Cum ținem un copil în brațe
Atunci când un copil vine pe lume, el petrece mult timp în brațele mamei. Acolo găsește căldură, liniște, dragoste. Când luați un copil în brațe, gândiți-vă că un micuțul are nevoie să crească sănătos și fericit, iar dragostea și atenția constantă oferite de mamă sunt esențiale.
Și creierul copilului trebuie stimulat cu dragoste, comunicare, apropiere părintească și siguranță – senzații pe care le descoperă și le trăiește cel mai bine în brațele mamei. La început, părinții sunt îngrijorați când trebuie să îl ia pe bebeluș în brațe, temându-se să nu îi facă ceva rău. Nou-născutul nu este foarte fragil, însă mișcările nu trebuie să fie bruște. Cum ținem un copil în brațe? Pare o întrebare simplă, dar sunt multe persoane care fac greșeli atunci când îl iau pe cel mic în brațe.
Atunci când luați în brațe un nou născut, trebuie să țineți cont de faptul că există riscul să îl speriați. Tocmai de aceea, trebuie să vă apropiați ușor și să vă faceți simțită prezența prin contact vizual și câteva cuvinte spuse cu dragoste. Dacă bebelușul doarme, ridicați-l cu grijă. Puneți mâinile sub spatele copilului și mențineți-le câteva secunde, pentru a-l obișnui cu senzația. Apoi aplecați-vă cât mai mult, așa încât copilul să petreacă cât mai puțin timp în aer și ridicați-l ușor, cu mișcări line. Dacă bebelușul nu își ține capul, este necesar să așezați mâna sau brațul sub gâtul lui.
Țineți cont de faptul că, până la vârsta de trei luni, bebelușul nu trebuie ținut în poziție verticală. El nu are musculatura atât de dezvoltată. Până la această vârstă, cel mic trebuie pus pe antebraț, așa încât să nu i se forțeze coloana vertebrală. Se recomandă ca nou-născuții și bebelușii născuți prematur să fie înveliți cu o păturică atunci când sunt ținuti în brațe. Aceasta le ține de cald, dar le conferă și sentimentul de protecție și siguranță.
Avantajele ținutului în brațe
Psihologii susțin că ținutul bebelușului în brațe este un gest natural și benefic, care are numeroase avantaje. Mulți dintre specialiști au încercat să dărâme mitul: „Nu țineți copilul prea mut în brațe, se învață așa!”. Foarte puțini oameni nu știu că orice nou-născut este programat genetic să fie ținut în brațe, acesta fiind un proces natural.
Toți bebelușii vor în brațe pentru că este spre binele lor, nu doar din punct de vedere al confortului fizic, ci și pentru dezvoltarea emoțională și intelectuală. Ținutul în brațe are o serie de avantaje, atât pentru mamă, cât și pentru copil:
- Ajută bebelușul să se relaxeze.
- În brațele mamei, micuțul se simte protejat, îi simte mai bine căldura și mirosul.
- Bebelușul ținut în brațe este mai vesel, are mai puține colici, ia mai bine în greutate.
- Mușchii gâtului unui bebeluș se dezvoltă cel mai bine dacă acesta este ținut la pieptul mamei.
- Un bebeluș purtat mai mult timp în bratele mamei va devei un adult independent și sigur pe forțele lui.
- Alături de alăptare, s-a demonstrat că purtatul bebeluşului în brațe îl face mai inteligent.
- Cel mic are posibilitatea de a cunoaste mai bine lumea de la înălțimea unui adult și dintr-o poziție care îi oferă siguranță.
- Poziţia verticală previne infecţiile urechii, dezvoltă simţul orientării în spaţiu.
- Bebeluşii purtaţi în brațe sunt vigilenţi şi calmi.
- Purtatul bebeluşului în brațe reglează hormonii mamei, care poate deveni mai fericită, calmă și iubitoare.
- Femeile care își țin mult timp bebelușii în brațe secretă oxitocină (hormonul fericirii) și au un risc mai scăzut de a face depresie postnatală. Totodata, este stimulată lactaţia.
Riken Brain Sciene Institute a prezentat rezultatele unui studiu, potrivit căruia bebelușii și puii de șoareci se relaxează automat atunci când sunt purtați în brațe, iar aceasta este o componentă esențială pentru dezvoltarea lor ulterioară.
Totodată, s-a confirmat faptul că atunci când copiii sunt ținuți în brațe, se dezvoltă capacitatea de afecțiune, intimitate, fericire. Sunt mai multe moduri in care bebelușii pot fi ținuți în brațe.
Mulți dintre ei sunt foarte fericiți atunci cand sunt ținuti în brațe pe burtică: micuțul se așează cu fața în jos, pe un braț iar gâtul lui este susținut de curbura antebrațului. Această poziție ar trebui folosită în special când bebelușul are colici. De asemenea, este un mod foarte bun de a-l liniști pe cel mic atunci când are gaze.
Un alt mod de a ține bebelușul în brațe este pe umăr. În acest caz, se pune copilul pe umăr, mama trebuie să folosească o mână pentru a susține gâtul copilului, iar cu cealaltă se susține fundulețul bebelușului.
Poziția leagăn este des întâlnită: capul copilului se odihnește în curbura brațului mamei, iar mâna liberă îi susține spatele.
In concluzie, indiferent cât de plângacios este copilul dumneavoastră, trebuie să vă gândiți la faptul că ținutul în brațe creează o legătură atât de strânsă între părinte și copil încât ar fi greu și poate inutil să găsim vreun neajuns acestui gest.