Revista Margot

Raina Șaguna, psiholog – despre dependența copiilor de calculator

Raina Șaguna, psihoterapeut integrativ și psiholog clinician, ne vorbește despre dependența copiilor și adulților de calculator, jocuri pe calculator și Internet.

Ca și psihoterapeut, nu recomand evitarea folosirii calculatorului, jocurilor sau accesului la Internet, ci, mai degrabă, atrag atenţia asupra capacităţii noastre de auto-control şi, implicit, de conştientizare al adevăratului rol pe care îl au aceste instrumente atât asupra copiilor, cât și al adulților.

Majoritatea studiilor arată că există o corelație între vârstă și dependența de calculator și Internet.

Adolescenții și adulții tineri sunt cei mai predispuși să devină dependenți, deoarece trăim într-o lume în care comunicarea face-to-face s-a mutat în mediul online.

Calculatorul sau jocurile pe calculator stimulează simțurile mult mai mult decât o carte.

Adolescenții pot comunica tot ce vor online, mult mai ușor decât în cazul comunicării directe, deoarece în cazul comunicării face-to-face apare bariera emoțiilor.

În timp, asta duce la sedentarism, la scăderea capacității de adaptare la situații din viața reală, depersonalizarea individului și apariția unor probleme majore de comunicare sau de relaționare interpersonală.

La copii, cel mai frecvent, se dezvoltă adicţia pentru jocurile pe calculator.

Cele mai frecvente cazuri care îngrijorează părinţii sunt: copilul stă toată ziua în casă la calculator, nu iese afară, nu face nici o poznă, nu se comportă ca un copil de vârsta lui. În cazul acesta se recomandă o terapie specifică categoriei de vârstă a copilului – restructurarea gradată a programului, oferirea de către părinţi a unor comportamente alternative, astfel încât să fie scos din această stare de izolare.

Ceea ce contează foarte mult în aceste situatii este interacţiunea dintre copil şi părinte. Părintele trebuie să aibă grijă de programul copiilor și mai ales de sentimentele lor, de nevoile lor emoționale.

Adicţia pentru calculator este o modalitate de autoreglare emoţională.

Copilul găseşte în jocurile pe calculator împlinirea unor nevoi emoționale pe care nu și le satisface în viaţa reală, în familia lui, în relațiile cu persoanele dragi. Se confruntă cu o suferinţă emoțională, pe care nu ştie cum să o gestioneze altfel.

Totuşi, persoanele care dezvoltă dependenţă faţă de calculator sau internet vin din toate categoriile de vârstă.

Adicţia pentru jocurile pe calculator conduce de multe ori la probleme în cuplu, familie şi chiar la divorţ. Cazurile de parteneri care vin să trateze astfel de probleme în cabinetele de psihoterapie sunt și ele din ce în ce mai numeroase.

În cazul adulților, simptomele dependenței de calculator, internet se recunosc în momentul în care persoana se simte mai bine cu prietenii din sfera virtuală, când verificarea mailurilor devine o obsesie, când ajunge să se identifice cu personajul virtual, când rolul social este înlocuit de masca virtuală, când începe să-și neglijeze familia, jobul, alimentația, sănătatea, somnul.

Se simt bine când se conectează, sunt anxioși și nervoși când se deconectează, navighează pentru a scăpa de temeri, pierd noțiunea timpului, încearcă să reducă, fără să reușească, consumul de pagini web sau jocuri.

Dorința sau impulsul puternic de a folosi internetul, calculatorul, sentimentul de bine atunci când este online sunt semne ale dependenței.

Creșterea continua a timpului petrecut pe Internet, precum și gradul ridicat de implicare în activitățile desfășurate online pentru scopul atingerii unui sentiment de satisfacție. Scăderea timpului petrecut pe Internet duce la apariția unor semne, precum neliniște, iritabilitate, lipsa de concentrare.

Ceea ce este și mai rău este că în ciuda faptului că individul cunoaște efectele nocive pe care le are consumul excesiv de Internet asupra condiției sale fizice și psihice, acesta nu poate renunța la utilizare, nu se poate opri.

Consecințe

• Apare scăderea interesului pentru activități sociale și recreaționale din viața reală.
• Apare neglijarea sarcinilor profesionale, școlare, casnice, deseori acestea sunt lăsate pe ultima sută de metri sau nerealizate și astfel se creează un cerc vicios.
• Consecințele dependenței de calculator sunt și de ordin fizic – dureri de spate, dureri de cap, ochii uscați, iritați, scăderea în greutate, tulburări de vedere, tulburarea dispoziției.

Soluții

Deși se recomandă o cură de detoxifiere pentru calculator, în ziua de azi, nu se poate să trăim deconectați.

Recomandarea mea este reducerea progresivă a expunerii on-line sau la calculator, cu stabilirea unui program pe care atât copilul, cât și adultul să îl respecte.

Acesta are nevoie de alternative de petrecere a timpului liber, pe care în trecut îl aloca calculatorului, jocurilor sau navigării pe Internet.

Trebuie încurajată socializarea în viața reală, implicarea în activitățile cotidiene, atât în viața de familie, cât și în cea școlară și socială, după caz.

Sunt soluții ce necesită efort, însă, prin implicarea întregii familii, în timp se vor vedea și efectele pozitive.