Revista Margot

De ce e important să duci copilul la grădiniță

sursa foto: Pixabay

Cu siguranță te gândești ce vei face cu copilul după ce termini concediul de maternitate: îl vei lăsa cu bona, cu bunicii sau vei alege să-l duci la grădiniță.

Cei mai mulți dintre copii capătă între 2 şi 3 ani suficientă independenţă şi deschidere ca să poată profita de prezenţa unui grup de copii (grădinița) şi să se bucure de ea.

Unele grădinițe primesc copii începând de la vârsta de 2 ani. Acest lucru poate da rezultate bune dacă copilul este suficient de independent şi îndrăzneț, dacă grupa de copii este redusă numeric şi dacă educatorul este prietenos, răbdător şi înțelegător astfel încât copilul să se simtă în siguranță din primele clipe. De preferat este să duci copilul la grădiniță începând de la vârsta de 3 ani.

Există nenumărate motive pentru care este important să duci copilul la grădiniță.

Copilul are numai de câștigat din experiența de grup în perioada preșcolară. E o experiență valoroasă mai ales pentru un copil unic la părinți, pentru un copilaș care nu are prea multe ocazii să interacționeze cu alții, pentru un mititel care locuiește într-un apartament mic sau pentru unul cu care părinții relaționează dificil din diverse motive.

Fiecare copil are nevoie, începând de la vârsta de 3 ani, de compania altora de aceeași vârstă, nu doar pentru distracție, ci şi pentru a învăța cum să se descurce şi cu alți adulți decât părinții.

Intrarea în colectivitate a copilului este importantă atât pentru părinți, cât şi pentru dezvoltarea acestuia, cu atât mai mult cu cât tendința actuală este ca ambii părinți să petreacă foarte multe ore la serviciu.

La grădiniță, copilul are posibilitatea să treacă printr-o serie de experiențe valoroase (dans, muzică, arts&crafts, jocuri de mișcare/ energizare), care să-l ajute să-și dezvolte personalitatea, să devină mai empatic, capabil sau creativ.

Sălile de clasă ale grădinițelor sunt în general frumos colorate și prietenoase. sursa foto: Pinterest

Într-o grădiniță ideală există şi locuri izolate, liniștite, în care copilul se poate juca singur atunci când simte nevoia de intimitate.

Educatorul este cel care dirijează procesul prin care copilul îşi dezvoltă o gamă largă de aptitudini: academice, sociale, artistice, muzicale şi atletice. Se pune accentul pe inițiativă, independenţă, colaborare (discuții şi împărțirea jucăriilor în loc de ceartă şi bătaie pentru posesia lor), precum şi pe joacă după dorința şi imaginația copilului.

E important să duci copilul la grădiniță pentru că aici „jocul ” nu înseamnă doar distracție, ci şi modul prin care copilul imită şi exersează activitățile adulților astfel încât să le poată stăpâni şi să se maturizeze. Copilul se maturizează emoțional prin evaluarea şi alegerea atitudinii corespunzătoare în timpul jocului. Grădinița facilitează acest lucru, furnizând echipament abundent şi o multitudine de personaje care pot juca diverse roluri în piesa de teatru imaginată de copil.

În timpul jocului, copilul învaţă cum să se descurce cu alți colegi sau adulți, care au personalități diferite, cum să rezolve conflictele. Joaca în curtea grădiniței (la leagăn, pe tobogan, cu bicicleta şi de-a cățăratul) îi perfecționează copilului coordonarea dintre diferite părți ale corpului şi îl ajută să coopereze social.

Prin joacă cei mici vor căpăta multiple abilități prin intermediul joacăi. Sursa foto: Pinterest

De asemenea, activitățile academice la care este expus copilul la grădiniță facilitează dezvoltarea cognitivă timpurie.

Atunci când te decizi să îl duci pe cel mic la grădiniță, trebuie să ai în vedere mai multe aspecte: locația (aproape de locul de muncă sau de casă), programul pentru care optezi (scurt, parțial sau prelungit).

De asemenea, e foarte important ca personalul educațional să fie bine pregătit, să se bucure de prezenţa copiilor, să știe cum să-i coordoneze şi să-i dirijeze pentru a se dezvolta armonios. Modul în care educatorul tratează copiii este esențial.

Ai posibilitatea să mergi câteva zile la rând şi să asiști la desfășurarea anumitor activități din diverse grădinițe până să te decizi la alegerea uneia dintre ele. Uită-te dacă au suficient spațiu în sălile de clasă, dacă au suficiente materiale şi dacă sunt organizate pe domenii de activitate (limbă şi comunicare, artă, om şi societate), dacă au un loc de joacă bine amenajat în aer liber.

Așadar, este foarte important să duci copilul la grădiniță pentru că spiritul de colaborare, inițiativă şi creativitate pe care şi-l poate dezvolta aici îl va ajuta să se pregătească social, emoțional şi intelectual, nu numai pentru școală, ci şi pentru viața de adult.