Cum scăpăm copilul de „musafirii” nepoftiţi din păr
Infestarea cu păduchi (pediculoza) pare neverosimilă în ziua de azi, cu multitudinea de şampoane şi produse moderne de îngrijire a părului.
Totuşi aceşti mici paraziţi, care pot da multă bătaie de cap, mai apar încă în colectivităţi precum grădiniţa şi şcoala.
Cei mici sunt foarte expuşi la pediculoză deoarece obişnuiesc să se joace foarte aproape unul de altul şi să folosescă în comun jucării, obiecte vestimentare, piepteni, perii de păr, prosoape, căşti etc.
Păduchii pot fi luaţi şi prin simpla probare a unei căciuli într-un magazin, din mijloacele de transport în comun, din unităţi de cazare etc.
Cum se manifestă pediculoza capului
În cazul în care părinţii nu observă din timp semnele infestării, după circa o săptămână de la contaminarea cu păduchi, apar simptome deranjante ca:
-Mâncărimi intense la nivelul scalpului, mai ales în zona cefei şi după urechi.
-Iritaţii şi, uneori, eczeme din cauza muşcăturilor păduchilor şi a scărpinatului excesiv.
În funcţie de stadiul infectării, pe scalpul unei persoane cu pediculoză se pot găsi ouă neeclozate sau eclozate (lindini), nimfe şi păduchi adulţi.
La început, noii chiriaşi din păr nu sunt foarte vizibili. Suspiciunea de pediculoză apare odată cu instalarea pruritului şi, eventual, cu prezenţa tot mai mare a unor coji albe în păr, asemănătoare cu mătreaţa. Acestea sunt, de fapt, ouălele din care au ieşit nimfele de păduchi.
Cum se verifică prezenţa pediculozei
Examinarea părului copilului se face neaparat având o bună sursă de lumină, dar şi o lupă.
Se verifică din aproape în aproape, urmărind eventualele semne ale infestării:
-ouă albicioase, lipite de firul de păr, aproape de rădăcină; acestea sunt deja eclozate.
-ouă mai închise la culoare, neeclozate încă, din care vor ieşi în 7-11 zile nimfele.
-nimfele de păduchi, care sunt aproape transparente şi se hrănesc deja cu sângele pielii capului.
-păduchi – insecte de dimensiuni mici, cu şase picioare şi culoare brun-gri; femelele adulte pot depune mai multe ouă pe zi.
Pentru a înlesni procedura, există geluri de detectare a păduchilor, care fac mai vizibile ouăle.
În cazul în care nu reuşiţi să vă daţi seama dacă există sau nu păduchi în capul copilului, puteţi apela la dermatolog sau la pediatru. Medicul poate prescrie şi un tratament adecvat în situaţia în care se confirmă parazitoza.
Dacă simţiţi că problema nu vă depăşeşte, mergeţi direct la farmacie pentru a alege un produs de deparazitare.
În ce constă tratamentul pentru distrugerea păduchilor
Din fericire, tunsul la zero si îmbibarea părului cu gaz nu mai reprezintă acum soluţiile de primă intenţie.
Există o gamă foarte largă de şampoane, geluri, spray-uri şi loţiuni care ajută la eliminarea păduchilor.
Atenţie însă, nu toate acestea funcţionează la fel de bine, iar unele pot fi chiar iritante pentru pielea copilului.
De aceea, alegerea tratamentului necesită şi ceva documentare. În linii mari există:
Produse naturale pentru pediculoză
Produsele naturale contra păduchilor conţin uleiuri sau extracte din plante de neem, andiroba, quassia amara, arbore de ceai, anason, lamia etc. Un ingredient des întâlnit este biococidine (obţinut din ulei de cocos).
Fiind pe bază de plante, este posibil ca unele dintre aceste tratamente să aibă un efect slab. Chiar dacă sunt naturale, trebuie folosite doar produse avizate şi numai conform indicaţiilor producătorului.
La copiii mai mari, care cooperează şi sunt răbdători, tratamentul poate fi completat prin metode tradiţionale precum încărcarea părului cu vaselină (favorizează asfixia păduchilor) sau îmbibarea acestuia cu oţet diluat, urmată de acoperirea capului cu o cască.
Aceste tratamente necesită mai multe ore de aşteptare şi pot fi greu de îndepărtat din păr.
Spre comparaţie, produsele concepute pentru tratarea pediculozei trebuie menţinute pe păr circa 15 minute.
Produse pe bază de insecticide (pediculicide)
Au un efect mai puternic decât cele naturale, dar nu sunt nici acestea 100% eficiente.
Unele nu pot distruge ouăle şi prezintă riscul dezvoltării rezistenţei păduchilor la insecticidul conţinut.
Pediculicidele trebuie folosite cu precauţie la copii, mai ales la cei mici, deoarece pot genera iritaţii şi alergii ale scalpului.
Produse pe bază de enzime
Aceste produse, un fel de insecticide biologice, conţin enzime proteolitice cultivate în mediu artificial.
Rolul lor este de a distruge învelişul protector al exoscheletului insectelor.
Acest înveliş poate fi extrem de rezistent şi greu de penetrat de insecticidele obişnuite. În schimb, enzimele, cu capacitatea lor de a descompune structurile complexe, slăbesc rezistenţa cuticulei exoscheletului de păduche.
Parazitul rămâne fără protecţie, la fel şi ouăle lui, care eclozează prematur. Produsele cu enzime sunt mai puţin toxice şi nu favorizează dezvoltarea rezistenţei păduchilor la acest tip de tratament.
Produse pe bază de silicon
Sub formă de gel, produsele cu silicon (de obicei, cu dimeticonă) îmbracă scalpul şi firele de păr într-o peliculă persistentă care sufocă insectele parazite. Acţiunea asupra ouălor este mai puţin eficientă dacă produsul nu conţine şi alte substanţe cu efect imediat asupra lindinilor. Poate fi deci necesară reaplicarea pentru a distruge şi nimfele eclozate ulterior.
Piptenele pentru pediculoză şi perierea părului, absolut necesare
Indiferent de tratamentul utilizat, procedura pieptănării părului cu piepten special pentru îndepărtarea tuturor lindinilor este foarte importantă.
-Pieptenul special (cel mai recomandat este cu dinţi deşi din oţel) este inclus de regulă în pachetul produselor contra pediculozei.
-După aplicarea tratamentului, spălarea şi clătirea părului, se începe procedura de pieptănare.
-Este indicată aplicarea unui balsam, care va înlesni trecerea pieptenului prin păr, dar şi îndepărtarea lindinilor.
-Se piaptănă fiecare şuviţă în parte, de la bază spre vârfuri, până când pieptenul iese curat din păr. Pieptenele se clăteşte bine după fiecare şuviţă.
-La final, se limpezeşte bine părul şi se usucă cu uscătorul de păr (aerul cald ajută la distrugerea păduchilor).
-După uscarea părului, se mai verifică o dată dacă au rămas lindini.
-Această procedură se repetă la două-trei zile.
-Dacă este necesar, se repetă tratamentul cu produsul pentru pediculoză. Fiecare produs are specificat un interval minim după care poate fi reaplicat.
Alte măsuri care previn reinfestarea
-Se va verifica părul fiecărui membru al familiei. Pentru siguranţă se poate aplica un spray de prevenire a pediculozei.
-Pentru că reinfestarea se poate produce din nou cu uşurinţă, este bine să discutaţi cu părinţii partenerilor de joacă ai copilului despre această problemă.
-În mod ideal, şi şcoala sau grădiniţa frecventate de copil trebuie anunţate. Deparazitarea ar trebui făcută în acelaşi timp de toţi copiii expuşi, deoarece altfel infectarea se va propaga pe termen lung în cadrul colectivităţii respective.
-Spălaţi la cel puţin 60 de grade Celsius toate hainele purtate în ultima perioadă, la fel şi lenjeria de pat, pijamalele şi prosoapele.
-Curăţaţi bine toate obiectele personale de genul perii, piepteni, agrafe, elastice de păr, bentiţe etc.
-Aspiraţi cu atenţie canapeaua, covoarele, tapiţeria maşinii etc. Se poate utiliza şi un produs biocid împotriva păduchilor pentru suprafeţe şi spaţii închise.
Lupta cu pediculoza poate fi destul destul de neplăcută şi consumatoare de energie. Dar, cu răbdare şi măsurile corecte, o astfel de experienţă completează colecţia de întâmplări amuzante din viaţa de părinte.