Cum o poate ajuta tăticul pe proaspăta mămică?
Sunt destule lucruri pe care tatăl le poate face pentru bebeluşul său. Desigur, acum depinde şi de abilităţile fiecăruia în parte, cât şi de disponibilitatea de a-şi însuşi rolul de părinte.
În principiu, orice ajutor dat noii mămici contează, deoarece ea se află după perioada de graviditate, care i-a afectat deja tonusul şi nivelul de energie, şi o aşteaptă în continuare zile şi nopţi extrem de solicitante.
După cum se ştie, unii tătici se descurcă mai bine, alţii, ceva mai modest. În anumite privinţe însă, bărbaţii se pricep chiar mai bine decât femeile sau, în orice caz, sunt deschişi să înveţe foarte repede.
Sa vedem în mare cam în cel fel o poate suplini pe mămică un proaspăt tătic.
▪ Plimbarea bebeluşului
Tăticii noilor generaţii pot fi văzuţi în număr tot mai mare împingând la cărucior, în timp ce bebe îşi face somnul liniştit. Întâlnim tătici plimbând bebeluşii pe aleea blocului, în parcuri sau pe bulevard. Cărucioarele moderne sunt comode şi uşoare şi, atâta timp cât nou-născutul nu este prea agitat, orice tătic poate îndeplini această sarcină. Plimbarea celui mic este posibilă şi în port-bebe, dacă acesta acceptă poziţia şi vine după o perioadă bună de somn. Indiferent de sistemul ales, pentru mămică este un real câştig, deoarece în acest interval poate face o mulţime de lucruri: să cureţe camera micuţului, să gătească, să meargă la cumpărături sau chiar să se odihnească ori să meargă la un salon de înfrumuseţare.
▪ Băiţa celui mic
Unele mămici nici nu se apucă de îmbăierea bebeluşului până ce tati nu a ajuns acasă de la serviciu. Dacă acesta a dovedit că se descurcă foarte bine la ritualul băiţei de seară, multe mame preferă să lase această sarcină pe deplin în seama partenerului, asistându-l doar la alegerea hăinuţelor sau la îmbrăcatul copilului. Bărbaţii au braţe puternice şi mâini mai mari care permit o bună susţinere a copilului. Pe de altă parte, implicarea în realizarea băiţei reprezintă o modalitate excelentă prin care taţii îşi pot consolida relaţia afectivă cu copiii lor.
▪ Ţinerea în braţe a bebeluşului
Adesea, bărbaţii admit că au fost puternic impresionaţi de primul moment în care şi-au ţinut copilaşul în braţe. În afară de senzaţia că li se taie picioarele de emoţie, proaspeţii tătici întâmpină dificultăţi în a învăţa să îl ţină cum trebuie pe micul pui de om. Dacă mama îşi obişnuieşte partenerul să îl poarte pe bebe, îi va fi mult mai uşor în primele luni după naştere, când nou-născuţii plâng mai tot timpul şi se liniştesc numai în braţe.
▪ Hrănirea cu biberonul
Ca şi în cazul ţinutului în braţe, unii tătici s-ar putea teme să ajute la hrănirea nou-născutului cu biberonul. Aici sunt şi mai multe lucruri de învăţat precum poziţia corectă a copilului în timpul mesei, poziţia optimă a biberonului pentru un flux de lapte potrivit bebeluşului, evitarea înecării copilului sau a înghiţirii de aer în timpul suptului etc. Mămica trebuie să îi explice tatălui toate aceste aspecte şi să stea o vreme lângă el pentru a vedea cum se descurcă. Dacă partenerul deprinde tehnica necesară, mama are motive să se bucure că tati o poate înlocui cu succes la acest capitol.
▪ Cumpărăturile pentru bebe
Majoritatea bărbaţilor recunosc că îi plictiseşte la maximum mersul prin magazine şi făcutul de cumpărături. Când ai un nou-născut în casă şi acesta plânge aproape în continuu, fie zi, fie noapte, orice ieşire din spaţiul locuinţei pare însă binevenită, mai ales în cazul bărbaţilor, care se acomodează mai greu cu noua situaţie. Întrucât în această perioadă tot timpul se termină câte ceva din consumabilele specifice sugarilor, cumpărturile de acest fel vor fi necesare în mod frecvent. Înarmaţi cu o listă pregătită atent de mamă, tăticii se vor bucura să evadeze pentru o vreme din casă, chiar şi pentru o sesiune de shopping.
▪ Joaca cu bebe
Bebeluşul adoră să i se acorde atenţie şi să fie antrenat în jocuri. Mama face tot posibilul să îi asigure această nevoie, dar, de multe ori, este asaltată de multitudinea de responsabilităţi ori doborâtă de oboseală. Un ajutor din partea tatălui în această privinţă este tare folositor. În plus, bărbaţii ştiu să fie amuzanţi şi se descurcă mai bine decât femeile la tot ce înseamnă „joaca cu cel mic”. Deşi la început nou-născuţii percep bine doar sunete, cu fiecare lună, devin mai atenţi la orice expresie de pe chipul părinţilor. Taţii se pricep să facă feţe haioase, grimase şi alte gesturi de acest gen care stârnesc râsul micuţului. Însuşi tatăl va constata că nimic nu poate fi mai frumos decât să fii recompensat cu zâmbetul copilului tău.
▪ Schimbarea scutecului
Nu este o sarcină care să îi încânte prea mult pe bărbaţi şi nici una la care să exceleze. Dar, graţie scutecelor actuale de unică folosinţă şi a şerveţelelor speciale pentru igiena nou-născutului, majoritatea reuşesc, „în caz de forţă majoră” – de exemplu, mama este plecată şi urmează să întârzie, bunica nu se află prin preajmă, iar copilul plânge neconsolat pentru că este ud – să îl ajute pe micuţul lor să redevină curat şi uscat.
Mama poate găsi şi alte lucruri cu care tati să o sprijine în delicata perioadă de după naşterea bebeluşului, pentru că ea ştie cel mai bine ce calităţi are partenerul său. Ideea este ca tatăl să fie implicat treptat şi în funcţie de posibilităţile lui în procesul de îngrijire a micuţului. În caz contrar, va percepe rolul său în mod negativ şi va tinde să se sustragă de la îndeplinirea cât mai multor sarcini.