Revista Margot

Cum vorbim despre știri cu cei mici

Înconjurați de atâta tehnologie, fluxul de informații devine de imposibil de stăpânit. Ce ne facem însă când și copiii au acces la absolut orice informație și nu sunt suficient de mari pentru a înțelege anumite evenimente?
Fie că trăim sau nu într-o țară civilizată, tot nu ne putem feri de știrile presărate cu violență. Accidente îngrozitoare, morți șocante, războaie, cataclisme, atacuri teroriste. Sună cam mult chiar și pentru un adult. Darămite pentru un copil. Cum vorbim despre știri cu cei mici?

Cum filtrăm violența?

Primul pas în abordarea acestor chestiuni, ar fi limitarea accesului la televizor a copilului.
Nu intra pe site-uri de știri de pe gadget-uri la care are acces. Chiar dacă nu știe să citească, imaginile au un impact foarte mare asupra oricui.

Oricând te uiți la știri, la televizor sau pe laptop, ar fi bine să nu fie de față și copilul. Cel puțin până în jurul vârstei de 7-8 ani. Până atunci, copiii nu disting foarte clar ce este real și ce nu. S-ar putea simți amenințat de scene violente văzute la televizor.

Chiar dacă nu există nici cea mai mică șansă ca acestea să-l afecteze în viața reală.
Odată ce copilul ia totuși contact cu violența, fie de la televizor, fie din auzite, de la colegi, este momentul să intervii. Evită metaforele. Explică-i în cuvinte simple de ce se întâmplă anumite lucruri. De ce unele sunt bune și altele sunt de evitat. Învață-l să facă diferența între ele. Și încurajează-l să vină să te întrebe despre ele de câte ori simte nevoia.

Cum explici?

Violența fizică și verbală

Arată-i că toți oamenii au o latură bună și una rea. Ține de noi pe care o dezvoltăm. Și nu suntem în măsură să-i judecăm nici măcar pe cei mai răi oameni. Poate pe ei nu a avut cine să-i învețe să facă diferența dintre bine și rău.
Oricui i se poate întâmpla să aibă o zi mai dificilă. Dar trebuie să ne controlăm stările, să facem un pas înapoi. Respirăm adânc, luăm o pauză și alegem să nu dăm drumul în lume cuvintelor jignitoare sau pumnilor.

Discriminarea rasială

Veți mai auzi știri în care persoane de rase diferite sunt victime ale abuzurilor sau chiar abuzatori. Explică-i că atunci când nu-i tratezi pe ceilalți ca pe frații tăi, indiferent de locul de unde provin sau de culoarea pielii, ura își face loc în sufletele oamenilor. Iar unde este ură, este și neînțelegere. Suntem cu toții frați pe acest pământ.

Acceptarea este singura care ne ajută să dezvoltăm relații bune și sănătoase cu ceilalți. A-i privi pe semenii noștri ca fiind diferiți și a-i judeca nu face decât să ne dezbine.

Cataclisme

Chiar și subiectele dificile se pot transforma în lecții frumoase despre tot ce este mai bun în civilizație și omenire. Discuția despre catastrofele naturale e primul pas spre o lecție de științe ale naturii, ecologie, responsabilitate și omenie. Spune-i cum natura este un întreg, și, asemenea corpului uman, uneori este sănătoasă, alteori bolnavă. Iar uneori, chiar noi oamenii suntem vinovați de bolile ei.

Dar din fericire, progresele tehnologice ne ajută să știm cu puțin avans ce ne așteaptă. Orașele ce urmează să fie lovite de uragane pot fi evacuate din timp. Locurile unde au loc frecvent cutremure sunt prevăzute cu sisteme de protecție și diminuare a daunelor provocate de acestea.

Acolo unde totuși neprevăzutul lovește, tot tehnologia și spiritul civic ne ajută să ne repunem pe picioare. Arată-i cum catastrofele naturale se transformă de multe ori în elementul care aduce oamenii împreună, care îi face să-și amintească că doar unindu-ne forțele putem reuși.

Crime

Poate cea mai importantă dintre lecții vine de la știrile despre crime. Spune-i copilului că viața este cel mai prețios dar. Nimeni nu are dreptul să ia viața nimănui, sub nici un motiv. Lăcomia, acțiunile sub imperiul furiei de moment, invidia, gelozia, sunt sentimente care pot duce la crimă. O greșeală ireparabilă precum crima nu va aduce niciodată nimic bun după ea. Cel care ucide rămâne pe veci sub apăsarea a ceea ce a făcut. Familia victimei va suferi toată viața.

Nici crimele de război nu au justificare. În fuga lacomă după resurse, om cu om ajung să se omoare. În loc să lucreze împreună pentru construirea unui viitor mai bun. Separarea nu e niciodată o idee bună. Doar împreună reușim.

Discuțiile despre știri îl ajută pe cel mic să înțeleagă lumea ca întreg, să își dorească să fie un bun cetățean. Și, de ce nu, să contribuie la contruirea unei lumi mai bune.