Cum pot mamele să reducă stresul din preajma sărbătorilor de Crăciun
Toată lumea aşteaptă cu nerăbdare perioada sărbătorilor de Crăciun şi sosirea unui nou an. Pentru mulţi, sfârşitul lui decembrie înseamnă ocazia perfectă de a petrece timp alături de familie şi prieteni, de a lua câteva zile libere de la locul de muncă sau de a merge în vacanţă.
În timp ce sezonul vacanţei de iarnă poate fi, în general, distractiv, pentru mămici poate reprezenta un motiv de stres. Cumpărăturile, participarea la evenimente de familie, primirea invitaţilor pot deveni momente solicitante şi, implicit, stresante. De aceea, este normal să ne putem următoarea întrebare: cum pot mămicile să reducă stresul din preajma sărbătorilor de Crăciun?
Vom face o listă cu 5 mici sfaturi pentru a reduce stresul:
1. Stabileşte un buget pentru Crăciun
Crăciunul presupune multe cheltuieli. Vei avea nevoie de bani pentru mâncare, pentru cadouri şi, poate, pentru o călătorie de familie. Aceste cheltuieli nu prea pot fi evitate deoarece, chiar dacă renunţi la călătorie, cadouri tot trebuie să cumperi. Este posibil ca o parte din stresul pe care îl simţi în această perioadă să se datoreze presiunii financiare. Pentru a scăpa de grija banilor, pune pe hârtie ceea ce trebuie să cumperi şi calculează suma de care ai nevoie. Apoi, verifică banii de care dispui în această perioadă şi bifează ceea ce poţi să cumperi. Cumpărarea cadourilor nu trebuie să afecteze plata facturilor şi nici nu trebuie să îţi aducă datorii. Vei vedea că poţi cumpăra cadouri pentru toţi, fără să cheltuieşti o sumă mare de bani.
Nu îi lăsa pe cei din jurul tău să te preseze să cheltuieşti mai mult decât îţi permiţi. În fond, gestul contează, nu suma dată pe cadou. O altă variantă ar fi să devii creativă şi să te gândeşti la cadouri pe care nu trebuie să dai bani. Timpul petrecut alături de cei dragi reprezintă un cadou mai preţios decât orice lucru scump.
2. Fă-ţi timp pentru sport
Pregătirile pentru sărbătorile de iarnă sunt obositoare, de aceea, nu uita să îţi faci timp pentru tine. Puţin sport te poate ajuta să te relaxezi, să te simţi mai bine şi să îţi recapeţi energia. Sportul este un remediu natural pentru stres şi te poate calma.
Exerciţiile fizice stimulează producerea de endorfine în creier. Endorfinele sunt substanţele chimice care funcţionează ca un analgezic natural. Ele pot declanşa în organism o stare pozitivă, îmbunătăţind starea de spirit şi reducând anxietatea şi stresul.
Bineînţeles că te vei gândi când să îţi faci timp pentru sport, având în vedere că sunt atâtea de făcut. Dar, cu puţină organizare, vei vedea că poţi strecura 30 de minute pentru sport, măcar la două sau trei zile.
3. Nu te complica
Sărbătorile presupun multă muncă pentru că vrei să pregăteşti o diversitate de feluri de mâncare. Gândeşte-te la masa de Crăciun ca la una obişnuită. Nu ai nevoie de o sută de feluri de mâncare, optează pentru strictul necesar, nu exagera. Oricum, se ştie că, de sărbători, lumea cumpără mai multă mâncare decât are nevoie, iar, apoi, toată această mâncare în plus va ajunge la gunoi. Învaţă să spui „Nu!”. Sărbătorile trebuie să aducă bucurie şi linişte, nu stres şi agitaţie.
4. Fă-ţi timp pentru tine
Timpul pentru tine este preţios, să nu uiţi niciodată lucrul acesta! Mămicile sunt foarte ocupate tot anul, iar, de sărbători, au nevoie de linişte şi timp pentru ele. Un moment de linişte te ajută să îţi limpezeşti gândurile. Încearcă să îţi faci timp pentru tine, măcar 15 minute pe zi. Poţi să mergi la o scurtă plimbare, să asculţi muzică, să te uiţi la un film sau să mergi la un masaj.
5. Nu asculta criticile celor din jur
Spre sfârşitul anului, oboseala îşi spune cuvântul, iar unii membrii ai familiei s-ar putea să aibă aşteptări mult prea mari de la tine. Nu uita că fiecare are propria personalitate, iar, la nervi, unii pot spune lucruri pe care, de fapt, nu le cred. Nu te lăsa afectată de critici şi alege ceea ce este mai bine pentru tine.
Chiar şi pentru cea mai calmă şi calculată persoană, vacanţa de iarnă poate fi un moment de încercare. Nivelul de stres s-ar putea să crească, aşa că nu este nicio ruşine să ceri ajutorul unui specialist pentru a te ajuta să îţi recapeţi liniştea şi optimismul.