Copiii din zilele noastre petrec tot mai puţin timp în afara casei şi, în majoritatea cazurilor, se află departe de natură.
Cei mai afectaţi de această tendinţă sunt, în mod evident, copiii de la oraş. Iar efectele îndepărtării de mediul verde pot fi uneori semnificative.
• În primul rând, din cauza activităţilor desfăşurate predominant indoor sau în spaţii restrânse (în faţa blocului, în curtea casei, în spaţiile de joacă din mall-uri etc) copiii devin din ce în ce mai sedentari.
Astfel, ei riscă să nu se mai dezvolte armonios şi chiar să acumuleze kilograme în plus.
• Tototdată, în mediul urban şi în proximitatea parcurilor industriale, aerul respirat este foarte poluat.
În asemenea zone, există concentraţii mari de dioxid de carbon, plumb, azot, dioxid de sulf, benzen etc.
Acest lucru se traduce prin risc crescut de a dezvolta anumite afecţiuni ale sistemelor respirator, cardiovascular şi nervos, dar şi de a dobândi diverse alergii. Inclusiv unele forme de cancer au la orgine nivelul ridicat de noxe.
• Calculatoarele personale, jocurile video şi toate gadgeturile pe care copiii le pot utiliza acum le schimbă fundamental percepţia despre cum trebuie să se joace.
Richard Louv, autor al cărţii Last Child in the Woods: Saving Our Children From Nature-Deficit Disorder, relatează cazul unui copil de clasa a patra pentru care joaca în casă devenise mai atractivă decât cea de afară. Micuţul prefera activităţile din incinta locuinţei pentru că doar acolo existau prize electrice, necesare utilizării televizorului sau a altor dispozitive distractive.
Deşi între timp au apărut o multitudine de gadgeturi care nu mai sunt atât de dependente de prize, observaţiile lui Louv rămân valabile.
Copiii s-au îndepărtat foarte mult de natură, iar acest lucru nu este lipsit de consecinţe. Autorul cărţii citate vorbeşte chiar de un „deficit de natură”, reflectat în afecţiuni precum obezitatea, tulburările de atenţie sau depresia.
Louv mai arată că tulburările date de „deficitul de natură” nu sunt afecțiuni medicale, ci o înfăţişare a costurilor plătite ca urmare a înstrăinării de natură. Această înstrăinare le dăunează copiilor, dar are efecte nedorite şi asupra adulțiilor, familiilor și comunităților.
Şi totuşi soluțiile pentru combaterea acestor efecte sunt foarte la îndemână, crede Louv. Copiii trebuie lăsaţi să evadeze mai des în natură şi să desfăşoare cât mai multe activităţi în mediul verde. Acest contact direct al celor mici cu natura este esențial pentru a le asigura o dezvoltare sănătoasă din punct de vedere fizic, emoțional și spiritual.
Cum îi poate ajuta natura pe copii
O serie de studii susţin beneficiile, dar şi necesitatea petrecerii timpului în mijlocul naturii.
- Joaca în afara casei şi experienţele legate de activităţile în natură îi ajută pe copii să fie mai inteligenți, mai atenți, mai fericiți și mai puțin anxioşi, comparativ cu activităţile indoor.
- Prin interacţiunea cu mediul înconjurător (dominat de libertate şi diversitate) copiii învaţă mai repede să facă alegeri şi să îşi controleze propriile acţiuni. În acest mod, este favorizată creşterea încrederii în forţele proprii.
- Modul mult mai nestructurat de joc din natură promovează creativitatea și imaginația. Copii au ocazia să gândească mai liber, își pot crea propriile activități și pot aborda lumea într-un mod inventiv.
- Copiii învaţă ce este responsabilitatea. Cei mici văd ce se poate întâmpla dacă nu avem grijă de tot ce are viaţă în mediul înconjurător. Crengile copacilor se usucă după ce sunt rupte, plantele nu pot trăi fără apă, animalele pot pieri dacă le distrugem mediul etc. Orice eveniment din natură poate fi o lecţie pentru asumarea responsabilităţii.
- Este stimulată curiozitatea şi dorinţa de cunoaştere a copiilor. Potrivit lui Richard Louv, natura stârneşte un sentiment unic de uimire şi fascinaţie, pe care nici un alt mediu nu îl poate provoca. Fenomenele care se petrec în natură îi fac pe copii să pună întrebări şi să îşi îmbogăţească cunoştinţele.
- Copiii îşi exersează simţurile. „Pe măsură ce tinerii petrec din ce în ce mai puțin timp din viața lor în mediul natural, simțurile li se îngustează”, avertizează Louv. Acesta consideră că atenuarea simţurilor noastre native reduce bogăția experienței umane. În schimb, prin activităţile din natură copiii îşi exersează într-un mod mult mai eficient simţul văzului, auzului, mirosului sau pe cel tactil.
- În natură, copiii fac mai multă în mișcare. Chiar şi cele mai puţin dinamice activităţi din mediul înconjurător implică mai mult exerciţiu decât statul pe canapea şi privitul la televizor.
- Reducerea stresului și a oboselii. Există câteva teorii în acest sens, promovate de cercetători precum M.G. Berman, J. Jonides sau S. Kaplan. În mare, se consideră că mediul urban necesită „atenție dirijată”, care obligă omul să ignore deconectările și să îşi extenueze creierul. Pe de altă parte, în mediul natural, oamenii practică o „atenție ușoară” („soft facination”), care generează sentimente de relaxare, detaşare, plăcere. Totodată, conform teoriei ART (Attention Restoration Theory) a lui Kaplan, natura are potenţialul de a revigora capacitatea de atenţie după suprasolicitări nervoase precum examene dificile, proiecte extenuante, efort intens.
Ce pot face părinţii
• Obişnuiţi-i de mici pe copii cu activităţile outdoor şi incursiunile în natură. Alegeţi însă întotdeauna activităţi cât mai sigure pentru micuţi şi adecvate vârstei lor.
• Nu îi ţineţi departe de natură din teama că s-ar îmbolnăvi sau accidenta. Asemenea lucruri nedorite se pot întâmpla oriunde, chiar şi în casă sau la mall-ul unde va faceţi în mod curent aprovizionarea. Soluţia este atenta supravegehere şi selectarea activităţilor potrivite care nu îi expun pe copii la riscuri evitabile.
• Plănuiţi de câte ori aveţi ocazia excursii sau scurte ieşiri în natură. O ieşire la picnic sau o plimbare prin pădure sunt activităţi destul de la îndemână.
• Descurajaţi încă de la început privitul ore în şir la televizor sau jocurile pe calculator.
• Nu le cumpăraţi copiilor foarte multe gadgeturi care să îi atragă să stea în interior sau se desfăşoare activităţi statice.
• Fiţi voi înşivă persoane active şi pasionate de ieşirile în natură.
Şi nu uitaţi că activităţile în proximitatea naturii sunt şi pentru părinţi ocazii excelente de a se deconecta şi relaxa. Nu mai puţin important, acestea vă ajută să vă consolidaţi relaţia cu copiii într-un mod inedit.