Naștere

Depresia post-natală

Depresia post-natală - revistamargot.ro

După naștere, proaspetele mame se confruntă cu un val de emoții. Din păcate, nu întotdeauna acestea sunt pozitive.

În primele 2-3 săptămâni, pentru jumătate dintre femei își face apariția „baby blues”. Acesta se manifestă printr-un amestec de oboseală continuă, tristețe, lipsa încrederii în propriile abilități de îngrijire ale nou-născutului, nervozitate, apatie sau schimbări bruște de dispoziție. Aceste stări pot dura între câteva minute și o oră pe zi, dar de obicei dispar de la sine în decurs de două săptămâni de la instalare.

Totuși, când acestea persistă și se agravează, se poate vorbi despre depresia post-natală.

Cauze

Imediat după naștere au loc modificări hormonale semnificative. Scăderea nivelului de estrogen, progesteron, precum și a hormonului tiroidian pot duce la depresie. Alți factori agravanți sunt cei socio-economici, cum ar fi lipsa unei rețele de sprijin formată din familie și prieteni cu care tânăra mamă se poate sfătui sau a resurselor materiale, precum și istoricul familial de depresie. Proaspetele mame care au suferit episoade depresive anterioare sau care au avut o sarcină nedorită prezintă de asemenea un risc crescut de depresie post-natală.

Cum recunoaștem depresia post-natală

Depresia se manifestă prin lipsa poftei de mâncare și instalarea apatiei, dereglări ale somnului, precum insomnia sau hipersomnia sau fluctuații bruște ale greutății. Proaspăta mamă se poate simți lipsită de energie sau din contră, agitată. Incapacitatea de a se concentra, sentimentul de neputință și gândurile suicidale recurente sunt de asemenea semnale de alarmă.

Tratament

Un puternic sistem de sprijin emoțional, constituit din prietenii și apropiații proaspetei mame, dar și sprijinul material pot ajuta la o recuperare rapidă. Implicarea partenerului în creșterea nou-născutului are de asemenea efecte benefice asupra stării mamei. Dacă însă nu se observă o îmbunătățire, iar simptomele se extind pe o durată mai mare de 6 luni, este necesar să apelați la ajutor specializat.

Cum în România serviciile de psihoterapie sunt destul de costisitoare și nu sunt decontate de Casa de Asigurări, femeile cu o astfel de problemă pot recurge la servicii gratuite, apelând la numărul 116111. Specialiștii acordă ajutor gratuit în centre din București, Ploiești sau Cluj.

Cereți ajutorul!

 

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.