Sănătate

Cum limităm contactul cu pesticidele

Cum limităm contactul cu pesticidele - RevistaMargot.ro

Printre preocupările esențiale ale proaspeților părinți și nu numai, se numără asigurarea calității de viață a copilului.

Aceasta presupune nu doar să avem în vedere o alimentație corectă, ci și limitarea substanțelor dăunătoare din alimentația celui mic.

Printre cele mai prezente substanțe în viețile noastre se numără pesticidele. Acestea ajung în organismul nostru prin intermediul fructelor și legumelor pe care le consumăm.

Dacă ficatul și rinichii unui adult se pot ocupa de eliminarea acestor substanțe potențial dăunătoare, în cazul copiilor lucrurile stau puțin diferit. Deoarece organismul și sistemul lor imunitar este încă în formare, nu pot face față la fel de ușor eliminării pesticidelor.

Există nenumărate studii vizând efectele pesticidelor asupra organismului uman. Însă din păcate, nici instituțiile abilitate nu pot cădea de acord dacă acestea au sau nu potențial cancerigen.

Pentru a ne ușura munca, ne vom îndrepta atenția spre hrană cât mai „curată”. Neputând elimina întru totul pesticidele din viața noastră, ne vom alege cu atenție sursa alimentelor pe care le consumăm.

Cum limităm contactul cu pesticidele - RevistaMargot.ro

sursa foto: Pinterest

Cum reducem contactul cu pesticidele?

Dacă aveți grădină și ceva timp la dispoziție, încercați să cultivați fructele și legumele preferate.

În propria grădină dețineți controlul asupra tratamentelor aplicate împotriva dăunătorilor.

Încercați să folosiți preponderent soluții naturale pentru combaterea acestora. Există site-uri specializate în permacultură, care promovează tratamentele din plante și pun la dispoziție rețete pentru prepararea acestora. Și uleiurile esențiale din plante sunt de mare ajutor în grădină.

Spălați întotdeauna fructele și legumele. Creați-vă un obicei din a lăsa fructele sau legumele zece minute într-un vas cu o soluție de bicarbonat de sodiu.

Clătiți-le apoi foarte bine. Acordați atenție deosebită în special fructelor cu coaja lucioasă, cum ar fi merele sau lămâile. Pentru un plus de siguranță, puteți decoji anumite fructe, dat fiind că acolo sunt stocate mare parte din pesticide.

Alegeți să cumpărați fructe și legume din surse de încredere, pe care le puteți verifica. Există mitul conform căruia țăranii din piețe au cele mai curate alimente. Ați fi însă uimiți de cât de dependeți sunt de fel și fel de erbicide.

Atenție! Nu confundați eticheta bio cu lipsa tratamentelor cu pesticide. Și în agricultura organică sau bio se folosesc pesticide, însă naturale, nu de sinteză.

Cum limităm contactul cu pesticidele - RevistaMargot.ro

sursa foto: Pinterest

Nu doar hrana este în vizor

Țineți copiii la distanță de zonele în care se aplică tratamente pesticide.

De exemplu, vara, în parcuri, în perioadele când au loc stropirile împotriva diverselor insecte sezoniere.

Depozitați pesticidele în ambalajele originale și nu le țineți la îndemâna copiilor. Etichetele trebuie să fie lizibile, pentru a evita confuzia substanțelor și ingerarea lor accidentală.

Dacă folosiți substanțe pentru exterminarea gândacilor, furnicilor sau altor insecte din casă, asigurați-vă că nu sunt sub formă de spray.

Există capcane de insecte sau chiar aparate pe bază de ultrasunete care fac insectele să se îndepărteze de imobil.

Pentru alungarea țânțarilor, o alternativă naturistă este aceea de a crește plante cum ar fi menta, rozmarinul, lavanda, gălbenelele sau pelinul. Aceleași plante sunt eficiente și în alungarea păienjenilor.

Dacă reușiți să omorâți plantele mai repede decât insectele, uleiurile esențiale din plantele deja menționate sunt o opțiune sigură.

Asigurați igiena corectă a mâinilor copiilor după joacă, înainte de masă sau oricând se întorc de afară.

Dacă folosiți spray-uri insecticide, aerisiți bine încăperea înainte de a reveni în ea.

Rețineți că nu putem elimina cu desăvârșire substanțele cu potențiale efecte negative asupra organismului, însă putem limita contactul cu acestea.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.