Cercul Siguranței este în prezent unul dintre cele mai eficiente programe de educație dedicate părinților, educatorilor și îngrijitorilor.
Termenul de educație parentală este limitat pentru a descrie ce oferă de fapt acest program, pentru că este impropriu spus că părinții ar trebui să învețe ceva ce până la urmă este o parte intrinsecă din identitatea lor. Mai corect spus, Cercul Siguranței nu îi învață pe părinți să fie părinți, ci să înțeleagă, printr-o abordare accesibilă, cele mai importante concepte ale psihologiei contemporane și teoria atașamentului, ei învățând implicit să se înțeleagă pe ei înșiși mai bine și nu în ultimul rând, pe copiii lor și nevoile lor, în diversele stadii de dezvoltare în care se află.
Cercul Siguranței nu este un curs de parenting, ci este un program de training psihologic, bazat pe numeroase studii efectuate în domeniul teoriei atașamentului, care îi ajută pe părinți sau pe îngrijitori să clădească relații securizante între ei și copiii lor.
Din acest motiv, din momentul când a fost creat de către psihologii Glen Cooper, Kent Hoffman și Bert Powell, Cercul Siguranței și-a dovedit eficacitatea și a devenit unul dintre cele mai de succes programe adresate părinților, educatorilor și creșterii copiilor. Circle of Security are de fapt aplicabilitate în absolut toate relațiile pe care le avem cu ceilalți, în special cele mai apropiate.
Și nu degeaba, metoda Cercului Siguranței este folosită de către terapeuți și în relațiile de cuplu. Cei trei specialiști și-au dedicat peste treizeci de ani din viață pentru a studia natura suferinței umane și pentru a elabora o hartă de acces către sentimentul de conexiune intimă ce este centrală în viețile fiecăruia dintre noi și pe care au denumit-o Cercul Siguranței.
Teoria atașamentului, o revoluție în înțelegerea ființei umane
Teoria atașamentului, dezvoltată de Mary Ainsworth și John Bowlby a adus o nouă înțelegere asupra ființei umane și a arătat cât de importantă este nevoia de conexiune pentru fiecare dintre noi, aceasta fiind necesară pentru supraviețuire, așa cum apa și hrana sunt pentru organism. Peste o jumătate de secol de cercetare în domeniul teoriei atașamentului a demonstrat că de când ne naștem și pe tot parcursul vieții, oamenii au nevoie de atașament, aceasta fiind o nevoie de bază pentru supraviețuire, așa cum este hrana.
Iar pentru un bebeluș, nevoia de atașament este cu adevărat vitală, fiindcă fără accesul la o persoană care să îl îngrijească, bebelușul nu ar avea acces nici la celelalte nevoi de bază care asigură supraviețuirea. „Eu contez/ sunt importat și contez într-un mod absolut pentru cineva”, aceasta este mantra subconștientă care ne călăuzește tuturor existența și este ceea ce se ascunde în spatele plânsului oricărui bebeluș. Este vorba despre nevoia de iubire care sălășuiește în absolut fiecare din noi.
„Toți avem în noi această dorință de a fi doriți în mod irezistibil.” – Robert Frost.
Bazându-se pe observațiile cercetărilor din domeniul psihologiei dezvoltării și teoriei atașamentului, Cercul Siguranței aduce tuturor claritate asupra psihlogiei moderne și ne oferă răspunsurile la aceste întrebări esențiale: Ce este acela un atașament sigur/ o relație securizantă? Ce este aceea o relație sănătoasă? Cum o putem accesa? De ce un copil/bebeluș are nevoie de o relație securizantă cu cel puțin un îngrijitor, pentru a se dezvolta într-un adult independent, încrezător și sănătos emoțional?
„La nivel nonverbal, bebelușii pot înțelege mult mai mult decât noi, adulții, despre importanța atașaamentului și de aceea urmăresc cu atâta tenacitate să îl obțină.
Bowlby și Ainsworth au identificat trei subsisteme care pot fi puse sub umbrela atașamentului:
– Nevoia de a fi îngrijit: instinctul de a rămâne în preajma cuiva care poate alina, proteja și organiza sentimentele.
– Nevoia de a explora: instinctul de a-ți urma propria curiozitate și a deveni competent.
– Comportamentul de îngrijire: instinctul de a oferi grijă și de a forma o legătură cu bebelușul.Aceste trei sfere formează peisajul Cercului Siguranței.” (n.r. extras din cartea Cum să crești un copil sigur de sine/Parentaj bazat pe Cercul Siguranței, Hoffman, Cooper, Powell, p. 43-44)
„Tot ceea ce trebuie să știm este deja în noi, trebuie să ne activăm această nevoie de a oferi și de a primi iubire. Iar pentru copii, mai ales în primii ani de viață, un atașament sigur față de părinții sau îngrijitorii lor este esențial.” – Kent Hoffman
Cercul Siguranței oferă o hartă care ne ajută să funcționăm sănătos în cadrul relației părinți-copii, este un program-suport care îi ajută pe adulți să înțeleagă care sunt nevoile de bază ale copiilor (demonstrate de zeci de ani de cercetări) cât și care ar fi metodele prin care ei își pot accesa, prin auto-reflecție și dedicație, capacitățile naturale de a fi alături de copii, spre binele acestora.
A ne simți în siguranță în preajma unei persoane care oferă ocrotire și care e iubitoare și demnă de încredere e ca și cum am avea un al doilea strat de piele care ne protejează în timpul perioadele de stres, spun aceeași autori și specialiști. Stresul provenit din nesatisfacerea nevoilor de atașament și îl poate împovăra pe copil nu doar în copilărie ci și de-a lungul vieții sale. (p. 49 )
Și dacă avem uneltele necesare de înțelegere, putem identifica cu toții ce impact a avut asupra noastră lipsa sau prezența accesului predictibil la grijă și cum ne afectează și ca adulți. Cercetările din domeniul teoriei atașamentului au arătat ca suferința emoțională este definită de lipsa accesului predictibil a grijă, la sufletul cuiva.
Pentru părinți, venirea unui copil pe lume înseamnă și o revoluție personală, pentru că cel mic provoacă astfel de conștientizări, mai ales în aceia dintre noi care nu mai vrem să repetăm greșelile trecutului. Așa încât, Cercul Siguranței se dovedește a fi un instrument care aduce o coerență cu privire la ce înseamnă „accesul predictibil la grijă” (atașament sigur), de care au nevoie cei mici pentru a crește armonios. Înțelegerea acestui concept este folosită și ca metodă de vindecare a rănilor trecutului, pentru adulții deveniți părinți.
Programul Cercul Siguranței este special conceput pentru a-i ajuta pe părinți și pe cei care au grijă de copii să își crească nivelul de conștientizare al nevoilor copiilor lor și să își ajusteze răspunsurile emoționale și comportamentale astfel încât să vină în întâmpinarea acestora.
Și astfel, în momentul în care părinții pot să înțeleagă și să cunoască mai bine care sunt nevoile copilului, atunci aceștia au la dispoziție o paletă mai vastă de soluții pentru gestionarea provocărilor inerente „meseriei” de părinte. În felul acesta reușim să creăm premizele unor relații de atașament sănătos cu copiii, relații de atașament care permit copiilor să se simtă valoroși și importanți, să aibă o stimă de sine bună, să fie empatici și cooperanți, să fie și să se simtă competenți în activitățile lor, toate acestea contribuind la o inteligență emoțională ridicată, explica Despreatașament.ro.
De aceea este Cercul Siguranței important nu doar pentru părinți, ci pentru orice îngrijitor, educator și pentru orice persoană care vrea să își îmbunătățească relația cu sine și cu cei din jur.
Principiul de bază al programului Cercul Siguranței este: Ori de câte ori părinții pot, ei trebuie să arate copiilor că sunt „Mai mari, mai puternici, mai înțelepți și blânzi”.
50 de ani de cercetări în teoria atașamentului arată că în momentul când părinții reușesc să creeze sentimentul de siguranță și încredere în copiii lor, adică sentimentul că se simt în siguranță, că ei contează indiscutabil:
– Se bucură mai mult împreună cu părinții.
– Resimt mai puțină furie în relație cu părinții lor.
– Merg la părinți să ceară ajutor în momentele lor grele.
– Învață să rezolve probleme singuri.
– Se înțeleg mai bine cu prietenii lor.
– Au parte de prietenii îndelungate.
– Au relații mai bune cu frații și surorile.
– Rezolvă problemele cu care se confruntă împreună cu prietenii.
– Au o stimă de sine crescută.
– Știu că majoritatea problemelor au o rezolvare.
– Au încredere că binele le va ieși în cale.
– Au încredere în oamenii pe care îi iubesc.
– Știu să fie blânzi cu cei din jurul lor.
Dacă v-am convins că acest program este foarte important, urmăriți Circle of Security Romania
https://www.facebook.com/groups/890577230961339/
și Circle of Security International
https://www.facebook.com/Circle-of-Security-International-409781630790/
Descoperiți Cercul sigurantei și prin cartea Cum să crești un copil sigur de sine/Parentaj bazat pe Cercul Siguranței de Kent Hoffman, Glen Cooper și Bert Powell.
Un scurt videoclip: Circle of Security Animation
https://www.youtube.com/watch?v=1wpz8m0BFM8&t=127s.