Cum poți susține o femeie, după pierderea sarcinii
Prietena ta apropiată decide să uite de regula de „12 săptămâni” și împărtășește mica minune familiei și poate chiar rețelelor de socializare. Toți apropiații află că este însărcinată.
Deși proaspăta gravidă cunoaște statisticile – cum că una din patru sarcini se poate încheia printr-un avort spontan – ea dorește să aibă sprijinul familiei și al prietenilor din jur.
Apoi se întâmplă cel mai groaznic lucru posibil: pierde sarcina. După acest eveniment i se pare că oamenilor din jurul ei, inclusiv specialiștilor din domeniul sănătății, le lipsește sensibilitatea atunci când vorbesc despre avortul spontan.
Avortul spontan este definit drept pierderea unui făt înainte de 20 de săptămâni. Din punct de vedere medical, avortul spontan este privit de către medici drept o „complicație de rutină a sarcinii”. Din punct de vedere emoțional, însă, acesta este o experiență copleșitoare.
Femeile care suferă un avort spontan simt frecvent o durere și o intensitate similară pierderii unei persoane apropiate. În urma avortului spontan, acestea experimentează tulburări de anxietate, depresie și stres post-traumatic, informează site-ul Fatherly.
Familia, prietenii și medicii joacă un rol important în sprijinirea femeilor afectate de avort spontan. Comportamentul acestora poate avea un impact durabil asupra stării femeii. Cu toate acestea, disconfortul cultural pe care oamenii societății noastre îl experimentează în fața avortului spontan, face ca discuțiile despre acest subiect să fie evitate. Adeseori femeile care au pierdut o sarcină se izbesc de un zid de tăcere.
Deci, cum putem sprijini mai bine femeile care au avortat spontan? De ce au nevoie acestea din partea familiilor, prietenilor și medicilor ?
Ce să faci:
1. Recunoașteți pierderea
Probabil vă îngrijorați să nu spuneți ceva greșit.
Dacă însă nu discutați despre asta cu prietena dumneavoastră se poate ca ea să simtă că nu vă pasă sau că pierderea ei este nesemnificativă.
Tot ce trebuie să spuneți este: „Îmi pare rău că s-a întâmplat acest lucru”.
2. Ascultați-o și permiteți-i să fie tristă.
Multe femei simt nevoia să vorbească despre experiența lor.
Întreab-o cum se simt.
Chiar dacă nu este pregătită încă să discute despre avortul spontan, va aprecia gestul tău.
3. Încurajați-o să vorbească cu alte femei care au trecut prin această experiență.
Adesea, numai după ce femeile încep să vorbească despre avortul spontan, află că și alte apropiate din jurul lor au experimentat la rândul lor pierderea unei sarcini.
Știind că nu sunt singurele care au trecut prin această traumă le va fi de ajutor să vadă că există persoane care înțeleg exact cum se simt.
4. Oferiți suport practic.
Gândiți-vă la ce anume ar avea nevoie de ajutor și oferiți-i puțin din timpul dvs. pentru asta.
5. Vorbește despre avortul spontan.
Femeile trebuie să înceapă să vorbească despre avorturile spontane experimentate, astfel încât cele care trec prin asta să știe că nu sunt singure.
Ce nu trebuie să faci:
Evită clișeele. Chiar dacă ești bine intenționat, comentariile precum „nu a fost menit să fie” sau „avortul spontan este atât de comun” pot fi dureroase.
Evită să găsești un vinovat și să oferi sfaturi nesolicitate. Fii sensibil și empatic; nu oferi sfaturi care ar putea face o femeie să se simtă vinovată de un lucru care nu depinde de ea.