital cu ceea ce trebuie să faci și ai impresia că niciodată nu o să faci față, dar totul vine de la sine. Este foarte important să ai pe cine să întrebi. Nu știam ce detergent să cumpăr, la ce temperatură să spăl hainele bebelușui, de aceea și eu ofer informații la rândul meu pentru că știu foarte bine cât de important a fost pentru mine să primesc niște răspunsuri.
Majoritatea întrebărilor sunt legate de alăptare. Multe mămici nu reușesc să alăpteze exclusiv pentru că este greu, bebelușul este dependent de tine. Victor încă se trezește la fiecare trei ore noaptea, am șapte luni de când nu am dormit mai mult de patru ore legat. Și toate aceste informații necesită un research.
Oare el mănâncă cum trebuie dacă se trezește de patru ori pe noapte? Oare laptele meu mai este bun? Sunt niște întrebări ale căror răspunsuri nu prea există pe internet neapărat, iar dacă le găsești ți-e frică că sunt niște chestiuni de marketing. De aceea le-am oferit mamelor posibilitatea de a-mi pune întrebări, foarte multe îmi scriu și ies cu Victor și cu ele la masă, am fost de curând la picnic.
Revista Margot: Am remarcat că ți-ai documentat întreaga perioadă de sarcină, dar și cea și post-natală.
Diana Știrbu: Da, am făcut un jurnal online. Voi începe o colaborare vizavi de acest proiect de documentare. Am foarte multe idei legate de acest subiect, sunt atât de multe lucruri pe care aș putea să le scriu, dar nu știu când o să am timpul necesar pentru asta. Eu am rămas cu o amintire foarte frumoasă de la prima naștere, am organizat totul pe săptămâni, cu fotografii. Îmi doresc foarte mult încă un copil, mi-ar plăcea foarte tare să mai am încă un copil și cred că și pentru Victor este important acest lucru.
Revista Margot: Într-o perioadă relativ scurtă de timp ai reușit să obții foarte multe lucruri. Cum te face să te simți acest lucru?
Diana Știrbu: Cred că dacă eram în oricare alt oraș nu reușeam asta. Mama spune că sunt extrem de norocoasă, pe de o parte cred că este adevărat, pe de alta muncesc foarte mult. Cred că este o regulă a celor care vin din provincie, dacă nu ai o altă posibilitate în altă parte, muncești oricât de mult ca să reușești. Am crezut foarte în proiectul meu cu Kangoo Jumps, mi-a păcut la nebunie. Dar așa cum trendurile în modă sau în muzică trec, așa trec și în sport. Cred că în România, Kangoo Jumps nu mai are același impact pe care l-a avut, dar între timp și eu am progresat, am experimentat momentul sarcinii, și astfel a luat ființă Fit Mom in action, ca o evoluție normală. Cred că oricând vor exista femei care vor avea nevoie să se recupereze după sarcină și trecând prin asta voi putea fi alături de ele în procesul de recuperare.
Mamele de acum sunt foarte preocupate de aspectul fizic, de un stil de viață sănătos. Ele sunt de asemenea extrem de interesate ca bebelușul să fie sănătos. Am remarcat că își schimbă stilul de viață, alimentația, în timpul sarcinii. Foarte multe mame vor să știe cât mai multe lucruri, ele încep să gătească. Perioada gravidiei și grija față de sarcină te pregătește și pentru momentul diversificării.
Eu mă distrez foarte mult cu Victor în bucătărie, tot timpul îi povestesc ce-i prepar, îi spun care sunt proprietățile legumelor, cu ce trebuie să le combine. Nu mă pot raporta la Victor ca la un bebeluș, ci ca la un prieten. La noi chiar a funcționat bine asta, dar copii sunt diferiți și sarcinile de asemenea. Ceea ce încerc eu să le transmit mamelor este energia mea pozitivă și faptul că pot să aibă încredere îm ele, să se lase ghidate de acest instinct matern care este extraordinar. Eu nu m-am simțit mamă decât acum după ce am început să-l alăptez, acela a fost moemntul în care mi-am dat seama că am un bebeluș și el depinde cu totul de mine și acest lucru a fost extraordinar. Am încredere că îl simt pe el, eu și Victor chiar avem o relație deosebită, uneori mă trezesc noaptea cu fix 5 min înainte să se trezească el, anticipez ce vrea să facă.
Revista Margot: Ce s-a schimbat la tine după naștere?
Diana: Este stresant să încerci să faci un copil și să nu poți, noi am încercat orice. Dar a devenit atât de stresant încât am hotărât să nu mai acordăm atenție acestor lucruri și să lăsăm lucrurile să vină de la sine, abia atunci am rămas însărcinată. Cu cât ești mai stresat, cu atât lucrurile nu vor merge în direcția dorită.
Mie mi-a plăcut foarte mult perioada aceasta de sarcină, și m-a influențat foarte mult, multe lucruri s-au schimbat în decursul sarcinii. Chiar și gusturile culinar am observat că mi s-au schimbat. Nu mai pot mânca anumite alimente.
În același timp, sunt mult mai echilibrată și mult mai răbdătoare. Nu mi-am imaginat vreodată că pot accepta atât de multe lucruri, este dificil, obositor. Totul se schimbă, cred însă că natura te ajută să te adaptezi foarte ușor la nevoile celui mic. Sunt total altă persoană, mai răbdătoare, mai calmă, nașterea mi-a adus o schimbare benefică. Cariera a trecut pe locul doi, acum Victor este prioritatea mea.
Cel mai interesant sentiment pe care l-am conștientiat a fost să realizez disponibilitatea mentală și fizică pe care o mamă o poate avea pentru copilul său. Efectiv o mamă simte că și-ar putea da viața pentru copilul său. Mie nu-mi vine să cred că Victor a stat nouă luni la mine în burtică, că este sânge din sângele meu. Este uimitor.
Nu am fost o femeie înnebunită să devină mamă. Dar sentimentul matern își face prezența în mod diferit la fiecare mamă.
-Revista Margot: Ce le transmiți celor care ne citesc?
– Diana Știrbu: Mi-ar plăcea foarte tare să le invit pe cititoarele voastre la evenimentele pe care le organizez. Până la sfârșitul anului vor fi șapte în total.
În primul rând, toți oamenii care se implică în aceste evenimente pregătesc foarte multe cadouri pe care le pot folosi proaspetele mămici și care chiar le ajută.
Toate companiile cu care lucrez au produse pe care eu le-am încercat și în care cred.
Având în vedere că este pentru prima dată când un instructor face acest timp de ateliere mi-ar plăcea foarte tare să participe la acestea cât mai multe mămici, nu numai cele care-mi citesc blogul.
Toate antrenamentele pe care le pregătesc implică combinații de exerciții pe care ele le pot face acasă. De fiecare dată am încercat să le învăț lucruri pe care ele le pot exersa apoi liniștite pe tot parcursul sarcinii. Vrem să vedem cât mai multe gravide sănătoase și active. Încă din burtică, copilul simte mămica. Remarc care este atitudinea unei mame care nu s-a îngrășat pe perioada sarcinii și știe că arată bine versus a celor care au acumulat foarte multe kilograme și vin la antrenamente prea târziu, frustrarea lor se transmite și copiilor.
Eu am fost extrem de fericită în sarcină și Victor este de asemenea un copil foarte fericit, care a simțit că l-am vrut și că abia l-am așteptat. Nu trebuie să-ți amintești de perioada sarcinii ca de acel moment dificil al vieții tale. De aceea, rog mămicile să vină la evenimentele organizate de mine, pentru a învăța că a trăi sănătos poate deveni un stil de viață care le ajută să fie pline de energie și să se simtă bine în pielea lor.