De ce unele școli fac terapie de grup pentru a învăța copiii să-și gestioneze emoțiile?
Terapia de grup – o necesitate în școală și la grădiniță – este o metodă eficientă, bazată pe autocunoaștere și relaționare cât mai bună cu cei din jur.
Copii sunt încă de mici deprinși cu ideea de grup. Mai întâi familia – care reprezintă grupul primordial și centru de greutate din viața unui copil. Urmează apoi grădinița, școala și să nu omitem grupul preferat – cel al prietenilor de joacă sau „gașca” de la bloc.
Pentru un copil, grupul reprezintă cercul încrederii.
În cadrul grupului învață:
-
- să se exprime liber
- să relaționeze cu ceilalți
- să împartă bucuriile și supărările
- să se dezvolte în același ritm cu alți copii de vârsta lui.
De aceea, multe școli au ales mai nou, să organizeze astfel de grupuri terapeutice, cel puțin o dată pe săptămână. Fac asta pentru a le insufla copiilor încredere în sine și a-i determina să comunice cât mai deschis și mai eficient; dar și pentru a-i învăța să-și învingă timiditatea.
Sunt multe probleme care pot fi soluționate cu ajutorul terapiei de grup.
Cele mai des întâlnite sunt:
- depresia
- anxietatea
- stresul
- agresivitatea
- atacurile de panică
- fobia
- stima de sine scăzută
- dependența
- comunicarea deficitară
- stresul școlar etc…
Prin intermediul terapiei de grup, copii au siguranța că își pot exprima frustrările și temerile fără reținere, fără rușine, fără să fie respinși, criticați sau judecați.
Avantajele unor astfel de grupuri terapeutice constau în îmbunătățirea capacității de comunicare, interacțiunea cu alți copii care se confruntă cu aceleași probleme și implicarea comună în rezolvarea acestora.
Terapia se bazează cel mai mult pe joc – modulul cel mai eficient de comunicare cu cei mici. De asemenea, implică și povestiri terapeutice, discuții libere pe anumite subiecte, cercuri de pictură, modelaj în lut sau plastilină, interpretare de roluri, introspecție și suport psihologic.
Aceste grupuri dau impresia unui mediu sigur şi confidențial. Activitățile pe care le fac în cadrul grupurilor de terapie, îi ajută pe cei mici să-și identifice temerile și să lupte contra lor, să își exteriorizeze sentimentele și să își îmbunătățească creativitatea.
Deci nu ezitați să vă înscrieți copiii la astfel de grupuri terapeutice! Pe lângă dezvoltarea personală și emoțională, vor avea parte și de distracție și voie bună.
Pentru a afla mai multe informații despre inteligența emoțională, vă recomandăm conferința Emotional Intelligence – Empowering our Children, organizată de Verita International School.
În cadrul evenimentului va vorbi psihologul Ed Dunkelblau, care deține și funcția de director al Institutului pentru învățarea socio-emoțională. Doctorul Dunkelblau este consultant la nivel internațional pe teme de dezvoltare social-emoțională și susține introducerea umorului în cadrul unor programe școlare mai sigure.
Conferința le va oferi părinților și profesorilor dovezi științifice care validează cât de utilă este folosirea inteligenței emoționale de către cei mici.
Cultivarea abilităților emoționale ar necesita totuși implementarea unor programe naționale dedicate inteligenței de acest fel.
Emotional Inteligence – Empowering our Children va avea loc marți, 25 septembrie, la Sheraton Bucharest Hotel. Biletul pentru participare la acest eveniment costă 80 de lei și se poate achiziționa și online. Grăbiți-vă să prindeți un loc!