Revista Margot

Cum se modifică relația de cuplu după apariția copilului

Venirea unui copil pe lume este un prilej de bucurie, dar aduce și o serie de schimbări în familie.

De cele mai multe ori, copilul devine centrul universului atât pentru mamă, cât și pentru tată.

Pe lângă senzația de împlinire a părinților, apar și o serie de modificări mai puțin plăcute în viața de cuplu, iar relația este afectată.

Lipsa intimității. Depresia post partum. Oboseala mamei. Toate acestea contribuie la dezvoltarea unei stări de tensiune în familie – avertizează psihologii. Mulți spun că apariția copilului este testul suprem al unei relații de cuplu.

Potrivit unor studii, evoluția relațiilei de cuplu după apariția copilului depinde în mod direct de calitatea relației pe care au avut-o înainte de nașterea micuțului.

De exemplu, dacă mama nu primea ajutor din partea tatălui înainte, este posibil ca această situație să persiste sau, din contră, să se accentueze și mai mult.

Atât în timpul sarcinii, cât și după ce a n[scut, femeia suferă o serie de modificări hormonale care îi pot modifica anumite aspecte ale comportamentului său.

Cele mai multe mămici se concentrează doar pe copil, iar partenerul se simte neglijat. Acesta este un alt aspect foarte important, care nu ar trebui neglijat de proaspăta mămică.

Perioada de adaptare, după apariția copilului, poate fi dificilă atât pentru mamă, cât și pentru tată.

Faptul că mama petrece foarte mult timp cu cel mic îl poate face gelos pe bărbat, care se simte abandonat. Acest sentiment poate să apară și pentru că tatăl simte că petrece prea puțin timp cu copilul.

Sunt multe mămici care își abandonează patul conjugal, pentru a dormi cu bebelușul și a fi mai aproape de el atunci când micuțul se trezește în timpul nopții. Lipsa momentelor de intimitate are efecte negative asupra cuplului. Apar frustrări, sentimentele sunt reprimate de dragul copilului” . Relația începe să se destrame pentru că nevoile de cuplu nu sunt satisfăcute.

Cum să păstrăm relația nedeteriorată după nașterea copilului

Specialiștii în terapia de cuplu au evidențiat anumite aspecte, de care ambii părinți ar trebui să țină cont pentru ca relația de cuplu să nu fie afectată de apariția pe lume a unui copil.

Comunicarea

Trebuie să fie sinceră și deschisă. Când sunt anumite lucruri care deranjează unul dintre parteneri, acesta trebuie să spună deschis cum se simte. Astfel încât  situația problematică să fie rezolvată dacă este posibil. Cei doi trebuie să vorbească despre orice. Psihologii spun că secretul unei vieți armonioase în cuplu este comunicarea sinceră și deschisă.

Compromisul

Ambii parteneri ar trebui să fie deschiși la un compromis constructiv. Cei doi ar trebui să accepte și să înțeleagă la celalălat anumite lucruri. Chiar dacă această situație nu le convine mereu. Atunci când sunt păreri contradictorii, acestea trebuie să fie dezbătute cu calm. Dacă este posibil să fie și puse în balanță avantajele și dezavantajele alegerilor fiecăruia.

Capacitatea de înțelegere reciprocă

Tatăl trebuie să îi înțeleagă oboseala mamei. Chiar și grija uneori exagerată pe care aceasta o are față de copil.

La rândul său, proaspăta mămică trebuie să țină cont de nevoile partenerului său. Cei doi trebuie să știe să asculte . Acesta este un alt secret pentru buna funcționare a unei relații de cuplu.

Timp petrecut împreună

Chiar dacă venirea pe lume a unui copil modifică programul mamei. Acest lucru nu ar trebui să îi împiedice pe părinți să petreacă timp numai pentru ei. Momentele petrecute în doi sunt la fel de importante ca cele petrecute cu copilul.

O minivacanță. O ieșire la un restarurant. O plimbare în aer liber. Ar putea fi transformate în momente de neuitat petrecute în doi.

Iubirea

O viață de familie armonioasă, cu dovezi de dragoste și afecțiun. Este una dintre cele mai bune metode de detensionare a unor situații conflictuale. De asemenea, s-au făcut studii care demonstrează clar că micuții care trăiesc într-un mediu armonios, cu dragoste și echilbru devin sociabili și au o mai mare încredere în ei.

Ce spun studiile

Copilul poate fi un factor important care sudează un cuplu sau poate fi un motiv de ceartă, atunci când viața intimă a celor doi are de suferit. În Statele Unite a fost făcut un studiu care arată modul în care se modifică relația de cuplu în momentul apariției unui copil.

Au fost monitorizate 200 de cupluri, pe o perioadă de opt ani. În majoritatea cazurilor, nașterea primului copil „a venit la pachet” cu probleme în cuplu: certuri, critici, lipsă de comunicare.

Potrivit acestui studiu, cel mai mult au avut de suferit cuplurile care organizau iesiri romatice sau își făceau surprize înainte de apariția pe lume a copilului. Unul dintre autorii acestei analize – profesorul Brian Doss, de la universitatea Texan A&M – a explicat că de cele mai multe ori, tensiunile apar din cauza nemulțumirilor mamei, deranjată de faptul că partenerul său nu se mai implică în treburile casnice așa cum o făcea în perioada sarcinii.

În cazul bărbaților, se diminuează dorința de protejare a femeii (care nu mai este însărcinată), atenția acestuia fiind îndreptată, de cele mai multe ori, către copil.

În cazul în care relația de cuplu se deteriorează după apariția copiilor, iar partenerii nu reușesc să ajungă la un punct comun, ar trebui luată în calcul un ajutor speciliazat: terapia de cuplu.

În cazul în care ambii partneri își doresc să păstreze armonia în familie, apelarea la această metodă de consilere duce la un rezultat foarte bun.