Cum pot părinţii să ajute copilul să aibă încredere în el
Copiii trebuie să înveţe să aibă încredere în propriile forţe încă de la o vârstă fragedă, de aceea, sprijinul părinţilor joacă un rol esenţial. Dacă copiii învaţă să aibă încredere în ei înşişi, acest lucru îi va ajuta foarte mult pentru a reuşi în viaţă. Cum pot părinţii să îşi ajute copilul să aibă încredere în ceea ce ştie şi în ceea ce simte?
Vom face un clasament cu 10 lucruri importante de care părinţii trebuie să ţină cont:
1. Lăudaţi-vă copilul
Lăudaţi-vă copilul atunci când obţine o realizare, oricât de mică ar fi. Această atitudine ajută copilul să obţină siguranţa că poate realiza ceva important. Deseori, criticile îl fac pe cel mic să creadă că nu este capabil să facă ceva remarcabil. Dacă ne gândim la situaţii din viaţa de zi cu zi, vom constata că este mai uşor să observăm comportamentul nepotrivit sau greşelile unui copil decât să remarcăm lucrurile bune, pozitive, precum: cititul unei cărţi, purtarea frumoasă cu rudele, scrisul temelor, îngrijirea animalului de companie şi aşa mai departe.
Bineînţeles că lauda în exces nu este utilă, căci copilul va crede că indiferent ce hotărâri va lua în viaţă, totul va fi bine, însă nici criticile în mod frecvent nu îl ajută să se dezvolte armonios, să îşi găsească încrederea în propriile forţe şi să devină, în timp, independent.
Părinţii trebuie să găsească un echilibru, astfel încât copilul să fie îndrumat pe drumul cel bun, având încredere atât în el însuşi, cât şi în părinţii lui.
2. Susţineţi prieteniile copilului
Prietenii au un rol important pentru orice copil. Dacă colegii copilului vin în vizită, evitaţi să îi atrageţi atenţia dacă acesta face o greşeală, căci copiii încearcă să fie acceptaţi de ceilalţi copii de vârsta lor, iar critica în prezența amicilor săi le poate afecta încrederea şi stima de sine.
3. Aveţi încredere în copil
Relația de încrederea dintre părinte şi copil este construită în timp şi îl ajută pe cel mic să fie sigur pe el. Arătaţi-i că aveţi încredere în el.
Dacă îl asiguraţi că aveţi încredere în el să facă un anumit lucru, atunci acesta îşi va da seama că este capabil, căci părinţii lui cred în el.
Copilului nu îi va fi teamă să recunoască când a greşit deoarece va fi o legătură de încredere între el şi părinţii săi. Fără această încredere, copilului îi va fi teamă să-și recunoască o eventuală greșeală, neîncredere sau o neplăcere.
4. Stabiliţi obiective
Stabiliţi obiective adecvate vârstei copilului. De exemplu, pregătiţi împreună micul dejun sau îndemnaţi copilul să înveţe mai mult pentru un test.
Într-o primă etapă, copilul este posibil să protesteze, însă treptat îl veţi convinge. Trebuie să aveţi răbdarea necesară. După ce copilul va face ceea ce îl rugaţi, el va căpăta încredere, iar stima sa de sine va creşte.
5. Ajutaţi copilul să îşi găsească motivaţia
Stabilirea unor ţeluri şi motivaţia pot ajuta copilul să aibă încredere în abilităţile sale. Motivaţia se activează prin stabilirea unor ţeluri, construiţi încredere pornind de la diferite mici obiective.
Dacă, încă de mic, copilul este motivat, se va transforma în timp într-un adult ce deține aceeași calitate. Indiferent dacă este vorba despre teme, teste sau lecţii de pian, motivaţia joacă un rol important în orice etapă a vieţii.
Încercaţi să învăţaţi copilul să înlocuiască „Nu pot” cu „Ce pot să fac, ca să reușesc”.
6. Stabiliţi limite realiste
Un părinte este un prieten pentru copilul său, însă, în primul rând, este părinte. Un copil are nevoie de limite, chiar dacă nu îşi dă seama. Bineînţeles că este vorba despre limite realiste, normale, fireşti, cum ar fi: ora de somn, bunele maniere, cum şi cât să folosească reţelele de socializare etc. Copilul se va simţi mai sigur şi mai puternic atunci când înţelege ce aşteaptă părinţii de la el.
7. Nu încercați să faceți lucrurile să pară perfecte
Copilul trebuie să înţeleagă că este în regulă să facă greşeli, că viaţa este departe de a fi perfectă, că din greşeli poate învăţa, că este normal să nu poţi da mereu 100% în ceea ce faci. Dacă părinţii împărtăşesc propriile eşecuri şi dezamăgiri, acest lucru îl ajută pe copil să înţeleagă că poate depăși orice eşec sau dezamăgire.
8. Faceți-vă timp pentru comunicarea faţă în faţă
Comunicarea are un rol esenţial în relaţia dintre părinte şi copil. De aceea, trebuie să vă faceţi timp pentru comunicarea faţă în faţă ori de câte ori puteți.
9. Încurajaţi inteligenţa emoţională
Inteligenţa emoţională a devenit o problemă în ultimii ani. De multe ori, copilul petrece prea mult timp folosind telefonul mobil încât, dacă este salutat de cineva, uită să răspundă la salut. Contactul vizual este de asemenea foarte important, căci ajută la dezvoltarea încrederii şi a comunicării.
10. Respectaţi spaţiul personal al copilului
Este important ca părinţii să respecte spaţiul personal al copilului încă de când acesta are o vârstă fragedă. Este normal ca orice copil să aibă mici secrete. Părinţii trebuie să îşi amintească dacă, ei la vârsta copilului lor, spuneau totul părinţilor?
Ceea ce părinţii nu trebuie să uite este că copilul va creşte şi trebuie să înveţe să fie independent. Nu poate deveni independent peste noapte, acest lucru se dezvoltă în timp prin comunicare şi încredere.
În concluzie, copilul trebuie să aibă încredere în propriile forţe, să ştie că poate conta pe părinţi, să le spună orice consideră că este important, să îi întrebe atunci când are nedumeriri.
La rândul lor, părinţii trebuie să aibă încredere în copilul lor, să îl ajute să se dezvolte armonios şi să devină sigur pe el, pe deciziile pe care le ia, să îi confere acestuia un spaţiu personal. Pentru a dobândi încredere, este nevoie de timp, însă prin răbdare, calm, sinceritate, iubire, respect, se poate găsi echilibrul potrivit pentru a ajunge acolo.