Inteligența artificială va domina slujbele viitorului. Cheia succesului va deveni să învățăm cum funcționează aceasta. S-ar putea însă ca abilitățile necesare viitorilor angajați să nu fie neapărat cele la care ne așteptăm.
„În viitor, vor exista trei oportunități de joburi”, spune Avi Goldfarb, co-autor al cărții Prediction Machines: The Simple Economics of Artificial Intelligence, citat de site-ul Fast Company.
Goldfarb împarte viitorii angajați în persoane care vor construi roboți sau programe ce funcționează pe baza inteligenței artificiale, persoane care vor manevra aceste mașinării și într-un final, celebrități. Ultima categorie cuprinde de fapt profesiile artistice, precum scriitori, actori etc.
Un studiu efectuat în anul 2017, concluzionează faptul că inteligența artificială va crea mai multe joburi decât cele pe care le va face să dispară. În mod special în domeniul sănătății și al educației. Goldfarb consideră că manevrarea roboțilot va rămâne însă domeniul cu cele mai multe slujbe disponibile. Slujbele dedicate oamenilor din domeniul îngrijirii și educației vor necesita de asemenea o înțelegere a inteligenței artificiale, folosirea roboților devenind în viitor o metodă de a ajuta posibili pacienți sau elevi.
„Cele mai căutate joburi vor presupune o bună pregătire în domeniul științelor computerelor, înțelegerea funcționării acestor mașinării, dar și a nevoilor societății și organizării”, adaugă scriitorul.
Potrivit părerii lui Goldfarb, oamenii viitorului vor necesita pregătiri în domeniul artei, filozofiei, istoriei, sociologiei, psihologiei, studii pe care tinerii le vor putea folosi alături de inteligența artificială pentru a aduce un ajutor umanității și lumii în care vor trăi. Slujbele repetitive fiind preluate de roboți, oamenii vor putea să se ocupe în voie de soluții creative.
„Părinții ar trebui astfel să-și încurajeze copii să devină flexibli, să aleagă studii interdisciplinare, pentru a putea dezvolta o serie de abilități practice. A avea o varietate de abilități se va dovedi extrem de valoros în viitor”, declară Amir Orad, director executiv al software-ului Sisense.